Hírvilág

A Teva az orvosok partnere is

2013. MÁJUS 02.Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány az izraeli Teva gyógyszeripari cégcsoporttal csütörtökön Budapesten. A megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szabó László, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója írta alá.

Varga Mihály kiemelte: a gyógyszeripar a magyar gazdaság leginnovatívabb és leginkább exportképes területei között van, és a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékát adja. A gyógyszergyártók több mint 75 milliárd forintot fizettek be az államkasszába 2012-ben.

Szabó László kifejtette: örülnek, hogy a kormány stratégiai partnerei lehetnek, a magyar gazdaságnak és a magyar betegeknek pedig már évek óta stratégiai partnerei. Hangsúlyozta, Magyarországon minden hetedik beteg Teva-gyógyszer segítéségével gyógyul, és tavaly egyetlen minőségi kifogás sem érkezett termékeikkel szemben.

A nemzetgazdasági miniszter az aláírás előtt elmondta: a gyógyszeripar Magyarországon több mint 13 ezer embernek ad munkát, ráadásul az iparágban létesülő 10 munkahely további 23 állás létrejöttét segíti elő.

A Teva 2000-ben a kanadai Novopharm felvásárlásával lett a világ első számú generikusgyógyszer-gyártója, és ezt a pozícióját máig őrzi. A 2010-es értékesítési adatok alapján 11,1 milliárd dollárral a világ 18. legnagyobb gyógyszergyártója lett - ismertette Varga Mihály. Elmondta, hogy a Tevának jelenleg 50 országban van közvetlen képviselete, több mint 20 országban gyártóhelye, 18 országban oktató-fejlesztő központja, és összesen csaknem 35 ezer embernek ad munkát világszerte.

A miniszter szerint a Teva Magyarország Zrt. sok tekintetben azt a gazdapolitikát valósítja meg, amit a magyar kormány is követ 2010 óta: folyamatosan fejleszt, munkahelyeket teremt, termékei versenyképesek a nemzetközi piacon, és 2012-ben 172 milliárd forint értékben exportált Magyarországról.

A Teva Varga Mihály szerint példa lehet valamennyi itt működő multinacionális cég számára, mivel a profitot nem viszi ki az országból, hanem a hazai gyártásba, kutatás-fejlesztésbe forgatja vissza.

A miniszter kifejtette, hogy 2011-ben 7,5 milliárd forintot fizetett be a cég a költségvetésbe adó és járulékok formájában. Magyarország növekedéséhez az ilyen multinacionális cégek teszik hozzá a legtöbbet, ezért a kormány stratégiai partnerként tekint a Tevára.

A cég 1993 óta van jelen a magyar gazdaságban, jelenleg mintegy 3000 embert foglalkoztat az országban, akik között sok a magasan kvalifikált kutató; a Teva ezenkívül szoros kapcsolatot ápol a hazai egyetemekkel, kutatóintézetekkel is - jelezte Varga Mihály.

Szólt arról is, hogy a Tevának három telephelye van Magyarországon: Debrecenben, Gödöllőn és Sajóbábonyban. A Teva eddigi magyarországi befektetései elérik a 300 milliárd forintot, ezzel az összeggel a cég Magyarország legnagyobb befektetőihez tartozik. A vállalat 2012-ben 32,5 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre (k+f), beruházásra. Az idén további 15 milliárdot szán beruházásra, és 13,5 milliárd forintot k+f-re.

A magyar kormány üdvözli, hogy a Teva hosszú távon elkötelezett a magyarországi beruházások mellett, a kormány pedig minden, munkahelyet teremtő beruházást támogat. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormány a Teva két utóbbi nagyberuházásához - így a debreceni üzem fejlesztéséhez és a gödöllői steril centrum termelési és k+f kapacitásának bővítéséhez - is pénzügyi támogatást adott.

Varga Mihály kiemelte, hogy 2014-től az európai uniós források elosztása az NGM-hez kerül, és a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fogják fordítani.

Szabó László az aláírás előtt elmondta: naponta több mint 3000 munkatársuk dolgozik azon, hogy világszínvonalú termékeket kapjanak a betegek Magyarországon. Kiemelte, hogy a Teva nemcsak a betegeknek, hanem az orvosoknak, patikusoknak is fontos partnere.

Szintén kiemelte, hogy a gyógyszeripar a GDP 5 százalékát adja, valamint hogy a gyártók kutatás-fejlesztéssel, magyarországi tevékenységükkel öregbítik a több mint 100 éves magyar gyógyszergyártás hírnevét.
A Teva Magyarország Zrt. nettó árbevétele 2011-ben 252,2 milliárd forint volt a 2010-es 218,7 milliárd forint után. A társaság mérleg szerinti eredménye 49 milliárd forintra nőtt 2011-ben az előző évi 46,3 milliárd forintról.

A kormány eddig több mint húsz külföldi érdekeltségű magyarországi nagybefektetővel kötött hasonló megállapodást, és összesen 40 ilyet tervez aláírni.

Az április 16-án megjelent kormányhatározat szerint a közeljövőben együttműködési megállapodás születik a Siemens Zrt.-vel, az Ericsson Magyarország Kft.-vel, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.-vel és a Sanofi csoporthoz tartozó Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt.-vel.

MTI 2013. május 2., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred