Hírvilág

A mélyvénás thrombosis diagnosztizálása: kétpontos ultrahang és D-dimer-teszt vagy a teljes alsó végtag vizsgálata?

2011. AUGUSZTUS 15.

A mélyvénás thrombosis diagnosztizálására végzett kétpontos ultrahangvizsgálat a vena femoralis communis és a vena poplitea vizsgálatát jelenti. Az ultrahangvizsgálat negatív eredménye esetén, ha pozitív a folyamatban lévő intravascularis véralvadást jelző D-dimer-teszt, az ultrahangvizsgálatot meg kell ismételni egy hét múlva, hogy ki lehessen mutatni a lábszárban kialakult, a kétpontos vizsgálattal nem észlelt thrombosist.
A modernebb, színkódolt Doppler-vizsgálattal lehetőség van az egész alsó végtag kis és nagy vénáinak áttekintésére, viszont ez a módszer hosszabb időt és a vizsgálótól nagy gyakorlatot igényel.

Most olasz kutatók prospektív, véletlen besorolásos vizsgálatban összehasonlították a két stratégiát 2000, mélyvénás thrombosis gyanúja miatt kivizsgált beteg esetében.
Az első kétpontos ultrahangvizsgálattal a betegek 22%-ában diagnosztizáltak mélyvénás thrombosist. A negatív ultrahangleletű betegek 31%-ában volt pozitív a D-dimer-próba, őket egy héttel később ellenőrizték, és 5,5%-ukban találtak thrombosist. A teljes alsó végtag ultrahangvizsgálatával a betegek 26%-ában diagnosztizáltak mélyvénás thrombosist. A három hónapos követés során a két csoportban hasonló, kb. 1%-os arányban tapasztaltak mélyvénás thrombosist.

A vizsgálat vezetője, Dr. Enrico Bernardi a következőképpen foglalja össze a tanulságokat: "A két csoport között a tünetet okozó vénás thromboembolia előfordulási gyakoriságában [a két csoport között csak] 0,3% különbséget észleltünk, ami az előre meghatározott egyenértékűségi küszöbön belül esik. Ennek nyomán a két módszer bármelyike tetszőlegesen választható a klinikai helyzettől, a beteg szükségleteitől, illetve a rendelkezésre álló eszközöktől függően. A kétpontos ultrahangvizsgálat és a D-dimer-vérteszt kombinálása egyszerű, kényelmes és széles körben elérhető, viszont a betegek mintegy negyedében ismétlést igényel. A teljesláb-módszer egy nap alatt eredményt kínál minden beteg esetében, ami súlyos lábszárpanaszok, illetve utazók és a rendelőtől távol élők esetében különösen kívánatos lehet. Ennek viszont az az ára, hogy a vizsgálathoz csúcsminőségű ultrahangkészülékre és tapasztalt kezelőszemélyzetre van szükség, ezért a szakrendelők fogadóidején kívül, illetve hétvégeken ez a lehetőség aligha elérhető.”

Forrás: JAMA 2008 Oct 8; 300:1653.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma