Nővér - 2023;36(6)

Nővér

2023. DECEMBER 18.

Képzési programok fejlesztése – az ápolói oktatási programok fejlesztési irányai

VIZVÁRI László

Az oktatási programok kulcsszerepet játszanak az oktatási folyamat irányításában. Fontos és hasznos információkat tartalmaznak a képzések megszervezéséhez és lebonyolításához a képző intézmények, az oktatók és a tanulók számára. Ez a kérdéskör napjainkban kiemelt jelentőséggel bír, mivel a szakképző intézmények autonómiájának erősödése, a programtantervek (PTT) kötelező jellegének megszűnése új kihívások elé állítja az iskolákat.

Nővér

2023. DECEMBER 18.

Az eleséstől való félelem a geriátriai betegek körében: narratív áttekintő közlemény

KOVÁCS Éva, SIMON András

Az egyre nagyobb arányt képviselő idős korosztály önálló életvitelét alapvetően meghatározza az időskori elesés, valamint az esetleges eleséstől való félelem. Az eleséstől való félelem akkor válik kórossá, ha kialakul az önbizalomvesztés, a tartós félelemérzet az elesés miatt. Továbbá ez azzal is jár, hogy az idős ember korlátozza a fizikai tevékenységét, ami rontja a jövőbeli funkcionális képességeit, valamint növeli az intézetbe kerülés kockázatát. Jelen összefoglaló tanulmány áttekinti a szakirodalomban előforduló elnevezéseit, a gyakoriságát, a vizsgálómódszereit. Kitér arra is, hogy a jelenlegi kutatási eredmények szerint hogyan lehet megelőzni a kialakulását, illetve hogyan lehet mérsékelni (esetleg megszüntetni) a már meglévő kóros félelmet.

Nővér

2023. DECEMBER 18.

Várandósok tápláltsági állapotának vizsgálata a várandósság előtt és után

HULMAN Anita, VARGA Katalin, KECZELI Viola, TISZA Boglárka, PAKAI Annamária

Kutatásunk során összehasonlítottuk az országos táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálatok eredményeivel a magyar nők várandósság előtti testtömegindexét.

A keresztmetszeti vizsgálatot 2020. január 1. és 2020. augusztus 1. között végeztük. A nem véletlenszerű, célirányos, szakértői mintaválasztás során a célcsoportba várandósok vagy a legalább egy kiskorú gyermeket nevelő édesanyák kerültek be (N=1423). Kizárási kritériumnak számított a kötelező kérdések kihagyása. Felmérésünk online formában, önkitöltős kérdőívvel, anonim módon történt. A kérdőívben szociodemográfiai, antropometriai, várandóssággal és táplálkozással kapcsolatos kérdéseket alkalmaztunk. Az adatokat IBM SPSS 25.0 statisztikai szoftverrel, leíró statisztikával, gyakoriságtáblák készítésével elemeztük.

A normális testtömegindex csak a 20 év alatti korosztályra jellemző (21 kg/m2). A 20 évnél idősebbek legnagyobb arányban túlsúlyosak voltak (>25 kg/m2). Minden negyedik várandós (43,4%) és minden harmadik (33%) anya arról számolt be, hogy egyáltalán nem zavarja a testtömegtöbblet. 

A testtömegindex alapján a magyar nők már a várandósságot megelőzően túlsúlyosak, ami fokozott egészségi és anyagi teherrel jár. 

Nővér

2023. DECEMBER 18.

A magyar Huntington-kóros betegek és családjaik életminőségének elemzése

SZALAI Klára Szilvia, MOLNÁR Mária Judit, MOLNÁR Viktor, ÁCS Andrea

Huntington-kórban szenvedők és az őket gondozók életminőségének vizsgálata, amelynek során különösen nagy hangsúlyt kap a család. Célunk volt továbbá felmérni, mennyire lennének nyitottak a családok olyan, egyetemi végzettségű ápolók által nyújtott szolgáltatásra, amely segít a betegutak rövidítésében, illetve a mindennapi problémáik megoldásában.

Nővér

2023. DECEMBER 18.

Lázcsillapítás régen és most: a velünk élő múlt

SIMON János

A szerző megkísérli bemutatni a laikus szülők lázzal kapcsolatos ismereteit és attitűdjét a lázcsillapítással kapcsolatos aktuális szakmai ajánlásokkal kapcsolatban; felmérni, változott-e azon szülők megítélése, akik gyermekük lázát önállóan kezelik. E pillanatkép kontextusba helyezése érdekében pedig összefoglalja, milyen változáson ment keresztül a láz megítélése a történelem folyamán, napjainkig.

Nővér

2023. DECEMBER 18.

Gratulálunk!

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2023. november 24-én tartotta éves Díjátadó Gáláját.

Nővér

2023. DECEMBER 18.

Tisztelt Olvasóink!

BALOGH Zoltán, HIRDI Henriett Éva

Egy újabb izgalmas év vége felé közeledünk, és szeretnénk megköszönni, hogy rendszeresen olvassák folyóiratunkat. Az idei évben is rengeteg érdekes és inspiráló cikk jelent meg oldalainkon, célunk változatlanul az volt, hogy megfelelő szakmai fejlődési lehetőséget biztosítsunk az egészségügyi szakdolgozók számára, és megerősítsük szakértelmüket.