Hírvilág

A műanyagipari adalékanyagok ártanak a termékenységnek

2011. AUGUSZTUS 15.


Egyes műanyagipari adalékanyagokkal és növényvédő szerekkel dolgozó nők között gyakoribbak a meddőségi problémák, gyermekeiket pedig kisebb súllyal hozzák a világra.

A kutatók 60 ezer nő adatát elemezték, átlagéletkoruk 30 év volt. Mindannyian 2002 és 2006 között voltak terhesek. Több mint kétharmaduk előre tervezetten lett terhes. 3719 nőről ismert volt, hogy mennyi ideig próbálkozott a teherbeeséssel; 15 százalékuk hat hónap alatt, 10 százalékuk pedig egy év alatt esett teherbe. A hat hónap alatti illetve azon túli teherbeesés a kutatók szerint már hosszú időnek számít.

Minden 20. nő (5,5 százalékuk) koraszülött gyermeket hozott a világra (37. terhességi hét előtti szülés), alig több mint 1 százalékuk a 34. terhességi hét előtt szülte meg utódát. A gyermekek körülbelül 15 százaléka 3000 grammnál kisebb súllyal jött a világra, 5 százalékuk születéskor kevesebb, mint 2500 grammot nyomott.

Számos, korábban már ismer tényező befolyásolja a fogamzáshoz szükséges időtartamot illetve a születési súlyt: az idősebb anyai életkor, az alacsonyabb iskolázottsági szint, az etnikum, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokások. Azok a nők, akik munkájuk során ftalátokkal (a műanyagok rugalmasságának fokozására használt vegyületek) kerülnek kapcsolatba vagy növényvédő szerekkel dolgoznak, több, mint kétszer gyakrabban fogannak meg hat hónapon túl és kétszer gyakrabban szülnek alacsony születési súlyú magzatokat. (A kutatók szerint azonban az abszolút kockázat még így is alacsony marad).

b>Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A táplálkozás hatása a termékenységreHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Hírvilág

Költségcsökkentő ajánlások a neurológiai ellátásban

Az American Academy of Neurology bizonyítékokon alapuló irányelveket készített a szakemberek és a betegek számára a költségek csökkentése céljából.

Hírvilág

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot a kutatók, akik két óceán és egy tenger mind a hét faját, több mint száz egyedet vizsgáltak meg - írta a Phys.org.

Hírvilág

Műanyagból származó adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madár tojásaiban

Az északi sirályhojszának (Fulmarus glacialis) a Kanada északi részén lévő Prince Leopold-szigeten rakott tojásait vizsgálva találtak hormonbontó ftalátokat. Ezeket a kémiai anyagokat műanyagkészítéshez használják, hogy az anyag rugalmas maradjon. Ez az első alkalom, hogy ilyen adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madarak tojásaiban.

Hírvilág

A „hamburgeradó” kapcsán a finomított élelmiszerekről

A tervek szerint adót vetne ki a kormány az egészségtelen gyorséttermi hamburgerekre, sült krumplira, szénsavas italokra, chipsekre, valamint növelné a cigaretta és az alkohol jövedéki adóját. A szakértők és a társadalom véleményét várja a „hamburgeradóról”. Az elitmed.hu szerkesztősége nevében az egészségtelennek tartott ételek szervezetre gyakorolt hatásáról kérdeztem egy szakembert.