Egészségpolitika

Új ultrahang rendszer – egy magasabb szint

2013. SZEPTEMBER 27.

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 2013ad kongresszusán Amszterdamban mutatta be a Philips az EPIQ ultrahang rendszert, amely egy teljesen új képalkotó eljárást, az úgynevezett nSIGHT-ot kombinálja az intelligens anatómiai technológiával, ily módon biztosítva a gyorsaság és a jó képminőség nagy teljesítményű kombinációját.

Ez az első alkalom, amikor egy anatómiai Intelligencia - az anatómiai szerkezeti modellek gazdag adatbázisa adaptív rendszer technológiával társítva - beépült egy ultrahangos rendszerbe, a pontosabb végső klinikai eredmények létrehozása érdekében.

Az EPIQ egy úttörő platform, amely intuitíven alkalmazható a kardiológia, radiológia, szülészet és az általános képalkotás területén:
• az anatómiai intelligencia lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak a szívbillentyűvel kapcsolatos beavatkozások előtt és alatt;
• az nSIGHT képalkotó nagyon részletes ultrahang képeket és rendkívüli időbeli felbontást (a korábbiaknál akár 213%-al nagyobbat) képes produkálni;
• rendkívüli (a korábbi alkalmazásoknál akár 76%-al nagyobb) penetráció érhető el magasabb frekvenciák alkalmazásával, így megbízható képalkotás érhető el olyan betegeknél is, melyek esetében a magas testtömeg-index miatt ez nem volt lehetséges."Az EPIQ képminősége valóban lenyűgöző," mondta Roberto Lang, aki az orvostudományok professzora a Chicagói Egyetemen. "És nagyra értékelem azt a számos konstrukciós részletet is, amelyek segítségével az EPIQ-t könnyebb kezelni, beleértve a készenléti akkumulátort, a könnyű csatlakoztathatóságot biztosító átalakítókat, és a hordozhatóságot. Egyértelmű, hogy az EPIQ egy olyan rendszer, amely a mai egészségügyi követelményekhez és körülményekhez alkalmazkodik."

"Mivel a lakosság egyre idősebbé válik, a potenciálisan életet veszélyeztető állapotok korai diagnosztizálása alapvetően fontos. Az EPIQ a korai felismerést a korábbiaknál sokkal hatékonyabbá teszi,” tette hozzá Gene Saragnese, a a Philips Healthcare vezérigazgatója, megemlítve azt is, hogy egyes tipikus vizsgálati lépéssorozatok automatizálása a vizsgálati idő 30-50%-os csökkenését is eredményezheti.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az akut has kivizsgálása: Ultrahang, majd szükség esetén CT

Az akut hasi fájdalom kivizsgálásában a legnagyobb szenzitivitású, mégis a késlekedést, a költségeket és a sugár-expozíciót korlátozó stratégiát keresték a Cambridge-i Egyetem kutatói, és meg is találták…

Egészségpolitika

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.