Lege Artis Medicinae - 2023;33(4)

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

Szemészeti paraméterek és a vérnyomás összefüggése a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjában 2010–2022 – Előzetes keresztmetszeti vizsgálat

NÉMETH János, BARNA István, KÉKES Ede, DAIKI Tennó, DANKOVICS Gergely, NAGY Zoltán Zsolt

A közlemény célkitűzése a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szű­rő­programja (MÁESZ) keretében 2010– 2022 között vizsgált személyek vérnyo­más­értékeinek összevetése a szemnyomásértékekkel, a száraz szem és a fénytörési hibák előfordulásával. A szűrő¬vizs¬gálatok során 168 522 személynél (91 109 nőnél és 77 413 férfinál) mértek vérnyomást, 139 866 személy (74 217 nő és 65 649 férfi) esetében szemnyomást.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

A romantikus partner dohányhasználattal kapcsolatos normatív attitűdje: mit és hogyan mérünk a kutatásban? – Scoping review

BRYS Zoltán, ALBERT Fruzsina, PÉNZES Melinda

A dohányzás elleni küzdelemben kiemelten fontos teendő a leszokás támogatása. Előző kutatási eredmények arra utalnak, hogy a romantikus partnernek szerepe lehet a dohányzásról történő leszokásban. Tanulmányunk célja olyan módszerek feltárása a szakirodalomban, amelyek felnőttek körében a partner vélt vagy valós, dohányzással kapcsolatos normatív attitűdjét vizsgálják.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

Hepatocellularis carcinomás beteg sikeres májátültetése TACE- és sorafenibkezeléssel elért tumorméret-csökkentés után. Társszakmák sikeres együttműködése

ANDRÁS Csilla, ÁROKSZÁLLÁSI Anita, CSIKI Emese, MATOLAY Orsolya, ÁRKOSY Péter, JANCSIK Viktor, NEMES Balázs, TÓTH Judit, VARGA Enikô

Az eset példa arra, hogy inoperábilis hepatocellularis májrák (HCC) esetén lehetséges a tumor megkisebbítése és a májátültetés. Hangsúlyozzuk, hogy a HCC-ben szenvedő betegek ellátásában fontos a társszakmák együttműködése. Lényeges, hogy olyan intézetekbe irányítsák a beteget, ahol a potenciálisan szóba jövő kezelések teljes skálája elérhető, valamint az alap májbetegség követése, ellátása is megtörténik.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

A praediabetes és diabetes szűrése

ROSTA László

A 2-es típusú diabetes komplex anyagcsere-betegség, amely a micro- és macrovascularis szövődmények megelőzése és kezelése céljából szinte folyamatos, multidiszciplináris megközelítésű egészségügyi ellátást igényel. A FINDRISC szűrést költséghatékonysága, valamint időbeni kezelési lehetőségének a betegek életminőségére, gyakorolt hatása miatt lenne hasznos az alapellátásban minél szélesebb körben alkalmazni.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

A 2-es típusú diabetes mellitus kezelése – per os és fix kombinációs terápia

HASITZ Ágnes

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabetes mellitus (T1DM, T2DM) kezelésének célja, hogy elkerüljük a betegség okozta akut és krónikus szövődményeket, a beteg számára optimális életminőséget biztosítsunk. Erre akkor van lehetőség, ha minél előbb, egyénre szabottan alkalmazzuk az életmódi és gyógyszeres kezelést, figyelembe véve a betegség heterogén természetét, a háttérben álló patofiziológiai folyamatokat

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

A 2-es típusú cukorbetegség inzulinkezelése a háziorvosi gyakorlatban

OLÁH Ilona, VÖRÖS Krisztián

Az inzulinkezelés az 1-es típusú cukorbetegségben nélkülözhetetlen az életben maradáshoz. A 2-es típusú cukorbetegséggel élők egy részénél a „nem inzulin szerek” mellett, a jó anyagcserehelyzet biztosítása érdekében lehet szükség inzulin alkalmazására. Az inzulinkezelés a gyors és erélyes hatás mellett lehetséges mellékhatásokkal is rendelkezik, ezért alkalmazásának sarokköve a megfelelő indikáció.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

A szakszerűség és a jogszerűség egyaránt fontos a betegellátásban

A Lege Artis Medicinae mostani számában fontos közleményt olvashatunk Rosta Lászlótól „A praediabetes és diabetes szűrése” címmel. A rezidensek továbbképzését szolgáló előadás-sorozat egyik része alapján íródott, ezért különösen fontos, hogy mind a fiatal szakorvosjelöltek, mind a szakorvosok megfelelő tájékoztatást kapjanak. A közlemény megfelelő részletességgel foglalkozik a praediabetes fogalmával.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

Addikció és szégyen

KELEMEN Gábor

Azt a folyamatot mutatja be, ahogy a szégyen napirendre került. A szerző tárgyalja a felépülő szenvedélybetegek, a szakemberek, a politikai döntéshozók együttműködéséhez vezető törekvéseket. Az írás a szégyennel áthatott addiktív családi dinamika, az Alcoholics Anonymous (Anonim Alkoholisták, AA) szégyenkezelő innovációit, az addikció közpolitikai kérdéssé emelkedésének tükrében mutatja be a főbb trendeket.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) 2023. évre tervezett szakmai rendezvényei

A Magyar Aferézis Társaság és a Terápiás Aferézis Bizottság 2023. május 19-én, pénteken 9 órától egész napos tudományos emlékülést tart prof. dr. Pénzes István és dr. Vámos Zoltán főorvos a plazmaferézis területén kifejtett, igen magas színvonalú tevékenységének bemutatásával, amellyel megha tározóan hozzájárultak a szakterület fejlesztéséhez és a klinikai munkában történő alkalmazásához.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

Se fogorvos, se anyuka nem lennék ilyen jó, ha nem futnék

KOVÁCS Sándor

Lubics Szilvia ultrafutó fogorvos a világ legkietlenebb tájain indul több száz kilométeres terepfutó-versenyeken. Beszélgetésünkben elmondta, már gyermekkora óta fogorvos szeretett volna lenni, a futás pedig meglepően később, csak a húszas évei végén jött az életébe.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

Orvos, író, nyomozó, spiritiszta?

FALVAY Dóra

Dr. Joseph Bell (1837–1911) nem a semmiből toppant be az orvostudományba. Dédapja, Benjamin Bell az edinburghi sebészeti iskola megalapítója, a törvényszéki orvostan úttörője volt, s általában Skócia első tudományos megalapozottságú sebészorvosa. Joseph természetesen az edinburghi egyetem orvosi karán végezte tanulmányait, majd, szintén az elvárásoknak megfelelően, tanított is a patinás intézményben.

Lege Artis Medicinae

2023. ÁPRILIS 28.

A Nyugat Cornellje – vagy a 21. század Harvardja?

FALVAY Dóra

A Cornell a, legnagyobb múltú amerikai egyetemek közé tartozik, tagja az úgynevezett „Borostyánligának”, amely a nyolc legnagyobb presztízsű egyetemet foglalja magába – nem véletlen, hanem egyszerű történelmi szükségszerűség, hogy ezek az Egyesült Államok északkeleti vidékén csoportosulnak. Többségük 18. századi alapítású, a leghíresebb, a Harvard, 1636 óta áll fönn, európai intézményeket megelőzve.