Hírvilág

Alsó légúti fertőzések: kezelés a prokalcitonin-szint alapján?

2011. AUGUSZTUS 15.

Az alsó légúti fertőzések esetében a nem megfelelő antibiotikum-rendelés széles körben elterjedt jelenség, amely többletköltségeket, gyógyszer-mellékhatásokat és a kórokozók rezisztenssé válását okozza, nem beszélve arról, hogy feleslegesen meghosszabbítja a betegek gyógyulásáig eltelt időt.

Most svájci kutatók azt értékelték, hogy egy, a szérum prokalcitoninszintjén alapuló algoritmus segítségével biztonságosan csökkenthető lenne-e az antibiotikumok használata alsó légúti fertőzések (közösségben szerzett pneumonia, krónikus obstruktív tüdőbetegség exacerbatiója vagy akut bronchitis) esetében. Az algoritmus az antibiotikumok alkalmazása mellett vagy ellen szól a prokalcitoninszint különböző határértékei figyelembe vételével.

A kutatók hat svájci sürgősségi osztályra felvett, alsó légúti fertőzésben szenvedő betegeket kezeltek az általuk kifejlesztett algoritmus alapján vagy a korábban bevett gyakorlat szerint.

A két csoport között nem különbözött szignifikánsan a nemkívánatos események (halál, intenzív osztályos kezelés, betegségspecifikus szövődmények vagy ismételt, antibiotikumkezelést indokoló fertőzés) incidenciája. Az antibiotikumkezelés átlagos időtartama és az antibiotikumok által okozott mellékhetások incidenciája viszont kisebbnek adódott a prokalcitonin-algoritmus szerint kezelt betegcsoportban (6 nap, illetve 9 nap; valamint 20%, illetve 29%).


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

JAMA 2009 Sep 9; 302:1059.

JAMA 2009 Sep 9; 302:1115.

A döntési algoritmus (angol nyelven; csak JAMA előfizetéssel elérhető)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Szövődménymentes otitis media gyermekek esetében

Tudjuk, hogy szövődménymentes otitis media esetén mennyit segít az antibiotikumkezelés – semennyit. Most kiderült, hogy mennyit árt…

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.