Veszélyesek a szájban oldódó dohánytermékek
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
Az új szájban oldódó dohánytermékeket vizsgáló kutatások adatai szerint a nemdohányzó helyeken előszeretettel alkalmazott pótlékok komoly szájüregi megbetegedéseket és más problémákat okozhatnak.
Az első szájban oldódó dohánytermékek 2009-ben kerültek a piacra Indianapolisban, Ohióban és Portlandben. A füstmentes termékek finomra őrölt dohányt és más adalékanyagokat tartalmaznak és golyó, pálcika valamint szalag alakban forgalmazzák őket. Az egészségügyi szakértők kételkednek benne, hogy az ajkak és az íny közelében feloldódó dohánytermékek valóban biztonságos alternatívát jelentenek a cigarettával szemben.
John V. Goodpaster és kollegái szerint a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, akik azt hihetik a dobozok alapján, hogy édességet tartalmaznak. „Még a nikotinmérgezés esélye is fennállhat ezekben az esetekben” - nyilatkozta Goodpaster.
A kutatók szerint a termékek nagyrészt nikotint, valamint különböző ízesítőket, édesítőket és kötőanyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok károsíthatják a fogat és az ínyt, valamint a kumarin nevű ízesítő anyag a májkárosodás kockázatát is növelheti.
„Fontos, hogy megértsük, ezek a pótlékok komoly toxikológiai veszélyt jelentenek, ezért alkalmazásuk nem javasolt. A nikotin az egyik legveszélyesebb méreg, ami hozzájárulhat a szájüregi daganatok és ínybetegségek kialakulásához.”
A kutatás részletes leírása a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban olvasható.
Forrás: Medipress
Kapcsolódó anyagok: Korábban halnak a dohányzó férfiak
Dohányzásra készetik a tinédzsereket a cigaretta reklámok
Dohányzásra csábító korhatáros filmek
Új módszerekkel a leszokás rögös útjain
cikk címe
Hírvilág
A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.
A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.
Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
Hírvilág
Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.
Hírvilág
Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról
Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...
COVID-19
A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.
Egészségpolitika
Újabb kötelező védőoltás a listán – Lesz aki ellne érvel?
Gondolat
Csermely Péter biokémikus, hálózatkutatóval Gyimesi Ágnes Andrea beszélget
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
4.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás