COVID-19

Diabetológus megjegyzése

2020. MÁJUS 14.

Szakmai kommentár a „ Gyakorlati tanácsok diabeteses COVID-19-betegek kezeléséhez” című szemléhez, mely a „Practical recommendations for the management of diabetes in patients with COVID-19” című cikk alapján íródott.

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

A cukorbetegség azonban a fertőzés kialakulásának valószínűségét és lefolyásának súlyosbodását is fokozza. Különösen a rosszul kezelt cukorbetegség. A hangsúly az elégtelen glikaemiás kontrollon van, hiszen az, az eddig ismert fertőző betegségek esetén is fokozott rizikót jelent, de ha hosszútávon sikerül megfelelő glikaemiás kontrollt elérni, akkor ezt a rizikót jelentősen lehet csökkenteni. Egyre több szakértő szerint, ha a glikaemiás paraméterek jók, akkor a COVID-19-el való megfertőződés, illetve súlyossá válásának rizikója nem rosszabb lényegesen a nem cukorbetegekéhez képest. Kielégítő glikaemiás paraméternek számít, ha hypoglikaemia nélkül 6,5-7% alatti a HbA1c érték, ha a célértéken eltöltött idő (3,9-10 mmol/l vércukor) 70% feletti, ez alatti vércukor tartományban 4%-nál, felette 25%-nál kevesebb időt tölt el a beteg. (Time in/below/above range). A legtöbb magyar cukorbeteg sajnos nem használ glükóz szenzort, ugyanakkor az ujjbegyes vércukormérés támogatottan, könnyen, most, májustól már e-receptre is elérhető. Ha mért értékek 70-80%-a a céltartományban van, az elfogadható.

Vannak olyan antidiabetikumjaink, melyek lázas, súlyos légúti tünetek esetén veszélyesek lehetnek, ezért el kell hagyni őket. Ilyen a metformin és az SGLT-2 gátlók (dapagliflozin, empagliflozin, ertugliflozin). A fertőzés kialakulása előtt, azonban sem ezeket, sem az egyéb készítményeket (vérnyomáscsökkentők, koleszterincsökkentők) NEM SZABAD elhagyni. Természetesen minden halasztható beavatkozást, minden halasztható beteg-egészségügyi dolgozó kontaktust halasztani kell a járvány végéig.

A 2-es típusú cukorbetegek esetében külön gondot jelenthet az elhízás, mely önmagában is ronthatja a légzési státuszt, nehezítheti a betegápolást, növelheti szövődmények arányát.

Az 1-es típusú cukorbetegeknél a ketoacidózis jelenti a legnagyobb veszélyt, 14 mmol/l feletti vércukorszint, a vizelet aceton pozitivitás, a hasi panaszok, a hányinger, hányás hívhatja fel erre a figyelmet. Ha egy cukorbeteg ismételten hány, és nem tud folyadékot fogyasztani, akkor kórházba kell azonnal mennie!

Ha Covid-19 is felmerül, akkor a háziorvost/ügyeletet erről is értesíteni kell, hogy felkészült mentőegység érkezhessen.

A jelenlegi pandémia mindannyiunk életét megváltoztatta, talán az egészségügyi dolgozókét kicsit nagyobb mértében. Felhívta a figyelmet a cukorbetegek esendőségére, ezért ennek a járványnak a kapcsán is ki kell hangsúlyoznunk, hogy a kezelés célja a szövődmények, a betegségekre (pl.: COVID-19) való fogékonyság csökkentése, melyre cukorbetegeknél nagyon fontos eszköz a vércukorértékek rendezése. A gyakori vércukormérés, a mérések strukturáltsága, az eredmények alapján hozott helyes terápiás döntések bármikor –a jelenlegi pandémiában kifejezetten- életmentőek lehetnek.

Kis János Tibor dr.
Budai Irgalmasrendi Kórház

eLitMed.hu
2020.május 15.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

COVID-19

A dohányzás COVID-19 esetében sem tesz jót a légutaknak

Az American Journal of Respiratory Critical Care Medicine április 24-i elektronikusan megjelent közleményében a szerzők tudományosan bizonyították, hogy a dohányzás fokozza a tüdőben a SARS-CoV-2 receptoraként működő ACE2 gén expresszióját.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.