Magyar Orvos - 2013;21(03)

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

Generalizált lágyrész-betegségek - Fibromyalgia-szindróma

KELEMEN Judit

A fibromyalgiát önálló kórképként csak 1992-ben, az úgynevezett koppenhágai nyilatkozatot követően ismerte el a WHO. A BNO 10. revíziója az „M 79.0” (közelebbről meg nem határozott reuma) szám alá sorolta.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

Az epilepszia modern kezelése

ARÁNYI Zsuzsanna

Az elmúlt évtizedben számos új antiepileptikum került bevezetésre, amely a betegek egy kis részének a jobb rohamkontroll lehetőségét adta. Az új antiepileptikumok előnye azonban nem elsősorban a hatékonyság növekedésében, hanem a kedvezőbb mellékhatás és farmakokinetikai profilban nyilvánul meg, amely a gyógyszerek tolerabilitásának és a betegek életminőségének javulását eredményezte.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

Szérum kalciumeltérések értékelése a mindennapi gyakorlatban

SZILI Balázs, TAKÁCS István

Az emberi szervezetben a kalcium anyagcseréje az egyik legszigorúbban szabályozott folyamat, melyben számos hormon, mediátor, szervrendszer vesz részt. Ennek köszönhető, hogy szérumszintje csak szűk tartományban 2,25-2,65 mmol/l között mozog, annak ellenére, hogy egy átlagos felnőtt szervezete 1000-2000 g körüli kalciumot tartalmaz.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

Szexuális úton terjedő betegségek a mindennapi orvosi gyakorlatban

PÓNYAI Katinka

A nemi úton terjedő betegségek (sexually transmitted infections - STI) mai napig, mind a fejlett, mind a fejlődőben lévő országok számára egyre nagyobb kihívást jelentenek. Mindez érthetetlennek tűnik, hiszen az antibiotikus és antivirális gyógyszerarzenál lehetővé tenné a fertőzések megszűnését, másrészt, a terjedés megállításához nem lenne szükség másra, mint a fertőző állapotban lévők izolálására, gyógyítása, és a fertőzőforrás felkutatása.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség diagnosztikájáról és kezeléséről

BÖSZÖRMÉNYI Nagy György

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (a továbbiakban, a „chronic obstructive pulmonary disease” elnevezésből származtatott rövidítés: COPD) a krónikus betegségek körében kiemelkedő jelentőségű: előfordulása tömeges, az általa okozott mortalitás magas, az évtizedeken át folyó kezelés drága.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

Jogi képzés szakdolgozóknak

LÓRÁNTH Ida

Az utóbbi egy-két évtized statisztikái szerint világszerte gyarapodott az úgynevezett orvos perek száma. Azok során egyes betegek, vagy betegcsoportok kórházakat, gyógyító intézményeket, más esetben egy-egy orvost, vagy a szakszemélyzet valamely tagját citálják a bíróság elé, hogy ott vélt, vagy valós sérelmeikre a törvény erejével találjanak megoldást.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

Növénytársítással a betegség ellen

LÓRÁNTH Ida

A táplálkozástudomány viszonylag fiatal ága az élelmiszer-szinergiakutatás. Az ezzel foglalkozó szakemberek bizonyos, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek együttes, egymást erősítő hatásait vizsgálják. Bár még a kutatómunka kezdetén tartanak, már eddig is több tucat élelmiszerről bebizonyították; azok egyszerre való elfogyasztása pozitívan hat az egészségi állapotra.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

A kezeletlen ADHD sokba kerül

LÓRÁNTH Ida

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD) némelyek idegi eredetű fejlődési rendellenességnek tekintik, mások egyszerű viselkedészavarként aposztrofálják, megint mások fogyatékosságként emlegetik. E különféle álláspontok egyben viszont megegyeznek: a betegség a gazdaságilag fejlett országokban mind gyakoribbá válik, és az általa generált kiadások is fokozatosan emelkednek. E növekedés magyarázatában persze ismét különböző vélemények látnak napvilágot.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

Fénnyel célzott agysejtek

LÓRÁNTH Ida

Napjainkban tanúi lehetünk egy vadonatúj tudományág, az optogenetika megszületésének. Noha eredményeit egyelőre csupán állatkísérletek igazolják, a tudományos élet képviselői közül többen úgy vélik, hogy a módszer felfedezői akár a 2020-as Nobel-díj boldog várományosai is lehetnek.

Magyar Orvos

2013. MÁRCIUS 20.

„Legfontosabb feladatomnak klinikai tapasztalataim továbbadását tekintem”

RADNAI Anna

Komoly Sámuel neurológus professzor kollégái és tanítványai közül sokaknak feledhetetlen személyiség és nem kizárólag szakmai tudása miatt. Beszélgetésünkből kiderül, a szaktudás mellett mi mindent tanulhatunk tőle.