Hírvilág

A fiatalkori elhízás daganatos betegségekhez vezethet

2011. AUGUSZTUS 15.


Kapcsolat van a 18 éves kori elhízás, illetve az élet későbbi szakaszában bekövetkező daganatos betegségek között – állapították meg brit és amerikai közegészségtani szakértők. A tanulmány szerint a kockázatnövekedéses állapot akkor is fennmarad, amennyiben az egyén életkorának közepén testsúlyvesztés áll be.

Az Orvoskutató Tanács és a London College munkatársai a Harvard Egyetem kutatóival együttműködve 1916 és 1950 közötti harvardi hallgatók egészségügyi adatait elemezték, mely mintegy 20 ezer fiatal férfira terjedt ki. Megállapították, hogy 18 éves korban a magas testtömeg-index (BMI) 35 százalékkal növeli a későbbi életkorban a daganatos halálozás kockázatát. Az összefüggés különösen erős volt tüdőrák, bőrdaganat, nyelőcsőrák, valamint húgy- és ivarszervi daganat esetén. A különbség daganattípustól függően változik, például az átlagosnál (21,7) magasabb BMI mintegy 50 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát a legalacsonyabb BMI-vel rendelkezőkhöz viszonyítva. Különösen fontos megállapítás, hogy az egyéni kockázat mértéke érdemben akkor sem befolyásolható, amennyiben a személy életkorának közepén a felesleges testtömeg leadásra kerül.

A kutatást vezető Dr. Linsay Gray tanulmánya az első, mely a 18 éves kori testsúly és a daganatkockázat kapcsolatával foglalkozik. Az eredmény azért is figyelemre méltó, mivel azt veti fel, hogy a 18 éves kori testsúly évtizedekre befolyásolhatja az egyén egészségi állapotát. Az Annals of Oncology hasábjain bemutatott felfedezés nagymértékben hozzájárulhat a daganat-megelőzési stratégiákhoz. Az összefüggés mélységeinek feltárására a jövőben újabb vizsgálatok várhatók.


2011. 06. 21.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Diétával csökkenthető a betegségek kockázata
Életmód-váltással a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordításáért
Szívbetegséget okozhat a gyermekkori elhízás
„Tegyünk a megelőzésért!”HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.