Ideggyógyászati Szemle - 2009;62(11-12)

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

A főszerkesztő üzenete

RAJNA Péter

Lapunk a 62. évfolyamát tapossa, és a széles szakmai közösség nagy örömünkre a klinikai idegtudományi eredmények legautentikusabb hazai forrásának tartja. Ezért is tekintünk fokozott izgalommal és várakozással a következő esztendőre. Sokéves előkészítő munka után ugyanis jövőre hirdetik ki a lap nemzetközi idézettségének első számszerű értékelését (az impaktfaktort - IF1).

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

Új nézőpontok a generalizált epilepsziák szemléletében

HALÁSZ Péter, KELEMEN Anna

Munkánk célja, hogy megmutassuk, miért vált elavulttá és tarthatatlanná az „idiopathiás generalizált epilepszia” (IGE) koncepció.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

A zonisamid szerepe az epilepszia, a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek kezelésében

JANSZKY József

Tanulmányunkban a zonisamid (ZNS) szerepét próbáljuk behatárolni az epilepszia és más idegrendszeri betegségek kezelésében.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

A spinalis izomatrophiát meghatározó survival motoneuron gének kvantitatív analízise

NAGYMIHÁLY Mariann, HERCZEGFALVI Ágnes, TÍMÁR László, KARCAGI Veronika

A spinalis izomatrophia (SMA) az egyik leggyakoribb autoszomális recesszíven öröklődő betegség, előfordulási gyakorisága 1/10 000, míg hordozósági frekvenciája közel 1/35. A betegséget a survival of motoneuron (SMN) ubiquiter fehérje hiánya okozza, amelyet a homológ SMN1 és SMN2 gének kódolnak.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

Guillain–Barré-szindróma gyermekkorban

KOLLÁR Katalin, LIPTAI Zoltán, ROSDY Beáta, MÓSER Judit

A Guillain–Barré-szindróma 1916 óta jól ismert, bármely életkorban előforduló, ascendáló akut flaccid paralysissel járó, nem egységes neuroimmun kórkép. Nagyobb számú gyermekkorú beteganyagról Magyarországon még nem számoltak be.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

18q-deletiós szindróma myelinisatiós zavarral, hyperurikaemiával és hyperserotoninaemiával szövődve

LÁSZLÓ Aranka, VÖRÖS Erika, BUGA Klára, HORVÁTH Katalin, MAYER Péter, OSZTOVICS Magda†, PÁVICS László, SVEKUS András, PATTERSON C. Marc

Korábban 18q21.3-deletiós, hyperurikaemiás fiúgyermek esetét közöltük típusos Lesch-Nyhan-szindrómás tünetekkel, normális hypoxantin-guanin-phosphoribosyl-transzferáz. aktivitással.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

Robotok alkalmazása a központi motoros neuron károsodása miatt felsõ végtagi bénulásban szenvedõ betegek esetében a fizioterápia támogatására a rehabilitáció során

FAZEKAS Gábor

Many patients who require rehabilitation as a consequence of neurological impairments have paresis due to upper motor neuron lesion. Beside the paresis itself other symptoms also occur as part of the upper motor neuron syndrome.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

Darwin-évfordulók és az ideggyógyászat

KATONA Ferenc, BERÉNYI Marianne

Charles Darwin számos munkájában foglalkozott az idegrendszer felépítésével, működésével és fejlődésével. Mind „Az ember származása”, mind „Az érzelmek kifejezéséről állatban és emberben” című könyveiben ismételten visszatért az idegrendszer működésének részleteire. Az idegrendszer egyéni fejlődéséről személyes tapasztalat alapján jelent meg tanulmánya az „Egy csecsemő elméjének vázlata” címmel.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

Beszámoló a szenátus tevékenységéről

VÁRADY Géza, CSANDA Endre

Eötvös József báró régi szép gondolatával kezdve számolunk be a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága (MIET) immár két évtizede működő szenátusának tevékenységéről, önéltető kohéziójáról.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

Táblázatos elmegyógyászat

FALUDI Gábor

Az évekkel ezelőtt szerkesztett Táblázatos ideggyógyászat nem véletlenül volt könyvsiker, 12 neurológus és pszichiáter munkája. A szerző, Rajna Péter egy személyben pszichiáter és neurológus, tőle várható volt a Táblázatos elmegyógyászat megjelenése is. A szerkezet és a formai kialakítás sikeres ötlet, mert a felsorolt célok mellett a szakorvosi felkészülést is segíti.

Ideggyógyászati Szemle

2009. NOVEMBER 30.

Endoscopic Surgery of the Paranasal Sinuses and Anterior Skull Base

FALUDI Gábor

A szerző több évtizedes endoszkópos tapasztalattal a birtokában megírt könyvének második kiadása. Az 1988-ban megjelent előző kiadást követően elterjedt újabb, kiegészítő technikák leírását is tartalmazza (lézer, shaver, neuronavigáció), a határterületi (endoszkópos orbitadekompresszió, fejlődési rendellenességek, trauma- és koponyabázis-sebészeti) részeket bővebb formában tárgyalja.