Egészségpolitika

II. KEKSZ Konferencia

2022. FEBRUÁR 28.

A KEKSZ Konferenciák online konferenciák formájában kerülnek megrendezésre 2022. február 16. és március 30. között. Ha részt szeretne venni az online konferencián, kattintson a cikk alján elhelyezett regisztrációs linkre. Az interaktív videoplatform 100 regisztrált személynek tud hozzáférést biztosítani.

A második online konferencia programja alább olvasható:

II. KEKSZ Konferencia
2022. március 2. szerda, 10–17h

A népegészségügy megújítása és az egészségügyi ellátórendszer megelőzés-központú áthangolása
10:00–12:00

Üléselnök:

dr. Kósa István orvos, egészségügyi menedzser,
Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsement Egészség-Gazdasági, Egészségügyi Informatikai és Minőségbiztosítási Tanács utolsó elnöke

Népegészségügyi rendszer megújítás

Vitrai József népegészségügyi szakértő

Felkért hozzászólók:

dr. Oroszi Beatrix megbízott igazgató
Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ
dr. Balázs Péter egészségügyi rendszer szakértő
Semmelweis Egyetem, ÁOK, Népegészségtani Intézet
dr. Pipicz Márton háziorvos
korábbi EFI irodavezető
dr. Balkányi László orvos, tudásmenedzser
ECDC korábbi munkatársa
dr. Kollányi Zsófia egyetemi adjunktus, tanszékvezető
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Társadalomtudományi Kar, Közgazdaságtudományi Tanszék

Az egészségügyi ellátórendszer megelőzés-központú áthangolása

dr. Kósa István orvos, egészségügyi menedzser

Felkért hozzászóló:

dr. Vályi Péter belgyógyász, kardiológus, egészségbiztosítás-szakorvos
dr. Cserni István háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos
dr. Takács Zoltán foglalkozás-egészségügyi szolgálat vezető

Diszkusszió

Akut és tervezhető egészségügyi ellátások megszervezése az ellátórendszer különböző szintjein
13:00–15:00

Üléselnök:

dr. Cserni István háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Akut és tervezhető egészségügyi ellátások alapvető különbsége
dr. Berényi Tamás főorvos, egészségügyi menedzser, sürgősségi orvostan szakorvos

Az alapellátás szerepe az akut esetek kezelésében
dr. Békássy Szabolcs háziorvos országos kollegiális vezető

Az alapellátás tervezhető funkciói
dr. Török Zsolt háziorvos, Skócia

Praxisközösségek szerepe
dr. Hasitz Ágnes háziorvosi praxisközösség vezető

Diszkusszió

15:00–15:30 SZÜNET

15:30–17:00

Üléselnök:

dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzsert, KEKSz társalapító

Szervezett betegirányítás az ellátási szintek között

dr. Balkányi László orvos, tudásmenedzser
ECDC korábbi munkatársa

Modernizációs kihívások az egészségügyi szakellátásban

dr. Dózsa Csaba László egyetemi docens,
Miskolci Egyetem, Egészségtudományi Kar, Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsment Egészség-Gazdasági, Egészségügyi Informatikai és Minőségbiztosítási Tanács utolsó alelnöke

Felkért hozzászóló járóbeteg-ellátás:

dr. Lehoczky Péter főigazgató főorvos
Szent Kristóf Szakrendelő
Kovács László senior egészségügyi menedzsment tanácsadó
IFUA Horvath és Partners

Felkért hozzászóló fekvőbeteg-ellátás:

dr. Antal Gabriella ny. főigazgató főorvos
dr. Weltner János klinikai főorvos
Semmelweis Egyetem

Kérjük, részvételi szándékát a "REGISZTRÁCIÓRA" kattintva jelezze:
REGISZTRÁCIÓ

Online stream és chat funkció a KEKSZ Facebook-oldalán, valamint a Webdoki honlapján lesz elérhető:
Facebook

Forrás: Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSZ)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.