Hírvilág

Szüleink szexuális neurózisai

2012. ÁPRILIS 19.

Svájci írók a színházban: különleges könyvbemutató és színdarab a Stúdió K-ban


A Stúdió K Színház idén egy estére a könyvfesztivál egyik programjának helyszíne lesz: a Bookart Kiadó itt mutatja be idén tavasszal útjára indított sorozatának első darabjait, a Svájci írók című sorozatát, és láthatják a Szüleink szexuális neurózisai című svájci drámát is.

A hiánypótló sorozat célja a legjelentősebb kortárs svájci - német, olasz és francia nyelvű - irodalom bemutatása a magyar közönségnek. A sorozatot kilenc kötetesre tervezik, amelyből most az első három mutatkozik be: Urs Widmer A kék szifon (Kurdi Imre fordításában), Piero Bianconi Családfa (Lukácsi Margit fordításában) és Gerhard Meier Holtak szigete (Bán Zoltán András fordításában).

Az idén még további két kötetet szeretnének megjelentetni a Svájci írók sorozatban, amelynek különlegessége, hogy mentora Werner Morlang svájci irodalomtörténész, a 20. századi és a kortárs svájci irodalom avatott ismerője. A Stúdió K Színházban megtartott, felolvasással és beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatót követően a közönség Lukas Bärfuss Szüleink szexuális neurózisai című darabját láthatja.

A Stúdió K művészeinek közreműködésével zajló est moderátora Nádori Lídia, a beszélgetésen Hajdú Farkas-Zoltán, valamint Kurdi Imre és Lukácsi Margit fordító is részt vesz. A regényekből Fodor Tamás olvas fel részleteket.

Lukas Bärfuss Szüleink szexuális neurózisai avagy Dora élettörténete… című műve "színházi lányregény csak felnőtteknek". A darabot Perczel Enikő fordította, az előadást Sopsits Árpád rendezte. A svájci író darabja egyszerre érzelmes és elgondolkodtató. Fekete humora önkéntelen. A dráma alapkérdése nem más, mint hogy van-e joga egy fogyatékkal élõnek a saját életérõl, testérõl, szexualitásáról döntenie mindenféle direkt hatás, meghatározó befolyásolás nélkül.

Alighanem mindenki átélte a megrázó és nagykorúságát előkészítő tapasztalatot, szüleit meglátva. A kitűnő svájci drámaíró, Lukas Bärfuss hősnőjével, Dorával is ez történik.

Dora nem átlagos teremtés. Vannak szülei, van főnöke, orvosa,
csábítója, és mindegyikük másképp látja őt. És mindegyikük úgy érzi, tanítani-idomítani kell a lányt. Közben Dora csak egyet akar: hogy szeressék és fogadják el. Alkalmazkodik. Gépiesen átveszi környezete, tökéletesnek hitt világa szókincsét, gondolkodásmódját és használni próbálja. Ezzel pedig végzetesen összekuszálja a szálakat, a darab társadalmi tabukat feszeget,

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Gondolat

A neurózis nagyvárosi megjelenése és korai tapasztalatai – Orvosi és irodalmi diskurzusok 1900 körül

HEGEDŰS Máté

Tanulmányomban arra vállalkozom, hogy olyan forrásokat ismertetek és kommentálok, amelyek valamilyen módon érzékenyen reflektáltak a nagyvárosi idegességre mint újonnan megjelent és elterjedt betegségre. Az alábbiakban olyan orvosi regiszterű szövegeket mutatok be, melyek jelentős mértékben járultak hozzá a betegség képének kialakulásához és egyáltalán ahhoz a folyamathoz, hogy ezt a jelenséget betegségként kezdték számon tartani.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a szülész szemével: csökken a fertilitás - A Figyelő 2017;1

PAJOR Attila

A gyulladásos reumatológiai betegségek többnyire nőkben fordulnak elő, és gyakran a családtervezés időszakában. Míg a rheumatoid arthritis (RA), a juvenilis idiopathiás arthritis és a spondyloarthritis ízületi gyulladással és kevés szervi manifesztációval, addig a kevert, differenciálatlan kötőszöveti betegségek, a szisztémás lupus erythematosus (SLE), az antifoszfolipid szindróma (APS), a szisztémás sclerosis, a Sjögren-szindróma, a gyulladásos myopathiák és a vasculitisek különféle autoantitestek megjelenésével és különböző szervi érintettséggel járnak.