Hírvilág

A telemedicina, a stroke és a szöveti plazminogén-aktivátor

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Amerikai Egyesült Államokban az utóbbi évtizedben nagy tért nyert telekommunikációs technológiák alkalmazása a stroke-betegek ellátásában (ma már csak egyszerűen a „telestroke” rövidítést használják).

A telestroke-rendszerek központi részét az az intézmény képezi, amelyben a nap 24 órájában rendelkezésre állnak a stroke kezelésében kiemelkedően tapasztalt szakemberek. Ez a központ telekommunikációs kapcsolatban áll a hozzá tartozó intézményekkel, amelyekben nincsen biztosítva ilyen szakértelem. A kommunikációs rendszer alkalmas többek között CT-felvételek, egyéb leletek stb. azonnali továbbítására.

A telestroke rendszerek leglényegesebb előnye, hogy segítenek az akut döntéshozatalban, legfőképp az infúzióban adott szöveti plazminogén-aktivátor (tPA) alkalmazását illetően.

Az American Stroke Association a rendelkezésre álló bizonyítékok áttekintése után megállapította, hogy a telestroke rendszerek alkalmasak a betegek megbízható diagnosztizálására. Bizonyított, hogy a telestroke segítségével adott javaslatok a tPA alkalmazására ugyanolyan megbízhatóak, mint a központi intézményekben helyben kezelt stroke-betegek ellátására vonatkozó döntések.

Kimutatták azt is, hogy a telestroke általi konzultáció lehetősége a kapcsolt intézményekben növeli a tPA alkalmazásának gyakoriságát. Ismert, hogy a nem megfelelő felkészültségű szakemberek ugyanis bizonytalanság esetén inkább a tPA-kezelés ellen döntenek, összességében rontva ezzel a betegek prognózisát.

Az irányelvek szerzői kitérnek a telestroke alkalmazások járulékos előnyeire is, például a kapcsolt intézmények munkatársai számára oktatásként is szolgálnak a központ szakemberei által adott javaslatok, továbbá a rendszer alkalmas a központ szakembereivel való konzultációra az akut ellátás utáni kezelésben felmerülő kérdésekben is.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Stroke 2009 Jul; 40:2616.

Stroke 2009 Jul; 40:2635.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Egészségpolitika

Telemedicina – az adatvédelem kulcskérdés

A kezelt COVID-19 betegek orvosi nyilvántartásainak elemzése hozzájárulhat a jövőbeli megelőzési és kezelési megoldásokhoz, valamint potenciálisan felgyorsíthatja a vakcina előállításának folyamatát. Ezért minden adat fontos, és a lehető legjobb eredményeket lehet elérni, ha minden nemzet együtt dolgozik a megosztott adatbázissal—fogalmaznak a cikk szerzői, akik hangsúlyozzák: a személyes adatok felhasználásával járó előnyökön kívül viszont számos hátránya is lehet adatvédelmi szempontból. Így nagyon fontos egyensúlyt teremteni a személyes védelem és az adatok hasznos felhasználása között.

Idegtudományok

Neurológiai tünetek és emelkedett kórházi mortalitás Covid-19-ben

Mint azt az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják, a Covid a tüdőn túl számos egyéb szerv működésében képes kárt okozni. A vese-, máj-, szívérintettségen túl gyakran észlelhetünk az idegrendszert érintő manifesztációt is: többek között fejfájás, anosmia, új stroke vagy a már elszenvedett stroke tüneteinek felerősödése, epilepsziás betegekben emelkedett rohamfrekvencia, Guillain–Barré-szindróma, meningoencephalitis, akut demyelinisatiós encephalomyelitis (ADEM) társulhat a koronavírus-fertőzéshez. Eskandar és társai a Neurology-ban megjelent cikkükben azt vizsgálták, hogy a kórházi ellátást igénylő covidos esetekben a neurológiai tünetek megjelenése együtt jár-e a betegek halálozásának fokozott kockázatával.