LAM KID - 2014;4(02)

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

A diclofenac/orphenadrin kombinált analgetikum helye a fájdalomcsillapító terápiában. Irodalmi áttekintés

ROJKOVICH Bernadette

A dolgozat célja, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő diclofenac és centrális izomlazító orphenadrin kombinációját tartalmazó Neodolpasse® infúzió hatásosságát és biztonságosságát ismertesse az újabb adatok alapján. A Medline-on és a hazai szakirodalomban közölt IV. fázisú véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgála - tokat gyűjtötte össze a szerző.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

A biológiai terápia hatása rheumatoid arthritisben a generalizált osteoporosisra

JUHÁSZ Péter

Rheumatoid arthritisben a sokízületi érintettség és károsodás mellett a gyulladás következtében generalizált osteoporosis is kialakulhat. Ebben a gyulladásos állapot fenntartásában is fontos sejtek és citokinek játszanak főszerepet mind a csontépítés gátlásán, mind a csontbontás serkentésén keresztül.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Szklerosztinszint-meghatározás egészséges férfiakban

MOLNÁR Zsuzsanna, WAMWAKI John, PETHŐ Zsófia, KALINA Edit, FÖLDESI Róza, BALOGH Ádám, ANTAL-SZALMÁS Péter, BHATTOA Harjit Pál

Célkitűzésünk az 50 évesnél idősebb, egészséges magyar férfiak szérumszklerosztinszintjének az életkorral, a cisztatin C-szinttel, a csontásványianyagsűrűséggel (bone mineral density, BMD) és a csontanyagcsere biokémiai paramétereivel fennálló összefüggésének vizsgálata.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Ritka arthritisek jellegzetességeinek felismerése

ROJKOVICH Bernadette, MÉSZÁROS Györgyi

Az arthritisek jellegzetességeinek felismerése a diagnózis kulcsa. A diagnosztikában segítséget nyújt az anamnézis és a klinikai lefolyás, így az arthritis kezdeti tüneteinek jellegzetessége (akut, fokozatos kezdet), a tünetek fennállási ideje (self-limiting, krónikus), az érintett ízületek száma (mon-, oligo-, polyarthritis), az ízületi érintettség megoszlása (szimmetrikus, aszimmetrikus), az érintett ízület lokalizációja (gerinc-, perifériás ízületek), a lefolyás menete (progrediáló, migráló, intermittáló).

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Az ösztrogénreceptor működése a legújabb genomikai kutatások tükrében

BOJCSUK Dóra, ERDŐS Edina, BÁLINT Bálint László

Az emlőrák és a hormonok közötti kapcsolatról 1896-ban Sir George Beatson brit sebész számolt be elsőként, amikor is arra a megfigyelésre jutott, hogy azon nők körében, akik petefészkét eltávolították, életük további részében sokkal csekélyebb mértékben alakult ki emlőrák.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

A laktóz rövid története: táplálkozás, népességnövekedés és betegség

BALLA Bernadett

„Kezdetben vala a Tojás, a Tojás vala az összes Állatnál és minden Állat kezdetben Tojás vala.” A tojás elsősorban a genetikai információ átadását szolgálja egyik generációról a másikra. Emellett értékes tápanyagokat tartalmaz az utódok számára.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Az ötéves denosumabkezelés hatása a csont szövettani és morfometriai tulajdonságaira - a FREEDOM vizsgálat kiterjesztése

BALLA Bernadett

A denosumab antireszorptív szerként működő monoklonális humán RANKLspecifikus ellenanyag. Posztmenopauzás osteoporosisban szignifikánsan mérsékli a csont - átépülés ütemét, növeli a csontdenzitást (BMD), valamint csökkenti a csigolya, a csípőtáji és a nonvertebralis törési kockázatot.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Kórházban fekvő hyperuricaemiás betegek kezelésének jelentősége és az Amerikai Reumatológiai Kollégium 2012. évi irányelvei szerinti érékelése

TOBIÁS Bálint

Az Amerikai Reumatológiai Kollégium (ACR) 2012-es iránymutatása szerint a tünetmentes hyperuricaemiát nem szükséges húgysavcsökkentő terápiával (ULT) kezelni. Az alábbi vizsgálat célja volt értékelni az ULT gyakoriságát reumatológiai osztályokon fekvő betegek között, valamint igazolni a fenti irányelvek követését.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Aktív spinalis ortézis viselete osteoporoticus vertebralis törések mellett javítja a háti extensor funkciót

HORVÁTH Péter

A vertebra törései az ostoporosis klinikai manifesztációinak egyik leggyakoribbja. Az átlagpopulációban az 50 évesnél idősebb nők negyede szenvedett el egy vagy több vertebralis csigolyatörést. A vertebrák kompressziója a háti extensorok gyengeségével kiegészülve hyperkyphosist okozhat.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Újszerű eljárások a MOOT életében

SZEKERES László

Nagy örömmel összegezhettem a LAM KID kongresszuson megjelenő számába történt felkérés során az elmúlt három évet. Kezembe került az elején megfogalmazott óhajaink, vállalásaink listája - és a számvetés során, és ez az elnökség és a vezetőség elvitathatatlan érdeme, nyugodtan elmondható: teljesítettük.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Egy félresikerült klinikai tanulmány a csokoládé okozta boldogságról

BALLA Bernadett

A randomizált, kontrollált vizsgálatok „gold standardnak” tekinthetők egy be - avatkozás vagy kezelés előnyös, illetve káros hatásainak értékelésében. A Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness (CHUMP) study egy kettős vak klinikai vizsgálat, amelyben összehasonlítják az ét- és a tejcsokoládé boldogságra ki - fejtett hatását.

LAM KID

2014. MÁJUS 30.

Kultúrbuborék

DÁNIEL Zsolt

Kétségbeejtő látni, ahogy a kultúra házai roskadoznak a lakóik igénytelensége alatt. Ezért a következőkben a pezsgő védelmében szélesítem a világképüket. Értekezésem axiómája az, hogy aki még nem ivott pezsgőt, annak egy dimenzió hiányzik a gondolkodásából.