Magyar Orvos - 2013;21(10-12)

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

Primer csonttumorok korai diagnosztikája

SZENDRŐI Miklós

A primer csonttumorok ritka daganatféleségek, melyek elsősorban gyerekkorban, fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Differenciáldiagnosztikai szempontból azonban mindig gondolni kell rájuk, különösen, ha a „traumás sérülés” vagy „reumatológiai megbetegedés” adekvát kezelésre 2-3 hét alatt nem mutat javulást. Fel kell ismerni a többnyire típusos röntgenelváltozásokat, és gyanú esetén célszerű továbbküldeni a beteget csonttumorokkal foglalkozó centrumba. A beteg kezelése interdiszciplinárisan kell, hogy történjék ortopéd sebész, onkológus, radiológus, patológus, plasztikai és érsebész bevonásával. Korai felismeréssel a daganatok többsége (60-75%) gyógyítható és a beteg végtagja megőrizhető.

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

Fájdalomcsillapítás és szedáció a sürgősségi ellátásban

HERMANN Csaba

Az akut fájdalom, mint a potenciális vagy kialakult szövetkárosodás figyelmeztető jele, gyakori tünet a sürgősségi ellátásban. Az analgézia és részben a periprocedurális szedálás nemcsak a betegségek, illetve beavatkozások által kiváltott kellemetlen élmények mérséklését szolgálják, a fájdalom által okozott káros hatások (metabolikus eltérések, szimpatikotónus következményei) tompításával a kimenetelt is befolyásolhatják. A sürgősségi betegellátás során még gyakran találkozhatunk „oligoanalgéziával”. Az elégtelen fájdalomcsillapítás okai többek között a hiányos farmakológiai ismeretek, a mellékhatásoktól való félelem. A megfelelő analgetikum frakcionált adásával kellő fájdalomcsillapítás elérése mellett a mellékhatások gyakorisága minimalizálható.

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

A policisztás petefészek szindróma diagnosztikája és terápiája

VÁRBÍRÓ Szabolcs

A policisztás petefészek szindróma gyakori kórkép, a reproduktív korú nők 5-8%-át érintheti hazánkban. E heterogén betegcsoport komplex gondozást igényel, mert a figyelemfelkeltő nőgyógyászati tünetek - cikluszavar, szőrnövekedés - mögött gyakran találunk olyan eltéréseket, amelyek miatt a belgyógyász-endokrinológust, esetleg diabetológust, pszichológust is be kell vonni a betegek gondozásába. E komplex gondozás diagnosztikai és terápiás szempontjait ismerteti rövid összefoglalóm.

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

Áttörések és új lehetőségek a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) felfedezésében és kezelésében

BITTNER Nóra

A daganatos megbetegedés és halálozás magas száma világszerte nagy népegészségügyi probléma. Ezek közül is kiemelkedően magas a tüdőrák mortalitása - több mint 1 millió halálozás/év (1). Az öt éves túlélés alig haladja meg a 15%-ot. Ahogy bővülnek az ismereteink az egyes daganattípusok biológiai viselkedéséről, úgy válik egyre specializáltabbá és személyre szabottabbá a kezelési lehetőség is. A nem kissejtes tüdőkarcinómák külön alcsoportokat képeznek és ezek a különbségek a molekular patológiai meghatározásokkal jellemezhetők.

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

Az elesések kivizsgálása, kezelése és megelőzése idős korban

SZÉKÁCS Béla, FERENCZ Csaba

Az elesés a hazai népességben lassan egyötöd arány felé közelítő, az idős korosztály tagjainál gyakori, ismétlődő és előbb-utóbb súlyos patológiás és szociális következményekkel járó történés. Legfontosabb kockázati tényezői jól pontosíthatók. Az elesés veszélye és patológiás következményei megfelelő megelőző óvintézkedésekkel jelentősen csökkenthetők.

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

Miért piros Rudolf, a rénszarvas orra?

BALLA Bernadett

Az orrnyálkahártya mikrocirkulációjának fontos élettani funkciói közé tartozik a belélegzett levegő felmelegítése, szűrése és vízpárával való telítése, a gyulladási mechanizmusok szabályozása, valamint az oxigén szállítása a parenchyma sejtek irányába.

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

A vese védelmében

RADNAI Anna

A vese egészségét számos tényező befolyásolhatja károsan a mindennapi életben - de az orvosi ellátás során is. A nefrológia társszakmáit is érintő vonatkozásokról Prof. dr. Kiss Istvánt kérdeztük.

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

Világszerte gond a meddőség

LÓRÁNTH Ida

A gazdaságilag fejlett országokban világszerte folyamatosan nő a meddő párok aránya, aminek eredője egyaránt lehet a nő terméketlensége, vagy a férfi nemzőképtelensége. E gond orvoslására hozták létre a meddőségi centrumokat, ahol donor petesejt beültetésével próbálnak úrrá lenni a problémán.

Magyar Orvos

2013. DECEMBER 20.

„A világra való rácsodálkozás az, ami hajtja az embert”

LIGETI Erzsébet

Dr. Ligeti Erzsébet professzor asszonnyal beszélgettünk, aki a Semmelweis Egyetem Élettani Intézet igazgatóhelyetteseként, laborvezetőként, az utánpótlás képzésében is vezető szerepeket ellátva éli életét. Szakmai egyénisége nemzetközi elismertségnek örvend, véleményét a világ minden pontjáról kikérik élettani kutatásokat végző munkatársai. Mindemellett fontosnak tartja, hogy az ember ki tudjon kapcsolni - ő maga túrázással töltődik fel immár 20 éve.