Magyar Orvos - 2013;21(06-09)

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

Az idősek gyógyszeres kezelésének aktuális problémái

KISS István

Napjainkban az idősek számának „robbanásszerű” növekedését tapasztaljuk a fejlett és fejlődő országokban. Az idősek egészségügyi ellátása ténylegesen szakmaterületenként történik, de elveszítve az időskorúakkal való foglalkozás és tudás szemléletét és tényét. Az idősek gyógyszeres kezelése olyan kérdéskör az idősgyógyászat megoldatlan területeiről, amely speciális szaktudást és általános odafigyelést igényel, jelentősen befolyásolja az időskorúakkal kapcsolatos kiadásokat, illetve befolyásolja az egészségügyi és szociális ellátást is.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

Mit tegyünk proteinuria esetén?

BARNA István

A proteinuria legtöbbször véletlenszerűen, vagy szűrővizsgálat alkalmával derül ki. Proteinuria észlelésekor a legfontosabb a prerenális, renális, illetve a posztrenális eredet elkülönítése mellett annak eldöntése, hogy elsődlegesen vesebetegség áll-e a háttérben, vagy más kóros állapot jeleként észlelhető.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

Infektív endocarditis

MERKELY Béla, HAJAS Ágota, APOR Astrid

Az infektív endocarditis (IE) jelentőségét több tényező adja. A betegség kezelés nélkül gyakran fatális kimenetelű. Az elmúlt 30 évben a diagnosztikus és terápiás lehetőségek nagymértékű fejlődése ellenére az IE incidenciája és mortalitása nem csökkent, napjainkban is rossz prognózis, magas mortalitás jellemzi.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

A Down-szindróma prenatális szűréséről

PAPP Csaba

A cikk áttekintést nyújt a magzati Down-szindróma prenatális szűréséről. Szól a betegség genetikai hátteréről, foglalkozik a Down-szűrés történetével. Leírja a különböző módszereket, amelyek a jelenlegi kétlépcsős (1. magas rizikójú esetek kiszűrése; 2. invazív diagnosztikus módszerek) Down-kór tesztelés során használatosak.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

Vírushepatitisek kezelése

SZALAY Ferenc

A feco-oralis úton terjedő hepatitis A és E vírusok okozta betegségek általában enyhe lefolyásúak, többnyire csak megfigyelést, illetve szupportív kezelést igényelnek, krónikus betegséget sohasem okoznak. A vér útján terjedő hepatitis B es C vírusok okozta betegségek kezelésében az elmúlt évtizedben igen jelentős előrehaladás történt.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

Viselkedést irányít a mikrobiom?

Pár évtizeddel korábban a világ tudós társadalma még kitaszította volna magából, de minimum zavart elméjűnek nyilvánította volna azokat a kollégáit, akik azt feltételezték, hogy az emberi test tágabb értelemben véve nem más, mint egy rendkívül bonyolultan és jól szervezetten működő ökoszisztéma. Amelynek cselekedeteit, viselkedését olykor mikrobák irányítják.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

Tollas patikusok, négylábú gyógyítók

LÓRÁNTH Ida

A 20. század második felére a modern farmakológiában háttérbe szorult a természetes hatóanyagok felhasználása. Helyettük a világ gyógyszergyártása többnyire szintetikus molekulákat használt, ám azokról gyakran kiderült: a gyengébb, súlyosabb mellékhatások miatt olykor több problémát okoznak a betegnek, mint az eredeti kórképe.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

Életveszélyes hamisítványok

LÓRÁNTH Ida

A hamisított gyógyszerek nemzetközi szinten egyre súlyosabb gondok forrásai. Az évek óta tapasztalható tendencia szerint a különféle ellenőrizetlen forrásokból származó, gyakran egészségkárosító „gyártmányoknak” a világ gyógyszer forgalmában ugrásszerűen nő az aránya.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

A hit a homloklebenyben lakik?

LÓRÁNTH Ida

Az agykutatás egyik „mellékterméke” a rövid múltra visszatekintő, de annál több vitát gerjesztő új határtudomány a neuroteológia. A kutatók egyik fiatal csoportja nagy lelkesedéssel vetette magát az eddig ismeretlen terület vizsgálatába, a konzervatívak viszont fenntartásokkal fogadják megfigyeléseik eredményeit.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

Cukorbetegség és demencia

LÓRÁNTH Ida

A diabéteszesek neurológiai elváltozásait kutató szakértők között mindeddig vita volt arról, hogy fellelhető-e szoros összefüggés a betegek hipoglikémiás rohamai, és az időskori demencia kialakulása között. A JAMA-ban idén nyáron megjelent kutatási eredmények, illetve az azok összegzését megelőző, csaknem 800 betegen végzett hosszú távú vizsgálatok bizonyították, hogy a szoros kapcsolat feltételezése helytálló volt.

Magyar Orvos

2013. SZEPTEMBER 20.

„Az orvos alkalmazott léte lefojtja az egész szisztémát!”

SOLYMOSI Tamás

Dr. Solymosi Tamás belgyógyász, citológus és közéleti szereplő az értelmiségi lét jelentését fejtegetve pár mondatban tanulságos társadalomkritikát fogalmazott meg beszélgetésünk során. Mi gátolja ma Magyarországon az orvosok és a gondolkodó emberek boldogulását? Ismerjük meg véleményét!