Hírvilág

Örkény képregényben

2012. JÚLIUS 17.Örkény István egyperces novellái ihlették annak a hat fiatal képzőművésznek a munkáit, akiknek az író születésének 100. évfordulója alkalmából szerdán a Hadik Kávéházban nyílik tárlata.

Az Hommage á Örkény című kiállításról Beszédes Noémi, a kávéház kommunikációs asszisztense elmondta: a rövid, tömör megfogalmazású szövegek és a képregény összekapcsolásának koncepcióját az alkotók találták ki és főként ebben a formában dolgozták fel az egyperceseket.

Bár az író iránti rajongás már korábban összehozta a csoportot, a művek nagy része Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából készült - emelte ki Beszédes Noémi. Hozzáfűzte: az alkotók áprilisi, azonos című tárlata és a mostani között van ugyan átfedés, de ötven százalékban új anyagot láthatnak az érdeklődők.

A 35 grafikai művön kívül a kiállítás megnyitóján szerepel majd még egy rövidfilm is, amelyet alkotója, Popella Dóra erre az alkalomra készített. A megnyitó után a filmet a szomszédos Szatyor Bár és Galéria vetíti majd a kiállítás ideje alatt, vagyis szeptember 2-ig.

Arról, hogyan talált egymásra a kávéház és a képregény-kiállítás, Beszédes Noémi elmondta: mind az alkotók - Remsei-Kovács Nóra, Vincze Nóra, Kondor Tamás, Popella Dóra, Tebeli Szabolcs és a szervező Jáger Attila -, mind a Hadik kölcsönösen kereste a kapcsolatot, együttműködésük szinte magától értetődő volt.

Amellett, hogy a kávéház általában is nagyon sok irodalmi rendezvénynek ad otthont, júliusban Örkény-hónapot tartanak. Ennek keretében például az úgynevezett Örkény-sarokban a vendégek kedvükre olvasgathatnak az író műveiből - fűzte hozzá a kávéház munkatársa.MTI 2012. július 17., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Gravitációs hintamanőverek és átkos csalmatok

Lente Gábor (a Debreceni Egyetem tanára, Fulbright- és Bolyai-díjas) összeállítása nem szorítkozik a vegytan világára, tudományos szintézist tartalmaz, ember és tudomány, irodalom, társadalom és természet összefüggéseit érzékletes dokumentumanyagok segítségével ábrázolva (Typotex, 2017). A természettudomány és a szépirodalom című rész hihetetlen anakronizmusoknak tűnő tényeket tartalmaz.

Gondolat

Tizennégy karátos abszurd

Rejtő Jenő élménykörútja

Gondolat

Ahová a király is gyalog jár

NAGY Zsuzsanna

Már az állatvilágban megfigyelhető, hogy az egyed nem piszkít a család nyugvóhelyébe.

Hírvilág

100 éves az Egis

Alapításának 100. évfordulóján egyedülálló tudományos és technológiai központot avatott budapesti székhelyén az Egis Gyógyszergyár Nyrt.

Hírvilág

Az abszurd királya

Közös kedvencünk Örkény István száz éve született.