Lege Artis Medicinae - 2024;34(5-6)

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Recseg-ropog. Össze fog omlani? Éppen most omlik össze? Összeomlott? Mi az?

KAPÓCS Gábor

Az elmúlt 10-15 évben mindig azt mondogattuk, amikor recsegett-ropogott a rendszer, hogy „ugyan, egy ilyen nagy rendszer úgysem tud csak úgy összeomlani”. Most meg azt látjuk a válságjelenségekről naponta szaporodó hírek nyomán és a személyes tapasztalataink, a betegeink és hozzátartozóink hiteles beszámolói alapján, hogy hát mégiscsak tud!

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Kedves Olvasóink!

BENCZÚR Béla

A nyár első felében megjelenő LAM összevont számmal jelentkezik, és reményeink szerint tartalmas, színes olvasnivaló lesz a nyári szabadságok idejére kollégáink számára.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Viselkedési és pszichés tünetek neurokognitív zavarokban

HIDASI Zoltán, FULLAJTÁR Máté

Neurokognitív zavarokhoz az enyhe kognitív zavart és a dementiát soroljuk. Ezek tünettanának jelentős részét képezik a viselkedési és pszichés tünetek, melyek kifejezett megterhelést okoznak páciensnek és hozzátartozónak egyaránt.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Az Észak-Alföldi régió familiáris hypercholesterinaemiás betegeinek jellemzői – a familiáris hypercholesterinaemia regiszter jelentősége

SZÔKE Csenge, ZSÍROS Noémi, LÔRINCZ Hajnalka, PARAGH György, HARANGI Mariann

Az FH örökletes anyagcsere-betegség, mely jelentősen emelkedett össz- és LDL-C-szinttel jár. Felismerése, a járulékos kockázati tényezők azonosítása, és a korai, hatékony lipidcsökkentő kezelés alkalmazása kiemelten fontos feladat.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Női epilepszia. 1. rész

KELEMEN Anna, JUHOS Vera

Az epilepszia a felnőtt lakosság körülbelül 0,6%-át érinti, Magyarországon 25 000-30 000 nőt. Az epilepsziában szenvedő nők éltében a rohamok és a hormonális változások egymásra való hatása problémát okozhat.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Célzott terápiák a reumatológiai gyakorlatban: előnyök és hátrányok

VERECKEI Edit

Az autoimmun, immunközvetített gyulladásos és az autoinflammatiós kórképek összetett tünetegyütteseket alkotnak. A tanulmány a megcélzott mechanizmusokat és betegségeket, valamint a gátló készítményeket mutatja be.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Újabb lépés az általános orvosi célú mesterséges intelligencia felé – cikkismertetés

BALKÁNYI László

Korábbi bevezetőnkben részletesen írtunk arról, hogy több évtizede van folyamatban kutatás-fejlesztés az orvosi munkát támogató szakértői rendszerek, MI-alkalmazások terén. Érdemes felidézni ennek nagy hullámait.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

A mesterséges intelligencia a családorvosi ellátásban – irodalmi áttekintés

MÓCZÁR Csaba

Az egészségügyi ellátás során óriási mennyiségű adat keletkezik, ugyanakkor az elmúlt években a nagy adatbázisok feldolgozása terén is óriási előrelépés történt a mesterséges intelligencia technológiai fejlődésével.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

A tumor mint az alkotás forrása

KOVÁCS Sándor

C80 – A rák esztétikája? címmel különleges kiállítás volt látható a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében. Interjú Kiss Richárd projektvezetővel.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Formálhatja-e a művészet a rákkezelésről alkotott szemléletünket?

FÜRY Anna

A tudomány és művészet kapcsolata évezredek óta foglalkoztatja az embereket: a művészet a szabad és kreatív módja annak, hogy olyan alkotások jöjjenek létre, amelyek az alkotó szubjektivitásán és intuícióján alapulnak.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

A láthatatlanok – Pszichiátria a határon

BACSÁK Dániel

Az elmúlt mintegy száz évben Magyarországon négy olyan mű is született a pszichiátriai intézetek zárt, misztikus világáról, melyek elsősorban nem a szakma képviselőinek, hanem a laikus nagyközönségnek szóltak.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

Szemelvények a köszvény magyar kultúrtörténetéből. Az első magyar monográfia a köszvényről

BÁLINT Péter Vince, BÁLINT Géza

A Köszvény c. könyv dr. Bosányi Bélának, a Szent Lukács fürdő főorvo­sának a könyve, 1894-ben jelent meg Buda­pes­ten. A könyv alcíme a gyógyulni szándékozókat célozza meg: „különös tekintettel a gyógykezelésre és életmódra”.

Lege Artis Medicinae

2024. JÚNIUS 25.

A szanatóriumok üzenete. Az Auguszta Szanatórium története a közelgő 110. évforduló alkalmából

VARGA Imre, HORVÁTH Ildikó

2024-ben lesz 110 esztendeje annak, hogy hazánk mai területén harmadikként, 1914-ben megnyitotta kapuit a Nagyerdei Népszanatórium, mely a maga korában kiemelkedő szerepet vitt a tuberkulózis elleni küzdelemben. Az intézmény később Auguszta Szanatóriumként lett ismert.