Magyar Orvos - 2013;21(01-02)

Magyar Orvos

2013. FEBRUÁR 20.

A felnőttkori hirtelen idegi jellegű hallás‑ csökkenés okai és kezelési lehetőségei

GERLINGER Imre

A hirtelen kialakuló idegi jellegű halláscsökkenés (sudden sensorineural hearing loss, SSNHL) fogalma alatt olyan ismeretlen etiológiájú halláscsökkenést értünk, mely az esetek döntő többségében egyoldali tünet, és amelynek kezdete óta még nem telt el több mint 72 óra. A legtöbb eset idiopátiás jellegű, a prognózis pedig a halláscsökkenés mértékétől függ (1).

Magyar Orvos

2013. FEBRUÁR 20.

A metasztatikus melanoma gyógyszeres kezelése napjainkban

HOLLÓ Péter, FODOR Károly, KUZMANOVSZKI Daniella, SOMLAI Beáta

Az előrehaladott, áttétes melanoma kezelésében napjainkban jelentős változás zajlik, a sejtszintű proliferációs mechanizmusok és a génszintű szabályozás megismerése egyre újabb támadáspontú daganatellenes szerek megjelenését eredményezi. Ennek köszönhető az új immunterápiás szer, az ipilimumab és a célzott terápiaként használható vemurafenib kifejlesztése is.

Magyar Orvos

2013. FEBRUÁR 20.

A gazdasági válság és a mentális egészség: fókuszban az öngyilkosság

RIHMER Zoltán, DÖME Péter

A gazdasági válságok mélyen érintik a társadalom valamennyi rétegét, ezért a lehetséges és várható egészségügyi, és ezen belül is a legközvetlenebb pszichiátriai következményeket is vizsgálni kell. Jelen közleményben röviden áttekintjük a recessziónak - és ezzel párhuzamosan a munkanélküliségnek - a depresszió incidenciájára és az öngyilkossági mortalitásra gyakorolt hatásáról szóló szakirodalmat, és röviden tárgyaljuk azokat az elméleteket, amelyek a két változó közötti összefüggést próbálják értelmezni.

Magyar Orvos

2013. FEBRUÁR 20.

Kemoterápia okozta mellékhatások és kezelési lehetőségeik

DANK Magdolna

Az onkológiai kezelés a daganatos alapbetegség tünetei mellett nehezen uralható mellékhatásokat okoz. Ezért a személyre szabott kezelési terv felállításán túl a daganatos beteg ellátásának legfontosabb része a mellékhatások megelőzése, kezelése, tüneti, palliatív vagy szupportív ellátása, amelynek feltétele a háziorvosok és az onkológiai osztályok együttműködése.

Magyar Orvos

2013. FEBRUÁR 20.

A hematológiai betegségek korszerű kezeléséről - a súlyos citopéniák diagnosztikája és kezelése

DEMETER Judit

A hematológiai betegségek egy jelentős részének kezelése az utóbbi évtizedben forradalmi változáson ment keresztül. Ezzel kapcsolatban elegendő, ha a krónikus myeloid leukémiában adott tirozin-kinázgátló kezelésre és a CD20+ agresszív B-sejtes limfómában adott CD20-ellenes monoklonális ellenanyag-kezelésre, mint par excellence molekulárisan célzott kezelésekre utalok. Ez azt is jelenti, hogy a sokszor vigasztalan, hónapokig tartó kórházi kezelés helyett betegeink jelentős részét járóbeteg-ellátás, vagy ún. kúraszerű ellátás keretében látjuk el.

Magyar Orvos

2013. FEBRUÁR 20.

Betegközpontú urológiai ellátás nemzetközi színvonalon

NYIRÁDY Péter

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika munkatársai oktató, kutató és gyógyító tevékenységüket európai minőségben terjesztik ki valamennyi férfiakat és nőket érintő urológiai megbetegedésre. Prof. dr. Nyirády Péterrel, a Klinika igazgatójával folytatott beszélgetésünkből kiderül, mit is jelent ez a mindennapi ellátás szintjén.

Magyar Orvos

2013. FEBRUÁR 20.

Hiányzik a robotsebész segítsége

KÁSLER Miklós

A különféle rákfajták által okozott betegségek a világ legtöbb országában, így Magyarországon is hosszú évtizedek óta a vezető halálokok között szerepelnek. Bár a tudománynak a betegséget mindeddig nem sikerült legyőznie mára, köszönhetően a modern diagnosztikának, műtéti technikának és azzal összefüggésben alkalmazott kiegészítő terápiás lehetőségeknek, egyre több a túlélő és a gyógyult betegek létszáma.

Magyar Orvos

2013. FEBRUÁR 20.

A tűzcsiholó

RADNAI Anna

Prof. dr. Janka Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikán. Szakterületének külföldön is elismert, meghatározó alakja, egyben játékos természetű művészember.