LAM KID - 2014;4(03)

LAM KID

2014. SZEPTEMBER 19.

Egy elfeledett hatóanyag: a raloxifen

BENKŐ Ágota

A csontritkulásos betegek legnagyobb hányadát a posztmenopauzás nők teszik ki. A menopauzát követő állapotot hormonhiány jellemzi, melynek következménye a felgyorsult csontvesztés. Az akcelerált csontreszorpció szignifikánsan emeli a csonttörések kockázatát, melynek a leggyakoribb formája a csigolyatörés.

LAM KID

2014. SZEPTEMBER 19.

A D-vitamin-ellátottság vizsgálata kórházi kezelést igénylő betegek körében

FATA Emőke, ÁGOTA Katalin, HORVÁTH Dóra Eszter, VIRÁGH Éva, KÁNYÁSI Mária, KOVÁCS LÁSZLÓ, BALOGH Dóra, SCHAFFER Éva, OLÁH András, LŐCSEI Zoltán, SALAMON Antal, TOLDY Erzsébet

Az utóbbi évek vizsgálatai alapján a megfelelő D-vitamin-ellátottság alapvetően szükséges az immunrendszer optimális műkö - déséhez, a betegségek gyógyulásához is. A D-vitamin-hiány világszerte gyakori. A Dvitamin- ellátottság megítélésére használt marker az összes 25-hidroxi-D-vitamin [t- 25(OH)D], ami függ a specifikus D-vitamin binding protein (DBP) és az aspecifikus (albumin) kötőfehérjék mennyiségétől.

LAM KID

2014. SZEPTEMBER 19.

A betegklubok szerepe az osteoporosisban szenvedő betegek hatékony gondozásában

SOMOGYI Péter, GAÁL János, SPEER Gábor

A csontritkulás jelentősége ismert, a kezelt betegek száma ennek ellenére csak töredéke az optimálisnak. Ezenfelül a lakosság tájékozatlansága, a szakorvosokhoz való bejutási nehézségek, az elégtelen orvosi kommunikáció is szerepet játszik abban, hogy a gyógyszeresen kezelt betegek jelentős százaléka idő előtt hagyja abba a gyógyszeres kezelést.

LAM KID

2014. SZEPTEMBER 19.

A köszvény kezelésének legújabb lehetősége egy eset bemutatása kapcsán

DÁNYI Orsolya, MIKÓ Ibolya

A köszvény egy növekvő prevalenciájú anyagcsere-betegség, amelynek jelentőségét az orvostársadalom gyakran alábecsüli. Az elmúlt évtizedben egyre többet publikáltak a betegség etiopatogenezisével kapcsolatban, számos új diagnosztikus és terápiás lehetőség merült fel.

LAM KID

2014. SZEPTEMBER 19.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság 2014. évi Kongresszusa

BALLA Bernadett

Ez évben immáron 15. alkalommal került megrendezésre a MOOT szervezésében és az MRT Oszteológiai Szekciójának közreműködésével az Oszteológiai Kongresszus Balatonfüreden. A rendezvény központi szerepet tölt be a magyar oszteológiai eseménynaptárban.

LAM KID

2014. SZEPTEMBER 19.

A D-vitamin-státus összefüggése az artériás vérnyomással és a magas vérnyomás kockázatával

SPEER Gábor

Több vizsgálat eredménye mutatta, hogy az alacsony D-vitamin-szint összefüggést mutat a cardiovascularis betegségekkel és az összhalálozással. Ezért vizsgálják aktívan a D-vitamin-pótlás jelentőségét ilyen esetekben. Megfigyeléses vizsgálatokban a szérum alacsony 25(OH)D-szintje összefüggést mutatott a ma - gas vérnyomás kockázatával.

LAM KID

2014. SZEPTEMBER 19.

Törést meghatározó tényezők a 4-5 éves alendronatkezelés felfüggesztése után: a FLEX vizsgálat

SPEER Gábor

A biszfoszfonátok csökkentik a csípő- és vertebralis törések számát olyan, osteoporosisban szenvedő betegek esetében, akik már átestek vertebralis törésen vagy a BMD-értékük -2,5-nél rosszabb.

LAM KID

2014. SZEPTEMBER 19.

Az osteoporosis farmakogenetikája

BALLA Bernadett

A személyre szabott gyógyászat legfontosabb kihívása, hogy a beteg genetikai hátterének ismeretén alapulva előre jelezze a kezelés hatásosságát, a mellékhatások kialakulásának kockázatát.