Hírvilág

A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ ÉS AZ ERKEL SZÍNHÁZ 2015/2016-OS SZEZONJA

2015. MÁRCIUS 05.

Több mint kétezer programot kínál az Opera és az Erkel Színház a szeptemberben induló új szezonban.

A Shakespeare-évad 17 feldolgozást vonultat fel az angol szerző leghíresebb darabjaiból a májusünnepen. A hatalmas klasszikus repertoár, az opera- és balettbemutatók mellé nagymusicalek, koncertek, beszélgetős mű- sorok és interaktív családi, valamint gyerekprogramok sorakoznak fel. A teljes évadra március 16-tól válthatók bérletek. Bérletújítás március 9-től.

2015 szeptemberében Leonard Bernstein világhírű musicaljével, a West Side Storyval indítja új évadát a Magyar Állami Operaház. Novák Péter rendezése ezreket vár az Erkel Színházban, amely újranyitása utáni harmadik teljes szezonjában az új produkciók csaknem felének ad otthont. Ugyanitt 2016 nyarán Elton John Billy Elliot című darabjának magyarországi debütje ígér robbanásszerű színházi sikert.32 premier, köztük 12 hazai bemutató, összesen 500 nagytermi előadás, benne 45 repertoárprodukció, 100 hangverseny, kamaraelőadás, gála, rendezvény és fesztivál-előadás, 200 gyermekprogram, 600 épülettúra, több mint 1000 nagyköveti prezentáció – összességében 2400 attrakció várja a közönséget a 2015/2016-os szezonban.

A premierek sorában nemcsak a könnyed hangvételű amerikai szerelmi história hoz új színt a palettára, de egyedi és különleges tánc-opuszok is szerepelnek rajta, így a Johan Inger alkotta Walking Mad, amelyről a koreográfus így vall:
„Ravel híres Bolerójának erotikus, már-már giccses története késztetett arra, hogy megvalósítsam saját elképzelésemet… A Walking Mad egy utazás, melyben saját félelmeinkkel, vágyainkkal és a lét könnyűségével szembesülünk.” A Magyar Nemzeti Balett bővülő repertoárján nagy klasszikusok között ismét és új színrevitelben látható a Csipkerózsika és A diótö- rő is megújul. A modern vonalat Kylián újabb két darabjának magyarországi bemutatója képviseli, Román Sándor egyedi stílusában a Marsbéli krónikákat koreografálja, emellett az együttes számára ismét alkot az Operában Lukács András.

A széles operakínálatban olyan klasszikus nagyoperák újulnak meg, mint az Otello, a Bohémélet, A trubadúr, a Pillangókisasszony, a Traviata és a Tosca – Stefano Poda, Damiano Michieletto, Galgóczy Judit, Juronics Tamás, Anger Ferenc és Eszenyi Enikő nevével fémjelzett rendezésekben. (Fontos hozzátenni, hogy a muzeális értékű Bohém-
élet mellé(!) érkezik az új rendezés.) A két nagyszínpad programjait megelőzve ismét előbemutatót tartanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Miskolci Operafesztiválon – Galgóczy Pillangókisasszonya és Anger Traviatája elsőként szabad- téren és vidéken lesz látható, csakúgy, mint az Eszenyi rendezte Tosca, amelyet a VeszprémFest közönsége tekinthet meg elsőként. Az immár bevett, őszi kamarajátszóhellyé alakított Szfinx-terasz és a Királyi Lépcső mellett operaelőadásokkal várja az érdeklődőket az Erkel foyer-ja és a Gödöllői Királyi Kastély barokk színháza is – itt Haydn: Élet a Holdon című műve csendül fel Toronykőy Attila rendezésében. A repertoárról rég hiányzó Triptichont Kerényi Miklós Gábor színre- vitelében az Erkel közönsége élvezheti.

William Shakespeare halálának 400. évfordulóját ünnepelve hatalmas művészi erőforrásait a Shakespeare-univerzum szolgálatába állítja az Opera. Májusünnepi fesztiválján 17 Shakespeare-feldolgozást vonultathat fel zsinórban 2016 tavaszán, hazai partneregyüttesek bevonásával. Műsoron lesz többek közt Ludger Engels rendezésében Ades A vihar című alkotása, Ermanno Wolf-Ferrari Sly című művét Göttinger Pál viszi színre, Reimann Lear című operájának Jean Pierre Ponelle-féle színrevitelét Anger Ferenc állítja színpadra, Bellini Capuletek és Montague-k című operája is felcsendül. Nicolai: A windsori víg nők opuszát a Színház és Filmművészeti Egyetem egy rendező szakos hallgatója viszi színre.

Az intézmény folytatja együttműködését a Zeneakadémiával is, épp így a most futó szezonban csatlakozott hosszú távú tartalmi együttműködő partnereivel: a TV2-vel, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel, a BMW Group Magyarországgal
és a K&H Bankcsoporttal.Ismét elindul a Gördülő Opera, amely a vidéki kőszínházak közönségéhez igyekszik elvinni az operát (ezúttal egy mába emelt Mozart-Figaro képében), az OperaKaland, amely a vidék fiataljait is igyekszik megismertetni a műfajjal. A sikeres gyerekprogramok mellett folytatódnak az interaktív és beszélgetős műsorok a jól bevált helyszíneken: a két színpadon, a Székely Bertalan-teremben és az Erkel foyer-jában. Az intim hangulatú Dalszínház utcai dalestek sorozat fellépői mellett önálló esttel érkezik hazánkba két világsztár: Edita Gruberova és várhatóan Bryn Terfel is az Operaház nagyszínpadán ad dal- illetve áriaestet.

Nemzetközi hírű művészeink sorában hazai nagyságaink közül Rost Andrea és Miklósa Erika új szerepben mutat- kozik be, Komlósi Ildikó visszatér Az árnyék nélküli asszony-produkcióba, hallható Molnár Levente és Bretz Gábor is. Mellettük még majd’ százhúsz magyar művész lép színpadra, a külföldiek közül pedig Anja Kampe, Roberto Aronica, Arturo Chacon Cruz, Ildebrando D’Arcangelo, Evelyn Herlitzius, Tomasz Konieczny, Linda Watson, Ivan Magrí, Ambrogio Maestri, Stuart Neill, Tomas Tómasson, Lado Ataneli és Francesco Demuro – egytől egyig a nemzetközi operaélet elismert egyéniségei.

A balettélet nagyságai 2016-ban ismét ellátogatnak az idén első alkalommal megrendezett Nagy Iván Nemzetközi Balettgálára, az európai élvonalhoz tartozó táncosok mellett Budapestre érkezik Polina Szemjonova, az American Ballet Theatre prímabalerinája is. Harmadik alkalommal várja a közönséget a TáncTrend, és a Pas de Quatre, amelyen a vi- déki társulatok művészei is fellépnek az Erkel Színházban. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a következő szezonra is nívós sorozatokkal készül, olyan szólisták közreműködésével, mint Alexander Gavrylyuk, Jana Bouskova, Sofya Gulyak, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, Malin Christensson, Andrej Dunajev, Kwangchul Youn.

A 2015/2016-os szezon előadásain világjáró magyar karmesterek mellett összesen 18 külföldi dirigens lép dobogóra; köztük olyan neves művészek, mint Michel Plasson, Evelino Pido, Pinchas Steinberg és Christian Badea.

Az évadban mintegy 71 program és sorozat viseli a „különleges esemény” jelzőt. Ide tartoznak a jubileumi estek: Miklósa Erika pályafutásának 25. évfordulóját 2016 januárjában ünneplik, októberben a hazai néptáncélet jelentős alakja, Tímár Sándor 85. születésnapja előtt tiszteleghet az Erkel Színház közönsége. Jubileumi előadásaikkal emlé- keznek is: a legendás Sergio Failoni karmesterre és Szokolay Sándor zeneszerzőre. Különleges estét ígér még számos egyedi sorozat és egyszeri produkció, köztük a Seregi-éj2016, a szórakoztató OpeRaport, a Faggató, a karácsonyi Diótörő Fesztivál minden mozzanata, a Táncdalfesztivál50, a World Voice Day és az amatőr énekkarok számára találkozási le- hetőséget biztosító Dalárnap – változatos programok minden korosztálynak, a legkomolyabb klasszikusoktól a legkönynyedebb szórakozásig.

Hogy mindez a legszélesebb körben könnyen elérhető legyen, a Magyar Állami Operaház 2015/16-os Shakespea- re-évadától új alapokra helyezi bérlet- és jegyár-struktúráját, és névre szóló, egyedi tervezésű, gyűjthető plasz- tik pontkártyát vezet be, amely révén elsősorban hazai, visszatérő látogatóik komoly kedvezményekhez juttathatják saját magukat.

Előre lehet tehát készülni a teljes évadra, a szezont indító nagyszabású, ezreket váró szabadtéri Évadnyitánytól a nagy bemutatókon át az évadot záró június végi Csillagóra gálaestig. A nyári melegben fiatal operaénekesek és tánco- sok merülnek az Erzsébet téri Akváriumban, az évadszünetben pedig újra várják közönségüket a Sziget Fesztiválon és az OperaFüreden.

Az intézmény az 2015/2016-os szezonra 61 féle bérlettel várja közönségét. Bérletújítás: március 9-től. Új bérletek váltása: március 16-tól a Magyar Állami Operaház Hajós utcai értékesítési centrumában!Az Operaház évek óta mozdulatlan, a világ más nagy intézményeihez képest igen alacsony helyárai 25%-kal emelkednek, ugyanakkor az Erkel Színház 1809 székét ugyanolyan kedvező feltételekkel foglalhatják el, mint az újranyitás óta bármi- kor, itt az ár nem változik. Azonnal fontos hozzátenni, hogy az operaházi bérletek árai sem emelkednek, bérletvásárlóik az emelkedést egyáltalán nem fogják érezni, szemben a napi jeggyel érkezőkkel. Általánosságban minden kedvezményt az Operaházra összpontosítanak, az Erkel Színház verhetetlen árfekvésű jegyei a nagyközönség számára csak listaáron elérhetők (kivétel: Facebook-karzat, OperaKaland). A bérletvásárlók számára négy új kedvezményes lehetőséget alkotott az intézmény: a Bónusz, a Bónusz+, a Szabad Bérlet és a Hatos Kártya sosem volt lehetőségeket kínál.

BÓNUSZ

Újítás, hogy minden bérletvásárló (operaházi és Erkel színházi egyaránt) kártyájának kódja segítségével ugyanannyi bó- nusz operaházi előadásra szerez 30%-os kedvezményt, ahány darabból álló sorozatot választott. (Pl. egy 5 előadásos operaházi bérlet tulajdonosa kártyája segítségével további 5 operaházi előadásra válthat kedvezményes jegyet, és éppúgy igaz ez egy 4 előadásos „erkeles” bérlet birtokosára: ő is 4 operaházi előadásra vásárolhat meg 1-1 jegyet 30%-kal olcsób- ban.) Így nemhogy az áremelést nem érzik majd bérleteseik, de az eddigi árak alá is mehetnek.

BÓNUSZ+

Mind a 61 bérletkonstrukciót összekapcsolják egy-egy különleges operai rendezvénnyel, ahová az adott bérlet tulajdo- nosai féláron regisztrálhatnak. Az összes bérletsorozatot tehát egy-egy rendezvénnyel megtoldják, így az Operaházba, a Székely Bertalan-terembe, az Erkel Színházba, az Erkel foyer-jába és a Zeneakadémia Solti-termébe is 50%-os kedvez- ménnyel juthatnak el bérlettulajdonosaik. (Természetesen korlátozott számú jegyért regisztrálhatnak, ha kamaraprog- ramról van szó: az igényeket a beérkezés sorrendjében teljesítik.)

SZABAD BÉRLET

További újítás, hogy a hónapokig tartó bérletezés lezártával megmaradó helyekre ún. Szabad bérletkártyát válthatnak
Vendégeik, amely révén hat előadásra válogathatnak össze jegyeket saját igényük szerint. A hat jegy listaárából összesen
15% kedvezményt adnak, de talán még fontosabb, hogy itt is érvényes a további hat operaházi előadás 1-1 jegyére szóló,
30%-os kedvezmény.

HATOS KÁRTYA

Végezetül pedig 2015. július 1-től megvásárolható a Hatos kártya, amely a bérletváltásról bármely okból ugyancsak le- maradt, vagy az Operaházba csak alkalomszerűen eljutó vendégeik érdeklődésére tarthat számot. Aki a Hatos kártyára hat teljes árú operás vagy erkeles előadást gyűjtött, azután már a teljes szezon operaházi előadásaira 30%-os kedvezménnyel vásárolhat 1-1 jegyet. (Mivel a Hatos kártya is névre szól, csak hat előadás megtekintése után jogos az évad végéig szóló kedvezmény igénybe vétele.)

FŐ KÁRTYASZABÁLYOK

Valamennyi névre szóló plasztikkártyával 1 előadásra csak egyetlen jegy váltható. (A kártyával érkező családtag, ba- rát, ismerős, növendék vendég pedig díjmentesen válthat saját magának is kártyát, és arra gyűjthet, azzal vásárolhat.) A megváltott jegyek természetesen átruházhatók, az előadás előtt a személyazonosságot nincs az Opera módjában és szándékában vizsgálni. A kártyaváltás egyetlen feltétele az Opera „2 perces” kérdőívének kitöltése.

Az idén 131 éves Operaházat több mint három évtizede renoválták, kiszolgáló épületét, a Hajós utcai üzemházat ugyan- akkor építették. A Dalszínház nem az utolsó szegélylécig újulna meg, annál sokkal jobb az épület állapota, ám a színpad- gépészet teljes cseréje például elengedhetetlen, és szükséges a ház összes elaggott vezetékrendszerének korszerűsítése, valamint időszerű felfrissíteni a műemléki nézőteret, nézőforgalmi területeket, hisz bár folyamatosan dolgoznak restau- rátorok a Házban, egy ilyen volumenű munka – az ország egyik emblematikus épületének méltó állapotba hozása – komolyabb beavatkozást kíván.

A Jókai utcai próbaterem tíz éve áll az Operaház kezelésében, állapota-levegője azonban a hatvanas éveket őrzi, miköz- ben viszonylag hamar és költségtakarékosan korrekt zenekari centrummá lehetne alakítani, hogy otthona lehessen az ország legelső és messze legnagyobb szimfonikus együttesének.

Szükség lenne továbbá egy komplex műhelyházra, amelybe nemcsak a kilenc gyártóműhely költözhet, s kaphat benne helyet méretazonos próbaszínpad, de amelyben a négy, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének (csak anyagárban tízmilliárdos kincsnek!), valamint a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolása és javítása is megoldható.

Néhány helyiség funkciója ennek nyomán értelemszerűen megváltozna, mert ha megvalósulhat a zöldmezős műhelyház, a felszabaduló területek egy sor feszítő problémát oldanának fel. Az Eiffel Bázis a tervek szerint 2016 végére épülne fel, és megoldanák a Hajós utcai üzemház víz- és villanyvezetékeinek valamint liftjeinek, burkolatainak cseréjét, az épület szigetelését.

A műhelyek távoztával 2016 nyarán áthangolhatják az Ybl-palota megüresedett üzemi tereinek funkciót, és megkezdhetik a nézőforgalmi területek korszerűsítését, restaurálását, a 2017/18-as évad során pedig megvalósulhat a színpadtechnika, a felsőgépészet és a strangok cseréje, a nyílászárók javítása, a gyengeáramú rendszerek kiépítése (tűzjelzés, informatika, nézőforgalmi területek tájékoztatása) és a fűtéskorszerűsítés, amely az összes tervezett munkálat között a legnagyobb körültekintést és a legnagyobb forrást igényli majd.

A festőműhely távozása után világszínvonalú gyakorlóterem szolgálhatná majd Magyarország egyetlen klasszikusba- lett-társulatát, felette tágas házi színpad létesülne az énekeseknek, míg az üzemházban másik kartermet is ki kell alakí- tani az Erkelben futó produkciók kóruspróbáihoz. Mindezzel a társulat európai színvonalú komfortot, a közönség pedig minőségi javulást nyerne.

Az éveken átívelő, komplex, kitartó munkával – természetesen a művészi munka szisztematikus minőségemelése, új re- pertoár építése mellett – megalapozhatják a magyar opera- és balettjátszás következő negyed századát.

„A legfontosabb küszöbön álló feladat tehát az infrastruktúra felújítása: a kormánydöntés nyomán az Eiffel-projekttel elindulhat egy olyan bázis kiépítése, amely minden raktárat és műhelyet egyesít, két próbaszínpaddal és egy stúdió-képességű zeneteremmel támogatja az Opera jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását.

A Magyar Állami Operaház finanszírozása és a társadalom vásárlóereje az ország méretéből és gazdasági helyzetéből következően még sokáig nem tud a nagy európai, vagy tengerentúli házak szintjére, a jelenlegi támogatás öt-hétszeresére emelkedni, de ha legalább a próba- és játszási feltételek minőségiek, állami támogatásunk értéke pedig 2018-ra eléri a 17 évvel korábbi, tehát 2001-es nívót, mindegyikünk emelt fővel vállalhatja a feladatát. Sose tévesszük szem elől, hogy a világ egyik legnagyobb operakomplexumát működteti Magyarország, s ezzel Budapest opera- és balettélete Berlin, Párizs Bécs és München kínálatával azonos volument teljesít – s hogy mindennek növekvő számú, több mint félmilliós nézőszáma lehet, az a magyar kultúra fokmérője, a magyarok kultúrszomjának külföldről hitetlenkedve fogadott bizonyítéka” – mondta Ókovács Szilveszter.


Forrás: Opera

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.