Hírvilág

Csupa „ártalmatlan” génből áll… Az új influenzavírus jellemzői

2011. AUGUSZTUS 15.

A 2009 áprilisának elején megjelent, sertés eredetű, H1N1 szerotípusú influenza A-vírus [2009 A (H1N1)] gyorsan elterjedt a világ számos részén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Amerikai Egyesült Államok közegészségügyi hatósága (CDC) és számos más intézmény kutatói most végeztek az új törzs genetikai és antigén-elemzésével.

Összesen 76 vírus-izolátum (Mexikóból és az Amerikai Egyesült Államokból) örökítőanyagának a szekvenciáját határozták meg. Ezek mindegyikében az egyes génszakaszok nagy mértékben hasonlóak (99,9%-os egyezést mutatnak), ami arra utal, hogy vagy egyetlen alkalommal került át a vírus sertésről emberre, vagy több alkalommal, de egymáshoz igencsak hasonló sertésvírusok fertőztek meg embereket.

Az emberek megbetegedését okozó vírus az eurázsiai és az észak-amerikai sertések körében elterjedt törzsekre jellemző szakaszokat is tartalmaz, de nem lehet megállapítani, hogy mikor és hol következett be a kétféle törzs kombinálódása, mert korábban a sertésinfluenza-vírusok genetikai változatait nem követték akkora figyelemmel, mint ami ehhez elegendő adatot szolgáltatna.

Az 1918-as spanyolnátha-járványt okozó H1N1 törzsben az emberre való terjedést vélhetően lehetővé tevő genetikai jellemzők nagy része nem található meg az idei vírustörzsben, ami arra utal, hogy eddig ismeretlen tényezők okozzák az új vírus emberről emberre való terjedésének képességét.

Antigén-expresszió szempontjából az emberi megbetegedéseket okozó új törzs a sertésekben szokásos törzsekhez hasonlít, és különbözik a jelenleg elterjedt, szezonális humán H1 és H3 törzsektől.

A nem várt adatok rávilágítanak a jelenlegi ismereteink hiányára, mind az állatok influenzatörzseinek az evolúciója, mind az emberről emberre való terjedés szempontjából lényeges genetikai jellemzők tekintetében.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Science 2009 May 22; [előzetes elektronikus közlés]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Sertésinfluenza Csókolózni szigorúan tilos!

A hatóságok szerint fennáll a világjárvány lehetősége, a megelőzési és kezelési teendőkről pedig még nem sokat tudunk. Biztosan hatásos többek között a kézmosás és az oseltamivir.

Hírvilág

A spinocerebellaris ataxia súlyosságát befolyásoló tényezők

A klinikai és genetikai jellemzők közötti összefüggésről készült eddig legnagyobb esetszámú vizsgálat tanulságai

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.