Magyar Orvos - 2012;20(12)

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

A modern sugárterápia lehetőségei

HADJIEV Janaki, KOVÁCS Árpád, REPA Imre

A daganatos betegek túlélési esélyeit növelheti a magas színvonalú, korszerű eszközparkkal végzett vizsgálat és kezelés. A műszaki eszközök fejlődésének eredményeképpen az elmúlt évtizedben robbanásszerű változáson ment át a sugárterápia. A fejlődés mind a teleterápiás, mind a közelterápiás eszközöket, eljárásokat érintette.

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

Krónikus kismedencei fájdalom

BOKOR Attila

A nőgyógyászati orvos-beteg-találkozók egyik leggyakoribb oka a krónikus kismedencei fájdalom. A kórkép egy súlyos, jelentős életminőség-romlást okozó állapot, mely non-ciklikusan jelentkezik, és a terhességhez nem köthető. Kezelése gyakran multidiszciplináris, hormonális terápiát, sebészeti beavatkozásokat és pszichológiai segítségnyújtást is magában foglal.

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

Glaukóma: újdonságok, amit a háziorvosnak tudnia kell

HOLLÓ Gábor

A glaukómás beteg gondozása nem kizárólag a szemorvos feladata. A glaukóma progressziójának meggátlása, azaz a látás vagy a látásmaradvány tartós megőrzése nem biztosítható kizárólag szemészeti módszerekkel még akkor sem, ha a beteg szemcseppet használ, vagy szemnyomáscsökkentő műtéten esett át.

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

A Parkinson-kór korszerű kezelése

BOKOR Magdolna

A Parkinson-kór az egyik leggyakoribb neurodegeneratív betegség, melynek előfordulása az öregedéssel folyamatosan nő. A növekedést nemcsak az átlagéletkor emelkedése eredményezi, hanem az is, hogy a betegség incidenciája egyre fiatalabb korosztályok felé tolódik. A betegség a motoros funkciók romlásán kívül, egyénileg változó mértékben ún. nem-motoros tüneteket is okoz.

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

A hyperthyreosis radiojód kezelése

BAKOS Bence, LAKATOS Péter, TAKÁCS István

A radiojód-kezelés első vonalbeli eljárás a hyperthyreosisok terápiájában. Nagy hatékonysággal nyújt definitív megoldást a pajzsmirigy-túlműködést okozó leggyakoribb kórállapotokra. Írásunkban több évtizedes klinikai tapasztalat és a hazai, illetve legújabb nemzetközi ajánlások alapján foglaljuk össze az izotópkezelés legfontosabb elméleti és gyakorlati vonatkozásait, ide értve az indikációk és kontraindikációk körét, a beavatkozás előkészítésének és kivitelezésének leggyakoribb kérdéseit, a felmerülő esetleges szövődményeket és komplikációkat, valamint a beavatkozástól várható eredményeket.

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

Itthon marad a „szürkeállomány”

FREUND Tamás

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (KOKI) világszerte szakmai tekintélynek örvend. Kutatógárdája számos neves nemzetközi és hazai tudományos díj birtokosa, az intézet pedig jelentős nemzetközi pályázatok nyertese. Freund Tamás professzortól, az intézmény vezetőjétől tudományos munkájukról, várható eredményeikről érdeklődtünk.

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

Magyarok a genetikai forradalom élvezérei

RADNAI Anna

A Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikáján működő PentaCore Laboratórium munkatársai egyedülálló genetikai diagnosztikus módszereket fejlesztettek ki. Többek között a 740 különböző betegségre való hajlamot kimutató, vagy az egyéni genomtérképet egyetlen pendrive-ra tömörítő eljárásoknak köszönhetően molekuláris diagnosztika szempontjából jelenleg Pesten van a világ közepe. Prof. dr. Lakatos Pétert kérdeztük a részletekről.

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

Virtuális molekulák a génkutatásban

LÓRÁNTH Ida

A bioinformatika, tekintetbe véve az orvostörténeti távlatokat, nagyon új, rendkívül fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágnak mondható. Létrejöttének két alapfeltétele volt: egyrészt az informatikai eszközök, másrészt a molekuláris és genetikai ismeretek megfelelő szintre való fejlődése.

Magyar Orvos

2012. DECEMBER 20.

„Fontos, hogy hátrapillantva is szembe tudjak nézni magammal”

RADNAI Anna

Tenke Péter az urológia professzora, a minimál invazív eljárások egyik hazai meghonosítója és ezzel kapcsolatos továbbképző kurzusok szervezője. Első sikereit Európában az infektológia és az urológia ötvözésével érte el. Fáradhatatlan és elhivatott.