Magyar Orvos - 2013;21(05)

Magyar Orvos

2013. MÁJUS 20.

Az arthrosis

SZEKERES László

Az arthrosis az ízületek degeneratív megbetegedése (angolszász nyelvterületen osteoarthritis, OA). Az arthrosis a porc károsodásával járó ízületi megbetegedés, aminek eredményeként az ízületi porc mennyisége, minősége, elsősorban a fizikai/mechanikai tulajdonsága károsodik, az ízület funkciója romlik, integritása megbomlik.

Magyar Orvos

2013. MÁJUS 20.

Krónikus kritikus végtagischaemia

GODINA Gabriella, SALLAI László, LÁSZLÓ Ágnes, JÁRAI Zoltán

Az alsó végtagi lokalizációjú perifériás verőérbetegség legsúlyosabb, a végtag elvesztésének közvetlen veszélyével járó formája a krónikus kritikus végtagischaemia. Az amputáció elkerülése céljából a hatékony és azonnali érlument helyreállító (revaszkularizációs) sebészi vagy endovaszkuláris eljárások alkalmazása szükséges.

Magyar Orvos

2013. MÁJUS 20.

A biszfoszfonátok indukálta állcsontnekrózis

VASZILKÓ Mihály

A biszfoszfonátok által kiváltott állcsont osteonecrosis már közel egy évtizede ismert betegség, mégis egyesek túlbecsülik az általa jelentett veszélyt, mások alulértékelik azt. A nemzetközi irodalom új információi és a klinikánkon kezelt 93 beteg kapcsán szerzett tapasztalatainkat foglaljuk össze ebben a közleményben.

Magyar Orvos

2013. MÁJUS 20.

Gyulladásos bélbetegségek és gondozásuk

GOLOVICS Petra, LAKATOS Péter

A gyulladásos bélbetegségek előfordulása az utóbbi 20 évben ugrásszerűen megnőtt. A betegség oka ismeretlen, leggyakrabban a fiatal felnőttek érintettek. A lefolyás során számos szövődmény kialakulásával kell számolni (pl. szűkület, fisztula, daganat). A betegség diagnosztikája és gyógyszeres, illetve sebészi kezelési stratégia ugyanakkor jelentősen megváltozott.

Magyar Orvos

2013. MÁJUS 20.

Apixaban jelentősége a stroke prevencióban pitvarfibrilláció esetén

ARADI Dániel

A pitvarfibrilláció a fejlett országok korosodó társadalmának egyre növekvő gyakoriságú krónikus betegsége, mely súlyos közvetlen és közvetett szövődményei révén az egyén, környezete és a társadalom számára is súlyos problémát jelent.

Magyar Orvos

2013. MÁJUS 20.

A krónikus myeloproliferatív neopláziák korszerű diagnosztikája és kezelésének irányelvei

DEMETER Judit, NAGY Zsolt

A myeloproliferatív betegségek őssejt eredetű klonális megbetegedések, ezen belül a heveny és a krónikus myeloproliferatív megbetegedéseket a csontvelői blastok aránya révén különböztetjük meg. Akut myeloid leukémiában (AML) a csontvelői blastok aránya 20% feletti, míg a krónikus myeloproliferatív megbetegedésekben ez az arány 20% alatti.

Magyar Orvos

2013. MÁJUS 20.

A kutató szemével

RADNAI Anna

Prof. dr. Kappelmayer János professzor a DE OEC Laboratórium Medicina Intézetének igazgatója, nemzetközileg elismert kutató, elhivatott oktató, családapa és sportember, rendkívül széles érdeklődési körrel.