Hírvilág

A problémás D-vitamin Napozás, pótlás, melanoma

2011. AUGUSZTUS 15.

A megfelelő D-vitamin-szint alapvető jelentőségű az egészség szempontjából, az optimális vérszintjéről és ennek elérésé módjairól a közelmúltban több közleményben is foglalkoztak.

A D-vitamin három forrásból juthat a szervezetbe: a táplálkozással, vitaminpótlással és napfény hatására. Az utóbbit a bőrgyógyászok nem helyeslik, mivel az ultraibolya sugárzás növeli a bőrrák kockázatát. De akkor vajon elegendő-e a táplálékkal bevitt D-vitamin?

Milyen gyakori a D-vitamin-hiány?

Az Amerikai Egyesült Államokban végzett egyik nagy epidemiológiai vizsgálat, a National Health and Nutrition Examination Survey [1] eredményei szerint a D-vitamin-hiány nem csak gyakran fordul elő, hanem ráadásul egyre gyakrabban.

A 25-hidroxi-kolekalciferol vérszintjét mérték 1988–1994 között és 2001–2004 között. Kórosan alacsonynak tekintették a 10 ng/ml alatt koncentrációt. Az 1988–1994 közötti időszakban a vizsgált személyek 2%-ánál találták alacsonynak a vitamin szintjét, viszont a 2001–2004 közötti időszakban már 8%-ukban. A lakosság összes alcsoportjában nőtt a D-vitamin-hiány gyakorisága, az afroamerikai származásúak körében például 9%-ról 29%-ra, a 40 év fölötti, fehér bőrű nők csoportjában pedig 4%-ról 11%-ra.

Az eredmények felvetik a kérdést, hogy vajon miért csökken az egész lakosság D-vitamin-szintje. Csökken a bevitel, vagy nő a lebomlás sebessége? Az étkezési szokások megváltozása okozza-e a vitaminhiány terjedését, és ez vajon miért érinti nagyobb mértékben az afroamerikaiakat?

Néhány választ talán megadnak a Framingham Heart Study résztvevői körében végzett viszonylag nagy esetszámú vizsgálat eredményei [2]. 1996–2001 között több mint 1000 alany esetében meghatározták a szérum D-vitamin-szintjét, és kérdőívvel felmérték a táplálékkal és a vitaminpótlás formájában bevitt D-vitamin mennyiségét is. A nagyobb vitaminbevitel erősen szignifikáns összefüggésben állt a megfelelő (>15 ng/ml-es) vérszinttel. Megállapították azt is, hogy a 15 ng/ml-nél alacsonyabb D-vitamin-szint növelte a cardiovascularis betegségek kockázatát (a kockázati hányados 1,6 volt az ennél magasabb vérszintű alanyokhoz képest).

A D-vitamin másik fontos forrása a napfény. Ultraibolya sugárzás hatására a bőrben az inaktív 7-dehidro-koleszterinből D-vitamin szintetizálódik. Ezért gyakran a szabadban töltött idő csökkenését és a napvédő krémek fokozott alkalmazását teszik felelőssé a D-vitamin-hiányért. A bőrrák előfordulási gyakoriságának alakulása alapján viszont nem arra lehet következtetni, hogy egyre kevesebb UV-sugárzás érné a bőrt! Ráadásul ez nem magyarázná, hogy miért nőtt a D-vitamin-hiány gyakorisága olyan nagy mértékben a sötét bőrszínűek körében, akik közül csak kevesen használnak egyáltalán napvédő krémet.

A napfény igen hatásos lenne a D-vitamin-hiány megszüntetésében, de növeli a melanoma kockázatát. Egy másik új közleményből további adatok nyerhetők, amelyek tovább bonyolítják a képet.

A napfény, a D-vitamin és a melanoma közötti bonyolult összefüggés

A helyzetet az bonyolítja, hogy a D-vitamin esetleg védő hatást fejt ki a melanomával szemben. Ezt vizsgálták részletesebben az Annals of Epidemiology-ban közölt vizsgálat szerzői [3].

A D-vitamin melanomával szembeni védő hatására kísérletes és epidemiológiai adatok is utalnak. A primer melanomák sejtjein találhatók D-vitamin-receptorok, és a melanomasejtek in vitro tenyészetéhez adott D-vitamin gátolja a sejtek szaporodását, differenciálódásra késztetve őket. A D-vitamin immunmoduláns hatása pedig befolyásolhatja az immunrendszer tumorellenes válaszát.

A D-vitamin-receptor két polimorfizmusáról kimutatták, hogy befolyásolja a melanoma kockázatát – függetlenül a napfény-expozíciótól és a vitamin vérszintjétől. Az egyik mutáció csökkenti a D-vitamin-receptorok érzékenységét, és növeli a melanoma kockázatát; a másik mutáció növeli receptorok számát, és csökkenti a melanoma kockázatát. A D-vitamin-fogyasztás és a melanoma incidenciája között is találtak összefüggést, bár csak egyetlen vizsgálatban.

A D-vitamin protektív hatása mellett szól az is, hogy a krónikus napfény-expozíciónak kitett betegek nem a leginkább veszélyeztetettek a melanoma szempontjából, továbbá nem sikerült eddig kimutatni, hogy a napvédő krémek csökkentenék a melanoma kockázatát, valamint a gyakran szoláriumozó személyek melanomakockázata emelkedett (a szoláriumok fénycsövei kevés UVB-sugárzást bocsátanak ki, pedig ez szükséges a D-vitamin képződéséhez).

Tehát vannak adatok a D-vitamin védő hatására, de ezek jelenleg valószínűleg nem elég erősek ahhoz, hogy módosítsuk a túlzott napozás elkerülésére vonatkozó ajánlást. A D-vitamin-bevitel további lehetősége a vitaminpótlás, de sajnos ennek hatásosságával kapcsolatban is felmerültek kétségek.

Hatásosak a D-vitamin-pótló készítmények?

A D-vitamin daganatmegelőző hatása miatt az American Society of Clinical Oncology a D-vitamin-hiányos, emlőrákban szenvedő betegeknek napi 400 NE D-vitamin-pótlást javasol. Az egyik vizsgálatban emlőrák miatt adjuváns kemoterápiában szenvedő betegek csoportjában tanulmányozták, hogy napi 400 NE D-vitamin adásával helyreállítható-e a vitamin normális vérszintje. Az alanyok medián D-vitamin-szintje 17 ng/ml volt, és 74%-ukban nem érte el a szerzők által a vitaminhiányos állapot határértékeként definiált 20 ng/ml-t.

Egy évnyi D-vitamin-pótlás után alig változott az alanyok D-vitamin-ellátottsága: a vitamin medián vérszintje csupán 19 ng/ml-re emelkedett, és csak 60%-ra csökkent a D-vitamin-hiányos csoportba eső betegek aránya. Az afroamerikai származású nők csoportjában volt a leggyakoribb a D-vitamin-hiányos állapot a kezelés előtt, és ebben a csoportban sikerült a leggyakrabban elérni a kezeléssel a normális vérszintet.

Még nem tudjuk, mekkora dózisú D-vitamin-pótlás szükséges a csontritkulás megelőzéséhez, sem a rosszindulatú daganatok és az egyéb szövődmények kockázatának csökkentéséhez.

És ezzel még nem ér véget a D-vitaminnal kapcsolatos új eredmények, kérdések és válaszok sora. Összegyűjtöttünk néhány közleményt, amelyek szerzői további nézőpontokból világítják meg a kérdést.

Nem javasolt a napfény-expozíció a D-vitamin-termelődés elősegítésére – az American Academy of Dermatology állásfoglalása

D-vitamin-szintek idősekben (az Amerikai Egyesült Államokban)

D-vitamin-szintek idősekben (Hollandiában)

A csecsemők és a kisgyermekek körében gyakori a D-vitamin-hiány

A D-vitamin-hiány összefüggésben áll a solaris dermatosissal

A D-vitamin és az emlőrák kockázata közötti összefüggés a hormonreceptor-statustól függően

Az alacsony D-vitamin-szint növeli a csípőtáji törések kockázatát menopauza utáni nőkben

A D-vitamin-hiány növeli a szívinfarktus kockázatát férfiak körében

A D-vitamin és a halálozás

A D-vitamin és a sclerosis multiplex közötti vitatott összefüggés

A D-vitamin szerepe a nem specifikus fájdalom kockázatában

Csökkenti a korai D-vitamin-pótlás az 1-es típusú diabetes kockázatát?

A szérum alacsony D-vitamin-szintje és a cardiovascularis kockázat közötti összefüggésSzemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Források:

1. Arch Intern Med 2009 Mar 23; 169:626.

2. Circulation 2008 Jan 29; 117:503.

3. Ann Epidemiol 2009 Mar 17 [előzetes elektronikus közlés]

4. J Clin Oncol 2009 May 1; 27:2151.

5. J Clin Oncol 2009 May 1; 27:2117.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Klinikum

A magyarok az elsők: az 1. D-vitamin nap

A D-vitamin sejtfelszíni receptorai minden szövetünkben jelen vannak, hogy több mint ezer gén működésére hat az anyag, így nem csoda - vagy épp maga a csoda - hogy a D-vitamin-ellátottság a lehető legszélesebben befolyásolja egészségünket, sőt, születendő gyermekeink egészségét is.

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án a WHO indítványára.

Klinikum

D-vitamin hiányos állapot

Interjú Dr. Szekeres Lászlóval, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnökevel, a D-vitamin szerepéről és az új klinikai adatokról...