Hírvilág

Kromoszóma-károsodást szenvedtek a spanyol olajömlés takarítói

2011. AUGUSZTUS 15.

A Prestige tankhajó 2002-es katasztrófája utáni kárelhárítási munkálatokban részt vevő halászok egy kedden közzétett tanulmány szerint kromoszóma-károsodás és légzőszervi betegségek tüneteit mutatják.

Az amerikai Annals of Internal Medicine folyóiratban közölt tanulmányt spanyol kutatók készítették 2004 szeptembere és 2005 februárja között 501 halász részvételével.

A libériai bejegyzésű Prestige tankhajó 2002. november 19-én az ökológiai sokféleségéről híres galíciai partoknál kettétört, majd elsüllyedt. A hajóból 64 ezer tonna sűrű gázolaj ömlött a tengerbe, több ezer kilométernyi területet beszennyezve Franciaország, Spanyolország és Portugália atlanti-óceáni partvidékét.

A spanyol tanulmány szerint a szennyezés elhárításában részt vevők körében magas volt a légzőszervi tünetek előfordulási gyakorisága, magasabb volt a kilélegzett levegő kondenzátum légúti károsodásra utaló biomarker tartalma illetve a limfocitákban bekövetkező kromoszómaváltozások gyakorisága, mint azokban az emberekben, akik nem vettek részt a takarítási munkálatokban. A szakértők szerint a keringő limfocitákban bekövetkező kromoszóma-károsodás korai jele a rák megnövekedett kockázatával összefüggő genotoxicitásnak. A tanulmány úgy foglalta össze az eredményeket, hogy a jelentős olajömlés környezetvédelmi kárelhárító munkálataiban való részvétel negatív egészségügyi hatásokkal jár. A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, nincs bizonyíték arra, hogy az olaj behatása okozta a rendellenességeket.

A tanulmány szerint ráadásul az eredményeket nem lehet kivetíteni más típusú olajkiömlésekre, így nem lehet előre jelezni, milyen hatást gyakorolnának más olajömlések, például a Mexikói-öbölben bekövetkezett katasztrófa a behatásnak kitett emberekre.

A kutatók ugyanakkor arra szólítják fel az olajeltakarítási munkálatok szervezéséért felelős hatóságokat, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést a kárelhárításban részt vevők egészségének maximális megóvása érdekében, és hozzanak létre szisztematikus nyilvántartást, hogy nyomon lehessen követni a szennyeződésnek kitett dolgozókat érő esetleges negatív egészségügyi hatásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.