Ideggyógyászati Szemle - 2009;62(03-04)

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

Összefoglaló a Magyar Neuroradiológiai Társaság 17. kongresszusáról és a neuroradiológia magyarországi helyzetéről

BARSI Péter

Társaságunk 2008. november 6-8-án Pécsett rendezte 17. kongresszusát és továbbképzõ kurzusát. Dr. Kövér Ferenc, a kongresszus elnöke és a társaság vezetõsége egyetértett abban, hogy a kurzuson és a kongresszusi referátumokban azok a témák kapjanak hangsúlyt, amelyek gyakran okoznak nehézséget a mindennapi neuroradiológiai gyakorlatban.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

MR-vizsgálat gyermekkori akut disszeminált encephalomyelitisben és sclerosis multiplexben (angol nyelven)

PATAY Zoltán

Gyermekkorban viszonylag ritkák a központi idegrendszer gyulladásos betegségei, de népegészségügyi jelentőségük nagy a jelentős és gyakori hosszú távú morbiditás és akár halálozás miatt. A felnőttekhez hasonlóan a gyermekek esetében is az akut disszeminált encephalomyelitis, a sclerosis multiplex és ezek variánsai a betegségcsoport leggyakoribb formái.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

A sclerosis multiplex képalkotó diagnosztikájának aktuális kérdései

BAJZIK Gábor

Az MR-vizsgálatokat széleskörűen alkalmazzák a sclerosis multiplex diagnosztikájában és követésében, a talált eltérések a betegség diagnosztikai kritériumai között szerepelnek. Nemzetközi irányelveket fogadtak el arra vonatkozóan, hogy sclerosis multiplexben mikor, milyen indikációval és milyen paraméterekkel készüljön MR-vizsgálat, és azt miként kell értékelni.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

A diffúziós képalkotás alkalmazása a neuroradiológiában

BARSI Péter

A mágneses rezonanciás (MR) diffúziós képalkotás minden modern MR-készüléken rendelkezésre áll. Láthatóvá teszi a vízmolekulák agyszövetben és intracranialis idegen szövetekben történő mozgását, információt nyújt az intra- és extracelluláris tér arányának változásáról, az idegen szövetek és folyadékok tulajdonságairól.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

Intracranialis éranomáliák korszerű neurointervenciós kezelése

SZIKORA István, BERENTEI Zsolt, MAROSFŐI Miklós, KULCSÁR Zsolt, GUBUCZ István

A stroke vérzéses formáinak gyakori oka anatómiai éranomália rupturája. Ezek kezelésében az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a kevéssé invazív módszerek szerepe. A tanulmány célja, hogy áttekintse e kórképek patológiai hátterét és klinikai sajátságait, valamint a neurointervenciós módszerek korszerű alkalmazási lehetőségeit.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

Az agyi sinusthrombosisok noninvazív képalkotó diagnosztikája

A sinusthrombosis súlyos, de időben megkezdett terápiával visszafordítható kórkép. Mivel az etiológiája igen sokszínű, a klinikai tünetek nem specifikusak, diagnosztizálásában a nonivazív képalkotó eljárásoké a főszerep. Natív és kontrasztanyagos komputertomográfia (CT), CT-angiográfia (CTA), natív és kontrasztanyagos mágnesesrezonancia-vizsgálat (MR), MR-angiográfia [time-of flight (TOF), fázis-kontraszt (PC) MR-vizsgálat] a cerebrális vénás áramlás, illetve hiányának detektálására, a következményes agyi parenchymás elváltozások megítélésére alkalmas módszerek.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

Az agyi lateralizáció plaszticitása epilepsziában: funkcionális MR-vizsgálatok

KALMÁR Zsuzsanna, WOERMANN Friedrich, SCHWARCZ Attila, JANSZKY József

Célkitűzés - Négy vizsgálatban elemeztük az epilepszia és egyéb funkcionális faktorok hatását a féltekei munkamegosztásra. Módszerek - A vizsgálatokat epilepsziás és plexussérült betegeken végeztük funkcionális MR segítségével, beszéd-, vizuális, memória- és szenzomotoros paradigmák segítségével.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

A clonazepam elősegítheti a szenzomotoros funkcionális MR lebonyolítását alvás közbeni elektromos status epilepticusban

A funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálatok az epilepsziás betegek műtét előtti kivizsgálásának szerves részét képezik. Gyermekkorú epilepsziások esetében ezeket a méréseket jellemzően altatásban végzik, ami gondot jelenthet bizonyos epilepsziaformákban, például az alvás során megjelenő elektromos status epilepticusban.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

Hemisphaericus aszimmetria megjelenése a humán agy diffúziós paramétereiben

WALTER Norbert, HORVÁTH Ildikó, VANDULEK Csaba, BERÉNYI Ervin, BOGNER Péter, TÓTH Lilla

Tanulmányunk célja a humán agy hemisphaericus aszimmetriájának vizsgálata volt a látszólagos diffúziós koefficiens (ADC) és a frakcionális anizotrópia (FA) értékeinek szimultán mérésén keresztül nem, életkor és kezesség tekintetében is homogén mintán.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

A metakromáziás leukodystrophia diffúziósúlyozott mágneses rezonanciás vizsgálata

PINTÉR Nándor, KOLLÁR Katalin, RUDAS Gábor, BARSI Péter

Metakromáziás leukodystrophia juvenilis formájában szenvedõ hétéves fiú esetét mutatjuk be. A konvencionális szekvenciák mellett diffúziósúlyozott mérések készültek. A T2-súlyozott képeken a betegségre jellemzõ diffúz cerebralis fehérállományi jelfokozódás és tigroid minta volt látható. A T2-képeken nem volt különbség az egyes cerebralis fehérállományi területek megjelenése között.

Ideggyógyászati Szemle

2009. MÁRCIUS 25.

Neuroradiológiai Divízió az Európai Unióban

BARSI Péter

Örömmel értesítem az Idegsebészeti Szakmai Kollégium tagjait, a Magyar Idegsebész Társaság vezetőségi tagjait, a Neurológiai Szakmai Kollégium tagjait, a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága vezetőségi tagjait, a Radiológiai Szakmai Kollégium tagjait, a Magyar Radiológusok Társasága vezetőségét és tagjait, valamint az összes érdeklődő kollégát, hogy 2008. szeptember 13-án, Brüsszelben hivatalosan megalakult az UEMS - a Union Européenne des Médecines Spécialistes, az Európai Unióban az orvosi szakmák elismerését, akkreditálását, szakmai és szakvizsga-feltételrendszereik kidolgozását koordináló, döntéshozó szervezet - Radiológiai Szekcióján belül a Neuroradiológiai Divízió.