Egészségpolitika

KEKSZ: Alapvetések a magyar egészségügyi rendszer fejlesztéséhez - Népegészségügy

2022. MÁRCIUS 03.

Népegészségügy
Hazánkban az egészségügyi ellátás túlnyomórészt medikalizált szemléletű, a népegészségügyi, prevenciós szempontok, különösen az utóbbi egy évtizedben jórészt háttérbe szorultak.
A népegészségügy rendszerén belül keverednek a közösségi szolgáltatói és a hatósági funkciók.
A népegészségügyi beavatkozások alacsony hatékonyságúak, mert figyelmen kívül hagyják az egészség komplex társadalmi és környezeti meghatározottságát.
Az egészségfejlesztési kapacitások nem fedik le az ország teljes területét, területileg egyenetlenek, elégtelenek a humán és anyagi erőforrások.
Egyrészt rendkívül kevés és hiányosak is az elérhető adatok, másrészt elégtelenek a kapacitások még a rendelkezésre álló adatok elemzéséhez és értékeléséhez is, vagyis a szakpolitikai döntések valós helyzetet tükröző megalapozásához.
Lényegében hiányzik az egészséges életmód elterjedéséhez szükséges, megfelelően motiváló és szakmailag hiteles egészségkommunikáció.


Cél:

 • Javuljon az egyének és közösségek szociális, fizikai és érzelmi alkalmazkodási, önmenedzselési képessége, ezáltal az egyének és közösségeik jólléte (well-being), ami révén javuljon az ország versenyképessége is.

 • Az egészségügyi hatósági funkciók intézménye(i) különüljenek el a lakosságnak szolgáltató népegészségügyi (népjóléti) tevékenységtől.

 • A lakosság egészségére és az azt befolyásoló tényezők, ideértve az egészségügyi rendszer működésére vonatkozó aktuális és megbízható adatokra alapozott elemzések, értékelések, hatáselemzések, előrejelzések biztosítása az egészségügyi rendszer irányításához.

 • Az egészség megőrzéséhez, fejlesztéséhez, a gyógyuláshoz szükséges, hiteles és motiváló információk nyújtása a lakosság, a szakemberek és a döntéshozók számára.

 • A lakosság egészségmegőrzését és az egészséget támogató környezet kialakítását ösztönző érdekeltségi és motivációs eszközök és az ehhez szükséges intézményrendszer létrehozása.


 • Módszertani alapelvek:
 • A hatékony megoldást jelentő szakpolitikai döntések megalapozásához valós helyzetet tükröző adatokra alapozott döntés-előkészítő anyagok, javaslatok, előrejelzések szükségesek.

 • Ezek elkészítéséhez elengedhetetlen egy magasan képzett elemző-értékelő szakértői kapacitás és a széles körű adathozzáférés folyamatos biztosítása, fenntartása, működtetése.

 • A hiteles és hatékony egészségkommunikációhoz nélkülözhetetlen a mindenkori politikától független, kizárólag szakmai szempontok (pl. egészség- és orvostudományok, magatartás-tudomány, szociálpszichológia, kommunikációelmélet) alapján összeállított tartalmat létrehozó és a korszerű technológiákat hatékonyan alkalmazó kommunikációs szervezet.

 • Ennek a szervezetnek a feladata a helyi (pl. települési, regionális) egészségkommunikációs tevékenységek képzéssel, tartalmakkal és technológiával történő támogatása mellett a már egészségügyi ellátást igénybevevő személyek megfelelő ismeretanyaggal való kiszolgálása is.

 • A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján egyes, a különböző ágazatokban a népegészségügyi szempontokat is figyelembe vevő intézkedésekkel és szabályozásokkal nagyobb társadalmi szintű egészségnyereség érhető el, mint sok, a gyógyító egészségügyi ellátó rendszeren belüli tevékenységgel.


 • Eszközök:

  1. Az egyéni öngondoskodás megerősítése, különös tekintettel a következőkre:
 • A Nemzeti Alaptanterv (NAT) harmonizálása az egészségügyi törvény 38. paragrafusával (A köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás keretében az életkorhoz és a tanulmányokhoz igazodva meg kell ismertetni az egészségmegőrzési szempontokat).

 • Egészséges életmódhoz szükséges lakó- és munkahelyi környezet kialakításának támogatása.

 • Az egészséges életmód népszerűsítése és pozitív diszkriminációja a motiválás és ismeretbővítés (köznevelés és médiakommunikáció) révén.

 • Az egyének folyamatos támogatása a rizikóállapotok felismerésében és visszaszorításában.


 • 2. Meg kell erősíteni és a hatósági funkcióktól el kell választani a jövőben kizárólag közösségi szolgáltatásokat nyújtó népegészségügyi intézményrendszert. A megújított, hálózatosan működő népegészségügyi intézményrendszer térségi szinten is összehangoltan tevékenykedik más, az egészség fejlesztésével foglalkozó hálózatokkal, valamint az egészségügyön belüli és kívüli szakmai műhelyekkel. Ezek közül kiemelkedő fontosságúak az egészséges lakó- és munkahelyi környezet kialakítását segítő szervezetek.

  3. Az életmóddal összefüggő betegségek ellátása során bővülő kompetenciáik alapján a rehabilitációs intézmények bevonása az elsődleges, másodlagos és harmadlagos prevencióba.

  4. Valamennyi szektort, így különösen az oktatási, szociális, közlekedési, mezőgazdasági, pénzügyi és egészségügyi rendszert alkalmassá kell tenni a korszerű népegészségügyben való hatékony részvételre. Ennek keretében:
 • Mérlegelendő egy határozott idejű kormánybiztos kinevezése, vagy később egy népegészségügyi tárca nélküli miniszteri pozíció létrehozása a kormányzaton belüli népegészségügyi együttműködés intézményi feltételeinek kialakítására, az ágazatközi együttműködés irányítására, a népegészségügyi szempontok optimálisan kormányszintű, transzszektoriális érvényesítésére – “Health in All Policy”.

 • Minden releváns kormányzati döntés előtt az ún. egészségügyi hatásvizsgálat (health impact assessment) módszertanának megfelelően minden jogszabály előkészítésekor érdemben mérlegelni kell a lakosság egészségére esetlegesen kifejtett hatást. (Ez most csupán puszta formalitás – lásd a 12/2016. (IV. 29.) MvM rendeletet az előzetes és utólagos hatásvizsgálatról.)

 • 5. Az egészségügyi rendszer irányításához szükséges információkat előállító egészségmonitorozó rendszer kiépítése, beleértve a szükséges elemzői humán és eszközös kapacitások fejlesztését is.
  6. Központi kommunikációs ügynökség kiépítése az egészségügy országos kommunikációs kampányainak megvalósításához és a helyi egészségkommunikáció támogatásához.

  Forrás: A Konszenzus az Egészségért Kör

  HOZZÁSZÓLÁSOK

  0 hozzászólás

  A rovat további cikkei

  Egészségpolitika

  Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

  Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

  Egészségpolitika

  Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

  Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

  Egészségpolitika

  Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

  Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

  Egészségpolitika

  Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

  Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

  Egészségpolitika

  Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

  Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

  Kapcsolódó anyagok

  Hírvilág

  Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

  Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

  Egészségpolitika

  Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

  Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

  Hírvilág

  Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

  A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

  Egészségpolitika

  Egységes és következetes egészségügyi rendszerre van szükség

  „Pénzeső volt már az egészségügyben, nem is egyszer, de a rendszerszintű szemlélet hiányában egyik sem hozott hathatós változást. Kaptunk már ekkora forrást, hogy javulhasson az ellátás, és készültek már többször is tervek, 2002-ben és 2006-ban, majd a 2006–2010 közötti periódusban, volt 100 napos terv is, de ezekkel sehova sem jutottunk. El kell dönteni, hogy mit akarunk, de nem felszeletelve intézkedéseket hozni, hanem összességében meghatározni, hogy milyen irányba haladjunk a fekvő-, a járóbeteg- és az alapellátásban, a finanszírozásban és a hatósági egészségügyben, ehhez pedig egy modell kell, ha úgy tetszik vízió, amelyhez konzekvensen tartjuk magunkat” – mondja Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézetének tanára.

  Alapellátás sürgősségi szempontú átalakítása