Ideggyógyászati Szemle - 2000;53(7-8)

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

A buspiron és a benzodiazepinek eltérő neurológiai hatásai - elméleti áttekintés és klinikai tapasztalatok

JUHÁSZ Gabriella, BAGDY György

Az utóbbi évtizedben a neuropszichiátriai betegségek terápiáját forradalmasító új gyógyszerek jelentős része a szerotonerg (5-HT) rendszeren keresztül fejti ki hatását. Ezen betegségek körébe tartozik a migrén, a szorongásos, a depressziós kórképek és a schizophrenia. A szerotonerg készítmények egyike a parciális agonista buspiron, amely a pre- és posztszinaptikus 5-HT1A-receptorokon fejti ki hatását.

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

Agyi vasculitis és colitis ulcerosa esetismertetés

ILNICZKY Sándor, MŰZES Györgyi, FOLYOVICH András, KOVÁCS Gábor Géza, DÉVAI Tünde, SZIRMAI Imre

A központi idegrendszeri vasculitisek kóreredete és klinikai megjelenése igen változatos. Legtöbbször szisztémás vagy szervspecifikus autoimmun megbetegedés áll a háttérben, amelynek ritka szövődménye az agyi vasculitis. A kórképek többnyire epilepsziás rohamok, fejfájás, tudatzavar, valamint különböző neurológiai gócjelek formájában manifesztálódnak.

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

Idiopathiás generalizált epilepsziás betegek EEG-háttértevékenységének elemzése neurometria segítségével

CLEMENS Béla

A neurometria módszerével mennyiségi mutatókkal megadható az egyes betegek EEG-háttér- tevékenységének eltérése az átlagostól. E retrospektív, exploráló vizsgálatban 23 idiopathiás generalizált epilepsziás beteg gyógyszermentes, interictalis állapotában elvezetett EEG-aktivitását elemezte a szerző a neurometria segítségével.

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

Vinpocetin hatóanyagú infúziók hatása cerebralis ischaemiás neuropszichiátriai betegeink esetében

GYURIS Jenő

A vinpocetin hatóanyagú Cavinton több mint 20 éve áll a gyógyítás szolgálatában. A világon széles körben alkalmazott gyógyszerről több száz közlemény jelent meg hatását, hatásmechanizmusát vizsgálva. Tény azonban, hogy túlnyomó többségük állatkísérletes eredményekről számolt be, bár az utóbbi néhány évben három német és négy olasz átfogó vinpocetinvizsgálat metaanalízisét végezték el.

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

[Súlyos/fatális infantilis citokróm c-oxidáz-hiány (biokémiai és morfológiai vizsgálatok)]

ARANKA László, SÜMEGI Balázs, KATONA Márta, SZIROVICZA Éva, SZABÓ Mihály, SVÉKUS András, CZINNER Antal, ZOMBORI János

[A szerzők négy, súlyos állapotú csecsemő esetét közlik, akik generalizált izomhypotoniában, cardiorespiratoricus elégtelenségben, súlyos izomatrophiában, citokróm c-oxidáz (COX) -defektusban szenvedtek. lzombiopsziából nyert mintában a mitochondrialis enzimek aktivitását vizsgálták: citokróm c-oxidáz, citrátszintáz, malátdehidrogenáz, karnitin-acil-transzferáz. Mind a négy esetben COX-defektust igazoltak, laktátacidosissal és/vagy hyperpyruvataemiával. Egy esetben a szövettani lelet mitochondrialis myopathiának felelt meg, három esetben azonban Werdnig-Hoffmann-szerű neurogén izomatrophiának. Két csecsemőt kellett gépen lélegeztetni életük utolsó heteiben. Súlyos mitochondrialis COX-hiányban hypotoniás, laktátacidosisos és/vagy hyperpyruvataemiás újszülöttek/ csecsemők esetében elkülönítő kórismeként mitochondrialis enzimdefektusra, így COX-hiányra is gondolni kell, a piruvát-karboxiláz, a piruvát-dehidrogenáz és a zsírsavak mitochondrialis,β-oxidációs defektusának kizárása után.]

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

A magyar idegsebészeti társaság története 1990-2000

PÁSZTOR Emil

Társaságunk feladata elsősorban a nemzetközi jellegű vagy nemzetközi részvétellel zajló hazai tudományos tanácskozások szervezése; a magyar idegsebészek képviselete a nemzetközi fórumokon; kollégáink bejuttatása nemzetközi társaságok vezetőségébe és bizottságaiba; kapcsolatok kiépítése és ápolása más idegsebész-társaságokkal, különösen a környező országok társaságaival; a hazai társasági élet szervezése és a fiatal kollégák anyagi segítése a nemzetközi továbbképző kurzusokon és nemzetközi kongresszusokon való részvételhez.

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

A téri kifejezések fejlődése a magyar nyelvben

PLÉH Csaba, KIRÁLY Ildikó, ROCSMÁNY Mihály

A téri kifejezések különleges szerepet játszanak a mai idegtudományban, a nyelv és a megismerés közötti kapcsolat keresésében. Ennek egyik oldala, hogy a téri kifejezések rendszerét megpróbálják megfeleltetni a látórendszer kettősségeinek.

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

Beszámoló a Movement Disorder Society 6. nemzetközi kongresszusáról

TAKÁTS Annamária

Parkinson-kór és mozgászavarok címmel 2000. június 1-15. között rendezték meg Barcelonában a Movement Disorder Society 6. nemzetközi kongresszusát több mint kétezer résztvevővel. Gazdag programot kínáltak a szervezők. A sokrétűség és a párhuzamos szekciók miatt szinte áttekinthetetlenné vált a konferencia, ahogy az ilyen méretű rendezvényeknél lenni szokott.

Ideggyógyászati Szemle

2000. JÚLIUS 01.

Emlékeztető a neurológiai szakmai kollégium 2000. június 6-ai üléséről

KOMOLY Sámuel

A kollégium tárgyalta a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Neurológiai Osztályára benyújtott főorvosi pályázatokat; a pályázók közül Salamon Imre kinevezését javasolta. A szavazás után a kollégium rövid vita után, két ellenszavazat mellett, többségi szavazással úgy döntött, hogy a jövőben csak olyan pályázók esetében fog szavazni, akik megfelelnek a kollégium által kidolgozott követelményrendszernek.