Hírvilág

Az alvás időtartama és az elhízás közötti összefüggés gyermekekben

2011. AUGUSZTUS 15.

A gyermekkori elhízás kialakulását a legnagyobb mértékben a genetikai hajlam határozza meg, de az ugyancsak szerepet játszó környezeti tényezők kínálnak lehetőséget a beavatkozásra. Több korábbi vizsgálatban is találtak összefüggést gyermekek és serdülők körében az alvás rövidebb időtartama és az elhízás között, de ezekben nem értékeltek pszichológiai jellemzőket, amelyek torzíthatták az eredményeket.

Az Amerikai Egyesült Államok egyik kutatócsoportja most keresztmetszeti vizsgálatban tanulmányozta 8–11 éves gyermekek csoportjában az alvás időtartama és az elhízás közötti összefüggést, valamint azt, hogy a pszichológiai és a viselkedési tényezők hogyan befolyásolják ezt az összefüggést. A szülők szabványos, hitelesített kérdőívek kitöltésével szolgáltattak adatokat a gyermekek alvással töltött idejéről, pszichológiai és viselkedési jellemzőiről és a szülők által megélt stresszről.

Mind a nem korrigált, mind a korrigált elemzés eredménye szerint az alvás időtartama szignifikáns összefüggésben állt az elhízás kockázatával. Az alvás időtartamának egyórányi csökkenése 41%-kal növelte az elhízás kockázatát. A legtöbbet alvó gyermekeket tartalmazó kvartilis tagjai átlagosan 10,3 órát aludtak, és 12%-uk volt elhízott, a legkevesebbet alvó kvartilisbe tartozók 8,1 órát aludtak, és 25%-uk volt elhízott. A gyermekek pszichológiai jellemzői (például a tünetek internalizálására való hajlam) és a szülők által megélt stressz összefüggésben állt az alvás időtartamával, de az elhízással nem. A gyermek viselkedési jellemzői és a szülők jellemzői szerinti korrekció nem változtatta meg az alvás időtartama és az elhízás közötti összefüggést. A nem szerint elemezve az adatokat, csak a fiúk körében találtak szignifikáns összefüggést az alvás időtartama és az elhízás között.

A korábbi adatok alapján az eredmények nem meglepőek, viszont feltétlenül érdekes, hogy nem mutattak ki összefüggést a gyermekek elhízása, a szülők által elmondott magatartási tüneteik, illetve a szülők által megélt stressz között. A vizsgálat korlátját jelenti, hogy az alvás időtartamát a szülők értékelték (és nem objektív módon mérték), és csak az alvás időtartamát értékelték, a minőségét nem (pedig ez is játszhat döntő szerepet az elhízás kialakulásában). A közlemény szerzői szerint az alvás és az elhízás között tapasztalt összefüggést tehát nem pszichoszociális, hanem biológiai tényezők közvetíthetik, például az étvágyat és a különböző metabolikus útvonalakat szabályozó hormonok.

Forrás J Dev Behav Pediatr 2008 Aug; 29:243

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.