Gondolat

Bevenni a Falat

NAGY Zsuzsanna

2011. AUGUSZTUS 15.

A hírek szerint a homeopata gyógyítás kelléktára új elemmel bővült, egy újabb szer került a porondra: a Berlini Fal darabkái is gyógyerővel bírnak. Hát ez nem nagy csoda, hiszen rendkívüli szenvedés, szorongás és számtalan különleges kívánság fűződik ehhez az építményhez. S ha az ige megfogan, él a jelentés, „átjut az információ”!
1961-ben megépült a szocialista tábor legbornírtabb építménye. Akinek volt szerencséje látni, bizonyára egyetért velem, hogy a rendkívül erőteljes atmoszférájú, hátborzongató építmény uralta a várost. Maga volt az egekbe magasodó gyilkos butaság, a megtestesült halálos emberi korlátoltság, maga a félelem, az ELV, melynek nevében ölni és a társakat beárulni oly könnyű.

A nyolcvanas évek vége felé gyakran jártam Berlinben.
Nyugat-Berlin egyik lakásában időztem egyszer, kiváltságos szereplőként ebben a szcénában, s akik odavittek, előre bejelentették, hogy a gyárcsarnokból lett lakás kádjában ülve éppen rá lehet látni a Falra. E tényt meglehetős büszkeséggel említették a házigazdák is. Én már akkor sem értettem igazán, mi ebben az annyira jó, a különleges. Az sem jó különösebben, ha a temető vagy a ravatalozó mellett kényszerülünk eltölteni az éjszakát. Az meg különösen nem, ha egy kiképzőtábor kerítésére néz az ablak. De mivel oly szívesen invitáltak, lelkesen vettem én is egy kádfürdőt. Eléggé hideg volt. Eléggé untam magam. És láttam, ott messze, az őrtoronyban is senyved valaki… pára jött ki az orrlyukán.
Ami erről az oldalról egzotikum volt, arról az oldalról valóság. Abban éltük le mi is életünk legjavát.
Hát most majd bevehetjük a szert. A Berlini Fal darabkáit. A hírek szerint a magányérzetet és az elhagyatottság-érzetet enyhíti.
Vagy talán majd a gyermekeinknél.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Gondolat

Némelyek posztumusz születnek

Goya művészete a modern irányzatok első nagy tárháza. S az alkotó a valószerűen iszonyatos témák megalkotásának egyik nagymestere.

Egészségpolitika

Története legnagyobb akvizícióját lépte meg a Richter

Eszközvásárlási szerződést kötött a Richter Gedeon Nyrt. a Johnson and Johnson kizárólagos tulajdonú, nőgyógyászati termékeket forgalmazó leányvállalatával, a Janssennel az Evra márkanevű, folyamatos felszívódású fogamzásgátló tapasza megszerzésére és értékesítésre az Egyesült Államokon kívüli piacokra.

Gondolat

Arcok dr. W. optikáján keresztül

SÁNDOR Zsolt

A félhomályos teremben a falakon különös ragyogásban vagy két tucat portré, a keret, a színvilág, a textúra, a félprofil-beállítás alapján hű folytatásai az előtérben kiállított híres Giorgione-festménynek, melynek címe Col Tempo, azaz Idővel.

Hírvilág

Vastag- és végbélrák szűrés: hogyan és mikor?

A vastag- és végbéldaganatot általánosságban az egyik leginkább megelőzhető rákbetegségnek tekintik.