Hírvilág

Az akut has kivizsgálása: Ultrahang, majd szükség esetén CT

2011. AUGUSZTUS 15.

Az akut hasi fájdalommal jelentkező betegek esetében a fizikális, majd ultrahang- és esetleg hasi röntgenvizsgálat sokszor nem elegendő a diagnózis felállításához, de még a sürgősen kezelendő kórképek kizárásához sem.

A fizikális vizsgálat után azonnal elvégzett hasi CT-vizsgálat sokat segít(ene) a sürgősen kezelendő betegségek diagnózisának felállításában vagy éppen kizárásában, de nem feltétlenül elérhető azonnal, drága, és nem elhanyagolható sugárzásnak teszi ki a beteget.

Melyik tehát a helyes diagnosztikai algoritmus?

A kutatók prospektíven követték több mint 1000, „akut” (legfeljebb néhány napja fennálló) hasi fájdalom miatt sürgősségi osztályon jelentkező, nem terhes felnőtt beteg kivizsgálását és állapotának alakulását. Mindegyik beteget radiológus is megvizsgált: mindenkin végzett álló helyzetben mellkasröntgen-, fekvő helyzetben hasi röntgenvizsgálatot, ultrahangvizsgálatot és CT-t is.

Hat hónappal később szakértőkből álló bizottság egyenként áttekintett minden esetet, megállapították a valódi diagnózist, és ezt sürgősnek (24 órán belül kezelést igénylő) vagy nem sürgősnek minősítették. A betegek 65%-a minősült sürgős ellátást igénylőnek, a legtöbben appendicitisben szenvedtek (28%), ezt követte az akut diverticulitis (12%).

Ezután a kutatók (már a valódi diagnózis ismeretében) azt szimulálták, hogy különböző diagnosztikai algoritmusokkal mennyire pontosan lehetett volna diagnosztizálni a sürgős ellátást igénylő állapotokat.

A klinikai diagnózis önmagában is igen jó, 88%-os szenzitivitással rendelkezett, de a specificitása csekély, 40% körüli volt, és ezt semmivel nem javította, ha a hasi és mellkasröntgen-felvételeket is figyelembe vették.
Az ultrahangvizsgálat csökkentette az álpozitív sürgős diagnózisok arányát, de szenzitivitása csak 70%-nak adódott.
A CT szenzitivitása sokkal jobb, 89% volt.

A legmagasabb szenzitivitást egy olyan feltételes stratégiával lehetett elérni, amelyben először klinikai és ultrahang-vizsgálatot végeztek, és ha ez nem vezetett egyértelmű diagnózishoz, CT-t is végeztek. Ennek az algoritmusnak kiemelkedően jó, 94%-os volt a szenzitivitása, és csak a betegek felében lett volna szükséges a CT-vizsgálat.

Az elegáns vizsgálat eredményei magukért beszélnek: A vizsgált betegcsoportban (amely valószínűleg hasonló a többi akut hasi fájdalommal jelentkező betegcsoportra) a kivizsgálás ideális menete a következő: klinikai vizsgálat, ultrahangvizsgálat, és ha ezek után továbbra sem állapítható meg a diagnózis, CT-vizsgálat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

BMJ 2009 Jun 26; 338:b2431.

BMJ 2009 Jun 26; 338:b1678.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19 tüdőgyulladással fertőzött wuhani betegek radiológiai vizsgálata

Retrospektív tanulmányukban a szerzők súlyos akut légúti szindrómát okozó koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött és COVID-19 tüdőgyulladással kórházba utalt 81 wuhani (Kína) beteg mellkasi CT felvételeit vizsgálták.

Egészségpolitika

Komputertomográfia érzékeny betegeknek

A Somatom Force – ez a Siemens új számítógép tomográfjának elnevezése - első nyilvános bemutatója ez év novemberében volt Németországban, az University Medical Centre Mannheimben. Az első néhány hét klinikai használat a mannheimi Radiológiai és Nukleáris Medicina Klinikán bebizonyította, hogy a harmadik generációs Dual Source komputertomográfia (CT szkennerek mindegyike két sugárzási csövel és két érzékelővel van ellátva) minden korábbinál jóval gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé, csökkentett sugár dózissal. Ez a high-end CT személyre szabott diagnózis lehetőségét kínálja fel különösen érzékeny betegek számára, mint amilyenek például például a nagyon fiatal betegek, vagy a veseelégtelenségben szenvedők, a súlyos betegek, és az elhízott személyek. "Ez az új CT szkenner szinte minden beteg minden radiológiai helyzete problémájának megoldásához hozzásegít, a lakosság nagyon bonyolult kor és a betegség szerkezete mellett ", mondja Stefan Schönberg intézetigazgató professzor.

Egészségpolitika

Új ultrahang rendszer – egy magasabb szint

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 2013ad kongresszusán Amszterdamban mutatta be a Philips az EPIQ ultrahang rendszert, amely egy teljesen új képalkotó eljárást, az úgynevezett nSIGHT-ot kombinálja az intelligens anatómiai technológiával, ily módon biztosítva a gyorsaság és a jó képminőség nagy teljesítményű kombinációját.

Egészségpolitika

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.