Gondolat

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

2019. DECEMBER 06.

Dr. Magyar László András orvostörténész, író és műfordító munkássága kiválóan illusztrálja, milyen szerteágazó és sokszínű kutatásokat folytathat az, aki az orvostörténet iránt érdeklődik. Könyveinek, ismeretterjesztő és szaktanulmányainak, valamint fordításainak köszönhetően betekintést nyerhettünk – hogy csak néhány példát említsünk – a démonológiába, a kísértettanba, a régmúlt idők gyógymódjaiba, megismerhettük a régi orvosi eszközöket, a görög dietetikát, valamint azt, hogy mit gondolt a 16-17. század embere a házastársi kötelességről.

Ezt a változatosságot tükrözi legújabb, 2019 őszén megjelent kötete is, amely a szerző folyóiratokban és tanulmánykötetekben megjelent írásaiból közöl válogatást mind a magyar, mind az egyetemes orvostörténet tárgyában. A nyelvészeti tárgyú cikkekből megismerkedhetünk a csömör betegségnév történetével, a magyar vonatkozású orvosi és gyógyszerészeti szakszavakkal, valamint az ádámcsutka szó etimológiájával. Átfogó képet kaphatunk többek között Erdély közegészségügyéről a 17-18. század fordulóján, a magyarországi elmegyógyintézetek kezdeteiről, sőt, a Dollinger Gyula által alapított első magyar művégtaggyárról is. Az orvosokkal kapcsolatos kutatások témájában Paracelsus, Köleséri Sámuel, valamint id. és ifj. Berend Miklós pályájáról tudhatunk meg többet. Mindezek mellett a kötetben található írások olyan különleges témákat boncolgatnak, mint II. Lajos király halálának lehetséges okai, az embergép-fogalom, valamint a klistélyozás története, s választ kapunk arra a kérdésre is, hogy mikortól viselnek fehér köpenyt az orvosok.

A tudományos igényességgel megírt történetek nemcsak tematikájukban, de kronológiailag is színes palettát mutatnak. A gazdag lábjegyzet-apparátusnak köszönhetően nem csupán az érdeklődő nagyközönség számára lehet figyelemre méltó és új információkkal szolgáló olvasmány a kötet, hanem azoknak is, akik egy-egy témában szeretnének jobban elmélyülni, s kezükbe venni a forrásokat és a szakirodalmat. Dr. Magyar László András egyedi stílusa és humorérzéke révén különleges olvasmányélményben lehet része annak, aki felüti a kötetet. S ha esetleg egy-egy alkalommal hihetetlennek tűnnének az olvasottak, ne feledjük: mind igaz történet az emberiség múltjából.

Dr. Kárpáti Attila István

Magyar László András: Paracelsus Magyarországon. 24 igaz történet.
Gondolat Kiadó, Budapest, 2019.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Filmet varázsolni az életből

A For Sama (Kislányomnak, Samának) valódi kordokumentum, amelyben testközelből szembesülhetünk egy háború börtönszerű csapdahelyzetével. Amikor egyik napról a másikra kell eldöntenünk, hogy maradunk, ahol vagyunk, vagy mindent feladunk, és új életet kezdünk - mindezt hihetetlen gyorsasággal, a halál veszélye pedig mindkettőnél fennáll. Hamza Al-Kateab egyike azon kevés orvosoknak, akik hivatásukhoz és esküjükhöz ragaszkodva még nem hagyták el háború sújtotta hazájukat, Szíriát, egy szebb jövő érdekében. Felesége, Waad Al-Kateab rendezőnő a saját szemszögéből követi nyomon életüket a szíriai civil háború idején. A lányuknak, Samának címzett dokumentumfilm az első a műfajban, amit négy kategóriában is jelöltek BAFTA-díjra, mostanra pedig egy Oscar-díj várományosa is. A For Sama (Kislányomnak, Samának) január 27. és február 2. között lesz látható a VI. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, ennek apropóján beszélgettünk Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel.

Agykutatás

A függőségek birodalmában

A kötet a szociális hátrányba kerülő és számos fertőző és kísérőbetegségben (HIV, Hepatitis C) szenvedő betegek életén keresztül mutatja be az addikció jelenségét.

Hírvilág

Öngyilkosság és jogtudomány

Az öngyilkosság nálunk nagy probléma, kesernyés hangsúllyal mondhatnánk, gyakorisága miatt egyfajta „hungarikum”, ezért a pszichiátriai és társadalomtudományi vizsgálódások számára jó hír, hogy a jogtudományok is felzárkóztak a jelenség kutatásában.

Agykutatás

Neurológia a betegágynál

Nagy örömmel és érdeklődéssel vettem kezembe a Dr. Vécsei László professzor úr és Dr. Szok Délia szerkesztése nyomán megjelent Neurológia a betegágynál című könyvet.

Gondolat

Gyógyító szerkentyűk képeskönyve – nem csak orvosoknak

Akár fiatalon, akár idősebb korban ébred fel ez az igény az orvostörténelem iránt, kiváló ajándék minden gyógyító szakember számára Magyar László András Solenoid és Pelithe. Régi gyógyszerkentyű című könyve.