Hírvilág

A 20. század dióhéjban

2014. JANUÁR 26.A 20. század történetének rövid feldolgozását ígéri címében a neves, Amerikában élő magyar történész, John Lukacs legújabb könyve, amely az Európa Könyvkiadó gondozásában kerül a boltokba.

A január végén megjelenő műben az 1914-ben, az első világháború kitörésével kezdődő és 1989-ben, a Szovjetunió összeomlásával végződő, a történettudományban ezért rövid huszadik századnak nevezett korszak világtörténetét elemzi a január 31-én 90. születésnapját ünneplő John Lukacs.

Az angolul író történész új könyvében - amely eredetileg A Short History of the Twentieth Century címmel a Harvard University Press gondozásában jelent meg tavaly szeptemberben - dióhéjban foglalja össze a 20. század krónikáját: két világháborúját, hidegháborúját, a nemzetek és vezető politikusaik törekvéseit. Úgy látja, a század az európai dominancia végét és az amerikai befolyás világszerte érvényesülő erősödését hozta magával, ezért egy - sőt, talán az - amerikai évszázad volt, hasonlóan ahhoz, ahogyan a 19. század nagyrészt brit, a 18. pedig francia század volt.

Lukacs új művében is kitér olyan kedvelt témáira, mint a liberalizmus visszaszorulása, a populizmus és a nacionalizmus előretörése, a technika vívmányai és veszélyei, valamint a földkerekség folytatólagos demokratizálódása. Behatóan vizsgálja a nemzetiszocializmus jelenségét, Hitler kizárólagos felelősségét a második világháborúért, valamint a sorsdöntő szerepet, amelyet ellenfelei, Churchill és Roosevelt játszottak; egyúttal úgy véli, Németország 1939-től 1942-ig közelebb jutott a háború megnyeréséhez, mint sokan feltételezik. Nem hanyagolja el a Közel- és Távol-Kelet 20. században kibontakozó bonyolult társadalmi és politikai fejleményeit sem - közölte az kiadó.

Barkóczi András, a könyv szerkesztője szerint "a könyv igazából semmi újat" nem mond a 20. századi történelemről. Azért érdemes elolvasni, mert mesteri, tömör összefoglalása mindannak, amit egy nagy történész - a tények és összefüggések tömegének ismeretében - lényegesnek tart elmondani a századról.

Olyan ez, mintha a szerző egy néhány órás előadásban vázolná hallgatóságának, mi olyan történt 1914 és 1989 között, ami majd néhány száz év múlva emlékezésre érdemes lesz. "Ha úgy vesszük, ez egyfajta esszenciális történetírás" - fogalmazott.

John Lukacs 90. születésnapjának tiszteletére újra megjelenik Magyarországon legsikeresebb műve, a Budapest 1900, amellyel a szerző eredetileg a külföldiek érdeklődését akarta felébreszteni a magyar főváros iránt, de olyan nagyszerű várostörténetet írt, amely a magyar olvasóknak is maradandó élményt nyújt - idézi fel összegzésében az Európa Könyvkiadó.

John Lukacs Budapesten született 1924. január 31-én. A Pázmány Péter Tudományegyetem történelem szakos hallgatójaként választotta a történetírói hivatást, amelyet végül az Egyesült Államokban teljesített ki, miután 1946-ban emigrált. 1947-től 1994-ig a philadelphiai katolikus Chestnut Hill College történelemprofesszora volt, de vendégelőadóként más egyetemeken, így a Columbián, a Princetonon és az ELTÉ-n is oktatott. Ma Pennsylvaniában él. Fő kutatási területe a 20. század, azon belül a második világháború története, Churchill és Hitler történelmi párviadala, a demokrácia és populizmus viszonya, valamint a történelemfilozófia kérdései. 2001-ben Corvin-lánccal, 2012-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.

2014. január 25.,

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.