Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 9

Idegtudományok

2021. ÁPRILIS 19.

Rekanalizációs stratégiák AIS esetén DOAC-ot szedő betegekben

A direkt orális antikoagulánsok (DOAC-ok) az utóbbi években a nonvalvularis pitvarfibrillációval élő betegek körében a primer és szekunder stroke-prevenció elsővonalbeli szereivé váltak. Ugyanakkor a betegeknél a DOAC-terápia mellett is kialakulhat ischaemiás stroke. Nem ismert, hogy ezeknél a betegeknél milyen feltételek teljesülése mellett biztonságos az akut ischaemiás stroke ellátásában alapvető szerepet játszó intravénás thrombolysis (IVT) és a mechanikus thrombectomia (MT). Seiffge és... tovább »

Idegtudományok

2017. JÚNIUS 24.

In memoriam Dr. Hegedűs Katalin

Hatalmas veszteség érte a magyar neurológus és neuropathologus társadalmat. Életének 72. évében meghalt Dr. Hegedűs Katalin Professzornő, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának nyugalmazott egyetemi tanára, a hazai neurológia és neuropathologia kimagasló szaktekintélye.

Egészségpolitika

2015. MÁJUS 29.

Milliméterről milliméterre a jobb prognózis felé

A navigált mágneses stimuláció (nTMS) módszer az utóbbi időkben egyre nagyobb teret nyer az idegsebészetben. Több más mérési eljárás mellett arra használják, hogy feltérképezzék az agydaganatokat műtétek előtt, annak megállapítására, hogy érintenek-e fontos agyi régiókat, így például a motoros és a nyelvi területeket. A Technische Universität München (TUM) orvosai a közelmúltban kimutatták, hogy a motoros területek műtét előtti nTMS elemzése javítja a prognózist rosszindulatú agydaganatokban... tovább »

Hírvilág

2012. AUGUSZTUS 15.

A kannabisz áldásos hatásai

A kannabisz jelentősen javít a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotán

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Agysérülésre hasznos az omega-3?

Az omega-3 zsírsavak bevitele javítja a trauma következtében kialakuló agysérülés kimenetelét – olvasható a Neurosurgery februári kiadványában.

Idegtudományok

2011. AUGUSZTUS 15.

Radiosebészeti eljárás kényszerbetegeknek

Hatékonyságot mutat az igen súlyos obszesszív-kompulzív megbetegedés esetén alkalmazott radiosebészeti beavatkozás – olvasható a Neurosurgery januári számában.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Bevette már a gyógyszerét? – figyelmeztetés mobil telefonon.

Pozitív visszajelzést adott az az 50 beteg, akik az NHNN (National Hospital for Neurology and Neurosurgery) és az iPLATO Healthcare együttműködésében létrehozott mobiltelefonos betegtámogatási kísérletben vettek részt. A mobilos szolgáltatás már több mint egy éve működik, s hasznos emlékeztetők segítségével segít, hogy az epilepsziás betegek betartsák az ajánlott terápiát, egyebek mellett időben bevegyék a gyógyszerüket.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Speciális neuroendoszkópos műtétek élőben

Koponyán belüli neuroendoszkópos, úgynevezett minimál invazív technológiával végrehajtott műtétet követhettek végig élőben az érdeklődők

Idegtudományok

2011. AUGUSZTUS 15.

Anatómialecke a Sixtus-kápolnában

500 éve felfedezetlen titokra bukkantak a Sixtus-kápolna részletes elemzése során: a Teremtés-sorozat egyik paneljén az emberi agytörzs pontos képe vehető ki Isten nyakán.