Hírvilág

A HCV-fertőzés kezelése börtönökben

2011. AUGUSZTUS 15.

A becslések szerint az Amerikai Egyesült Államokban egy év alatt a krónikus hepatitis-C-vírus (HCV) -fertőzésben szenvedő betegek több mint egyharmada fordul meg valamelyik büntetés-végrehajtási intézményben. Így a börtönök alkalmat nyújtanának ennek az egyébként nehezen elérhető betegcsoportnak a kezelésére.

Connecticut állam (Amerikai Egyesült Államok) 20 börtönében egy időben körülbelül 22 ezer személy van fogva tartva, közülük választott ki egy bizottság 138 beteget, akiket felkértek a vizsgálatban való részvételre. A beválasztható betegeknek vállalniuk kellett, hogy olyan intézményben helyezzék el őket, ahol biztosított a folyamatos ápolói ügyelet, és meg kellett ígérniük, hogy együttműködnek a kezeléssel. Összesen 68 beteg esetében kezdték el a kezelést pegilált interferonnal és ribavirinnel, közülük 19-en HIV-fertőzöttek voltak. A betegek 75%-a HCV 1-es genotípusával volt fertőzve, sok esetben fennálltak pszichiátriai tárbetegségek (43%-uk szenvedett major depresszióban), és sokan használtak kábítószert (77%-uk volt kokainfogyasztó).

Tartós virológiai terápiás választ értek el, tehát a vírus nem volt kimutatható hat hónappal a kezelés befejezése után a betegek 47%-ában, sőt a valódi arány ennél valószínűleg nagyobb, mert sikertelennek minősítették annak a kilenc betegnek a kezelését is, akik nem jelentek meg a hat hónap utáni ellenőrzésen. Abba kellett hagyni a kezelést a betegek 31%-ában (a korai terápiás válasz hiánya vagy más egészségügyi ok miatt). A tartós virológiai terápiás válasz elmaradása összefüggésben állt az 1-es típusú HCV-fertőzés és a májcirrhosis együttes jelenlétével és a kezelés kezdetekor fennálló major depresszióval, de nem állt összefüggésben a HIV-fertőzéssel, a kezelés előtti HCV-RNS-szinttel és az etnikai hovatartozással.

Bíztató a kezelés sikerességének aránya egy ilyen, társbetegségekkel és kedvezőtlen prognosztikai tényezőkkel terhelt betegcsoportban, a tartós virológiai válasz elért aránya hasonló a többi klinikai vizsgálatban tapasztalthoz, vagy akár nagyobb is annál. A vizsgálat ígéretes példát mutat a HCV-kezelés sikerességére, de a HCV egész problematikájának csak a felszínét súrolja, ugyanis az ebbe a kezelési programba bevont betegek azok, akik a leghosszabb időre vannak börtönbe zárva, és ezért a legkevesebb hatásuk van az általános, nem börtönben lakó populáció közegészségügyi állapotára. Továbbá az ebbe a vizsgálatba bevont betegek a fertőzött fogva tartottaknak csak kicsiny részét képezik, a legtöbben csak néhány napot töltenek ilyen intézményben. Végül pedig megfontolandó, hogy a vizsgálat öt éve alatt csak 32 beteget sikerült meggyógyítani – mindezt a kezelés közvetlen megfigyelése mellett, specializált egészségügyi csapattal, pszichiáter rendelkezésre állásával és korszerű, hematopoeticus növekedési faktorokkal és pszichotrop gyógyszerekkel végzett korszerű kiegészítő kezeléssel.

Forrás: Clin Infect Dis 2008;47:952.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.