Ideggyógyászati Szemle - 2014;67(01-02)

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

Levodopa/carbidopa intestinalis géllel végzett klinikai vizsgálatok

KLIVÉNYI Péter, VÉCSEI László

A Parkinson-kór előrehaladott stádiumában a motoros komplikációk jelentősen rontják az életminőséget. A motoros komplikációk enyhítésére alkalmas módszer a jejunalisan adagolható levodopakészítmény. Ebben az összefoglalóban az ezzel a módszerrel közölt klinikai vizsgálatok eredményeit foglaltuk össze.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

Az alvás szerepe az implicit tanulási folyamatokban

CSÁBI Eszter, NÉMETH Dezsõ

Vitatott kérdés, hogy az alvás milyen szerepet játszik különböző emlékezeti rendszerek működésében. Aktívan részt vesz-e a konszolidációs folyamatban vagy a felejtést gátolja azáltal, hogy véd az interferenciával szemben, esetleg éppen a felejtést segíti elő hatékonyabbá téve ez által az emlékezeti teljesítményt.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

A tudat és az agy alapműködési hálózatának a kapcsolata

GYULAHÁZI Judit, VARGA Katalin

A tudat és neuralis korrelációi az idegtudományok központi kérdését képezik. A tudatkutatás új eredményei felvetik, hogy a normál éber tudat feltétele az agy alapműködési hálózatának aktivitása, tagjainak koherens működése. A self (önmagunk) a tudat tárgya.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

A test leképződésének többszörös károsodása neglect szindrómában

SNAGY Zita, VERSEGHI Anna, VKOMLÓSI Anna, RÁKÓCZI Balázs, BOROS Erzsébet

A testre vonatkozó neglectnek sokféle tünete ismert. Tanulmányunkban feltételezzük, hogy a különböző tünetek mögött más-más testhez kapcsolódó funkció és ezzel együtt más és más agyi terület károsodása állhat.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

A primer insomnia diagnosztizálása aktigráfiával - Jobb eredmények az adatok kiválogatásával

RAJNA Péter, TAKÁCS Johanna

Az alvásmedicinában az aktigráfia által biztosított hasznos információk ellenére a módszer még mindig nem jelent független eszközt sem a klinikai diagnózisban, sem a követésben.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

Dosztojevszkij epilepsziájáról az újabb neurobiológiai adatok tükrében

TÉNYI Dalma, RAJNA Péter, JANSZKY József, HORVÁTH Zsuzsanna, TÉNYI Tamás, GYIMESI Csilla

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij orosz író köztudottan epilepsziában szenvedett. Tudománytörténeti szempontból talán a legizgalmasabb és központi kérdés az extatikus aura tárgyköre, melyről elsőként - deklaráltan saját tapasztalata alapján - Dosztojevszkij ad részletes leírást műveiben.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

Pneumococcus meningitis várandósság során

SCHAREK Petra, JEKKEL Csilla, BUDAI József, SZILASI Zsuzsanna, HELFERICH Frigyes, ÁRVA Ilona, VÁRADI András, LÉTAY Erzsébet, KATONA Katalin, RÓKUSZ László

A bakteriális meningitis életet veszélyeztető, sürgősségi kórkép. Becsült incidenciája 2,6-6/100 000 felnőtt lakos/év a fejlett országokban, leggyakoribb kórokozók a Streptococcus pneumoniae és a Neisseria meningitidis.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

Alvás-EEG Williams-szindrómára discordans kétpetéjű ikreknél

BÓDIZS Róbert, GOMBOS Ferenc, SZŐCS Katalin, RÉTHELYI M. János, GERVÁN Patrícia, KOVÁCS Ilona

A Williams-szindrómára concordans és discordans ikrekről eddig közölt esettanulmányok adósak maradtak az alvásélettani sajátosságok elemzésével. Célunk ezt a hiányt pótolni egy Williams-szindrómára discordans ikerpár alvásregisztrátumainak elemzésével, miközben vizsgálatunkat az elalvás előtti ébrenlétre és az alvási orsózás sajátosságaira is kiterjesztjük.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

Ritka betegségek - küzdelem az élet határain

MECHLER Ferenc

Megjelent az Oriold és Tsai kiadó gondozásában Garzuly Ferenc, Tóth Csaba, Kálmán Berna - dette: Ritka betegségek - küzdelem az élet határain című könyve, egy sorozat immáron harmadik da - rabja.

Ideggyógyászati Szemle

2014. JANUÁR 30.

Nature Reviews Drug Discovery: szerkesztőségi felkérésre szegedi idegkutatók kinurenin-témakörben született munkája jelent meg a neves szaklapban (IF: 33,078)

VÉCSEI László

A Nature Reviews Drug Discovery szerkesztőségének megkeresésére a közelmúltban szegedi neurológusok és elméleti szakemberek foglalták össze az elmúlt évtizedben kapott eredményeket saját közös kutatási adataik alapján (Vécsei, László, Szalárdy, Levente, Fülöp, Ferenc, Toldi, József: Kynurenines in the CNS: recent advances and new questions. Nature Reviews Drug Discovery 2013; 12:64-82.).