Magyar Orvos - 2013;21(04)

Magyar Orvos

2013. ÁPRILIS 20.

UH-vezérelt intervenció helye a betegellátásban

WINTERNITZ Tamás

Az ultrahangvezérelt intervenciók egyre nagyobb szerepet játszanak a napi orvosi munkában. A technika fejlődésével nemcsak diagnosztikus lehetőségként, hanem számos esetben műtétet helyettesítő terápiás eszközként is számíthatunk rá. Újabban, egyre több orvosi területen a korábban is végzett intervenciók vezérlésében, biztonságnövelő eszközként kerül alkalmazásra.

Magyar Orvos

2013. ÁPRILIS 20.

Szűrővizsgálatok jelentősége az onkológiai ellátásban

MARÁZ Anikó

A daganatos halálozás csökkentésének lehetséges eszköze a preklinikai kimutathatóság szakaszában végzett szűrővizsgálat. A szűrési programok hatásosságának bizonyítéka a célbetegségből eredő halálozás csökkenése a szűrőtevékenység által lefedett teljes népességben.

Magyar Orvos

2013. ÁPRILIS 20.

Az időskori makuladegeneráció és modern kezelési lehetőségei

PAPP András

Az időskori makuladegeneráció a felnőttkori vakság leggyakoribb oka. A betegség lényege az éleslátás helyének - a sárgafoltnak (macula lutea) - a korral előrehaladó elfajulása. Az időskori makuladegenerációnak alapvetően két típusa van, a retina sorvadásával járó ún. száraz forma, illetve az érújdonképződéssel szövődött nedves forma.

Magyar Orvos

2013. ÁPRILIS 20.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztikája és modern kezelése

KISS Lajos Sándor

Az utóbbi évtized kutatásai jelentős előrelépést hoztak a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kóroktanának megismerésében, bár a folyamat egyes lépései még tisztázásra várnak. Az újabb vizsgálati eredmények rávilágítottak arra is, hogy a betegség lefolyásában, a betegség súlyosságát meghatározó tényezőknek van döntő szerepe, így új ajánlások jelentek meg a prognosztikai faktorok használatáról.

Magyar Orvos

2013. ÁPRILIS 20.

Depresszióba szédített betegek

KOMOLY Sámuel

A benignus pozicionális paroxizmális vertigo (BPPV) egy ártalmatlan, könnyen megszüntethető állapot, mégis veszélyes lehet, mert az orvosok nagy többsége nem ismeri fel ezt a speciális, forgó szédüléssel járó entitást, ezért a pácienst számos iatrogénia érheti, aminek eredményeként tartós betegségtudat, pánikbetegség és depresszió alakulhat ki.

Magyar Orvos

2013. ÁPRILIS 20.

Rákkeltő vírustörzsek

LÓRÁNTH Ida

Bizonyos vírusok és némely rosszindulatú daganat kialakulása közötti közvetlen kapcsolat az orvosok előtt már viszonylag régen ismert tényező. Napjainkra azonban egyre többféle vírus rákkeltő hatását igazolták a kutatások.

Magyar Orvos

2013. ÁPRILIS 20.

Életveszélyes hamisítványok

LÓRÁNTH Ida

A hamisított gyógyszerek nemzetközi szinten egyre súlyosabb gondok forrásai. Az évek óta tapasztalható tendencia szerint a különféle ellenőrizetlen forrásokból származó, gyakran egészségkárosító „gyártmányoknak” a világ gyógyszer forgalmában ugrásszerűen nő az aránya.

Magyar Orvos

2013. ÁPRILIS 20.

„Boldog vagyok, amikor látom sikereiket!”

RADNAI Anna

Prof. dr. Romics Imre tizenöt éven át vezette a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáját. A jelentős forráshiánnyal átvett intézetet nemzetközi hírű klinikává formálta és világszínvonalú ellátást honosított meg, ezen belül több típusú sebészi kezelést az országban elsőként vezetett be és megalapította az Uroonkológiai Társaságot.