Ideggyógyászati Szemle - 2013;66(11-12)

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

Kezelési lehetõségek a Parkinson-kór elõrehaladott stádiumában

TAKÁTS Annamária, NAGY Helga, RADICS Péter, TÓTH Adrián, GERTRÚD Tamás

A Parkinson-kór lefolyása során elkülöníthető a betegség előrehaladott és késői stádiuma. Az előbbi szakaszban a levodopakezelés jelentősen javítja a betegek motoros tüneteit, azonban a kezelés szövődményei, elsősorban a motoros fluktuáció és a dyskinesiák nehezítik a betegek gondozását.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

Status epilepticus és kezelése - Update 2013

GYIMESI Csilla, JUHOS Vera, HORVÁTH Réka, BÓNÉ Beáta, TÓTH Márton, FOGARASI András, KOMOLY Sámuel, JANSZKY József

Tanulmányunkban összefoglaló képet adunk a status epilepticus kezelésére vonatkozó elmúlt öt évben publikált eredményekről és irányelvekről.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

A pszichózis mint folyamat - új következtetések a szkizofrénia szakaszoló modelljei alapján

HALMAI Tamás, TÉNYI Tamás

A szerzők a szkizofrén pszichózisok patogenezisében fontos szerepet játszó tényezőket vizsgálták. A kutatás az elmúlt 15 évben a kuratív szempontoktól a későbbi beteg premorbid és prodromalis jellemzőinek vizsgálata felé mozdult el.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

A primer glioblastoma multiforme posztoperatív kezelése 60 évesnél idõsebb betegek esetében

DARÓCZI Borbála, SZÁNTÓ Erika, TÓTH Judit, BARZÓ Pál, BOGNÁR László, BAKÓ Gyula, SZÁNTÓ János, MÓZES Petra, HIDEGHÉTY Katalin

A glioblastoma multiforméban szenvedő idős betegek kezelése ellentmondásos. Értékeltük a posztoperatív radioterápia ± szimultán és/vagy adjuváns temozolomidkezelés hatékonyságát- e kezeléseknek a teljes túlélést befolyásoló hatását, valamint a prognosztikai faktorokat 60 évesnél idősebb betegek esetében.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

Diffúziós MRI-vel mért fehérállományi mikrostruktúra mint a neurodegeneráció biomarkere preklinikai Huntington-betegségben

KINCSES Tamás Zsigmond, SZABÓ Nikoletta, TÓTH Eszter, ZÁDORI Dénes, FARAGÓ Péter, NÉMETH Dezsõ, JANACSEK Karolina, BABOS Magor, KLIVÉNYI Péter, VÉCSEI László

A Huntington-kór egy progresszív, neurodegeneratív betegség, melyet az IT15 génen levõ CAG trinukleotidok expanziója határoz meg. A tünetek megjelenésének ideje összefügg a CAG tripletek számával.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

Szerkesztőségi megjegyzés

KOZÁK Lajos Rudolf

A korai diagnosztikára, illetve a progresszió korai követésére alkalmas biomarkerek keresése képezi a különféle neurodegeneratív folyamatok klinikai kutatásának egyik fókuszpontját. A megfelelő biomarkerek megtalálása jelentheti ugyanis a kulcsot a neuroprotektív eljárások hatékonyságának becsléséhez.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

A multidrugrezisztencia-asszociált fehérjék szerepének vizsgálata az MPTP által kiváltott neurotoxicitásban egerekben

PLANGÁR Imola, ZÁDORI Dénes, SZALÁRDY Levente, VÉCSEI László, KLIVÉNYI Péter

A rendelkezésre álló tudományos adatok alapján a Parkinson-kór (PK) patomechanizmusában az endogén és exogén toxikus anyagok felhalmozódása egyaránt szerepet játszhat. Ehhez a vér-agy gát és a vér-liquor gát egyes transzportereinek működészavara is hozzájárulhat.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

A tyrosinaemiás magyar betegek végzete az NTBC-korszak elõtt

LÁSZLÓ Aranka, RÓZSA Mária, SALLAY Éva, TISZLAVICZ László, JANOVSZKY Ágnes, VÁRKONYI Ágnes, KARG Eszter, WITTMANN Gyula, TÚRI Sándor, MAGDALENA Ugarte

Az NTBC-kezelés (Orfadine) bevezetése előtt két tyrosinaemiás magyar családból 1-3 homozigóta férfi beteg halt meg hepatocellularis carcinomában és egy beteg világos sejtes renalis adenocarcinomában.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

Nagy vakfolt szindróma (papillophlebitis) szokatlan látótérkieséssel

RÓZSA Anikó, KOVÁCS Krisztina, BOÓR Krisztina, VAGYÓCZKY Ágnes, SZILVÁSSY Ildikó, GÁCS Gyula

Cikkünkben három esetet ismertetünk, ahol fiatal betegeknél féloldali papilladuzzanatot találtunk megtartott optikus funkciók mellett. A tünetek hátterében nagy vakfolt szindrómát (papillophlebitist) diagnosztizáltunk.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

Reverzíbilis, hepatocerebralis degenerációhoz hasonló tünetegyüttes portovenosus sönt miatt

SIBEL Güler, UFUK Utku, AHMET Tezel, ERCÜMENT Ünlü

Az ataxia és a tremor a portovenosus sönt miatti hepatocerebralis degeneráció ritka manifesztációi. Az ammónia neurotoxin, jelentős szerepet játszik a hepaticus encephalopathiában. Az 58 éves férfit járászavar, kézremegés és beszédkárosodás miatt vizsgáltuk.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

Emlékezés Háberland Katalinra

CSANDA Endre

Ritkán találkozik a szépség, a finomság és a szerénység a száguldó értelemmel úgy, mint Háberland Katalinnál. Ahogy mondani szokás, Isten jókedvében teremtette és tartotta meg örömteli hosszú élete folyamán.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

Különbözõ izomrelaxánsok hatásosságának összehasonlítása a stroke után spasztikus betegek rehabilitációjában

LIPTÁK Judit

Stroke után a motoros funkció zavarai korlátozzák a leginkább a betegek teljesítőképességét. A beteg önellátó képességének a megőrzéséhez fontos az önálló mozgás. A mozgásfunkció zavara sokszor együtt jár az izomspaszticitás fokozódásával, ami rontja az egyszerű mozdulatok kivitelezését, a mindennapi aktivitást és az életminőséget.

Ideggyógyászati Szemle

2013. NOVEMBER 30.

A Wall Street Journal ismerteti a szegedi neurológusok és pszichológusok tanulmányát

VÉCSEI László

A Wall Street Journal 2013. július 8-i számában ismerteti a szegedi neurológusok és pszichológusok budapesti és nemzetközi kollaborációban készült, carotisstenosissal kapcsolatos nyelvi teljesítményt felmérő tanulmányát.