Ideggyógyászati Szemle - 1982;35(08)

Ideggyógyászati Szemle

1982. AUGUSZTUS 01.

Az intracranialis aneurysmák sebészi kezelése

HULLAY J., GOMBI R., VELOK Gy., BORUS F., RÓZSA L.

A szerzők 147 beteg és 151 aneurysma műtéti ellátása kapcsán szerzett megfigyeléseiket és tapasztalataikat ismertetik. Anyagukban a comm. ant. aneurysma férfiaknál, a carotis aneurysma nőknél gyakoribb. A média aneurysmáknál lényeges különbség nem mutatkozik. Többségük az V. dekádban manifesztálódott. Öt betegnél az aneurysmához tumor, tályog vagy angioma társult.

Ideggyógyászati Szemle

1982. AUGUSZTUS 01.

A Huntington chorea neurofarmakológiája és kezelése Terápiás tapasztalatok 15 beteg kapcsán

MOGYORÓS Ilona, TAKÁTS Annamária

A szerzők 15 Huntington choreás betegük kapcsán ismertetik az újabb irodalmi adatokat. A Huntington-choreában csökken az extrapyramidalis struktúrák GABA és acetilkolin tartalma. Ennek alapján a neurotranszmitterek egyensúlyi viszonyait figyelembe véve a choreás mozgászavar relatív dopamintúlsúlyos állapotként értékelhető. A GABA és acetilkolin szintjének emelése útján ható gyógyszerek lényeges eredményt nem hoztak a kórkép kezelésében. Az utóbbi években alkalmazásra került tiapride új típusú, striatum támadáspontú dopamin antagonista. Az irodalmi adatokkal összhangban szerzők a tiapride kedvező hatását írják le 7 Huntington choreás betegüknél. A hyperkinesisek 7—10 nap alatt lényegesen csökkennek, a hatás hónapok múlva is fennáll. Négy, egy éven túl követett betegük közül egy esetben észleltek exacerbációt, egy esetben a hyperkinesisek javulása mellett a mentális regresszió kifejezettebbé vált.

Ideggyógyászati Szemle

1982. AUGUSZTUS 01.

Csökkent szérum dopamin— β —hidroxiláz aktivitás paranoid schizopréniában

DR ARATÓ Mihály, DR BAGDY György, DR BLÜMEL Ferenc, DR PERÉNYI András, DR RIHMER Zoltán

A szerzők 134 paranoid schizophren beteg és 118 egészséges személy szérum dopamin — β — hydroxiláz aktivitását hasonlították össze. Sziginfikánsan csökkent dopamin — β — hidroxiláz aktivitás mutatkozott a schizophrenek csoportjában, ami nem hozható összefüggésbe a betegek idősebb korával, vagy a neuroleptikus kezeléssel. A csökkent, döntően genetikusán meghatározott szérum dopamin— β —hidroxiláz aktivitás összefüggésben állhat a hyperdopaminergiás patomechanizmussal.

Ideggyógyászati Szemle

1982. AUGUSZTUS 01.

Az artéria carotis interna traumás thrombosisa

DR RÓZSA László, DR GOMBI Róza, DR GYARMATI János

A szerzők 3. traumás art. carotis interna elzáródás esetét ismertetik. A két, nyaki szakaszon létrejött thrombosis egyikénél a trombus propagátiója art. cerebri média elzáródást okozott, ugyanakkor maga az art. carotis interna átjárhatóvá vált. A 3. esetben feltehetően tünetmentes, arteriosclerctikus carotis-thrombosishoz bázis fractura során túloldali koponyaalapi carotis interna elzáródás társult. A patomechanizmus kapcsán elemzik a kőllaterális keringést, hangsúlyozva szerepét a kórlefolyásban. Úgy gondolják, hogy a traumás carotis-thrombosisok egy része jó kőllaterális keringés mellett rejtve marad és esetleg egy újabb vascularis kóreseménnyel manifesztálódik.

Ideggyógyászati Szemle

1982. AUGUSZTUS 01.

A farmakogenetika és magatartástan

DR MOLNÁR Gyula

Összegezve a fenti áttekintést megállapíthatjuk, hogy a farmakogenetika interdiszciplináris gyökerekből táplálkozva napjainkban foglalja el önálló helyét a genetikai és a klinikai farmakológiai határterületén.

Ideggyógyászati Szemle

1982. AUGUSZTUS 01.

Összehasonlító carotis sonográfiás és rheoencephalográfiás vizsgálatok értéke az agyi keringési megbetegedések diagnosztikájában

DR KÁRPÁTI Miklós, DR FEJÉR Artur, DR MAJERSZKY Klára

Intézetünkben a carotis sonográfia és rheográfia együttes felhasználásának lehetőségét és értékét vizsgáltuk. Indítékot adott erre az, hogy az agyi keringés gyógyszeres befolyásának mérésére a két módszert már eredményesen társították, de az agyi érkárosodások érkompressziós tesztekkel történő diagnosztizálására tudomásunk szerint együttesen még nem alkalmazták.

Ideggyógyászati Szemle

1982. AUGUSZTUS 01.

Egy „hagyományos” psychiatriai osztály átszervezése szociálpsychiatriai szemléletű „open door” rendszerű osztállyá

SZILÁGYI András, KELEMEN András

Egy vidéki psychiatriai osztály átszervezését ismertetjük. Küllemben egyes részeiben tetszetős, belülről korszerűtlen kiképzésű, az idők folyamán additív módon létesült épületek funkcionális átszervezése során osztálymegosztás, nyílt psychiatriai betegellátás és progresszív betegellátás feladatát együttesen oldottuk meg. Sorra vettük azokat a tárgyi, személyi és szervezési feladatokat és- feltételeket, melyek megvalósításával nyílt rendszerű psychiatriai osztály működése biztosítható. A nyílt ajtó elve egy terápiás stratégia része. Tapasztalatunk alapján nyílt rendszerű psychiatriai osztály akkor működik jól, ha a biológiai terápiák mellett a szocioterápiák széles arzenálja szerves részét képezi a gyógyító munkának.