Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(04)

Ideggyógyászati Szemle

1990. ÁPRILIS 01.

A pszichiátriai ideiglenes elbocsátás orvosjogi vonatkozásai

DR PETŐ Zoltán, DR KÓSA Ferenc, DR VIRÁGOS KISS Erzsébet, DR SZENDRÉNYI Júlia, DR SZILÁRD János

Az elmebetegek által elkövetett rendzavarások, deviáns viselkedési formák, polgárjogi és büntetőjogi cselekmények az orvosi megítéléssel gyakorta nem egyező társadalmi ítéletalkotást váltanak ki. Ezek a cselekmények szinte azzal a közvélemény által sok esetben követelt gondolkodással járnak együtt, hogy a beteget - aki ráadásul még bűncselekményt is követett el - egyszer és mindenkorra zárják ki a társadalomból.

Ideggyógyászati Szemle

1990. ÁPRILIS 01.

Másodlagos depresszió krónikus schizophren betegeknél

DR ZÁDOR György, DR HORVÁTH Szabolcs, DR BARTKÓ György, DR PERÉNYI András

A schizophrenia lefolyása és kezelése során előforduló depressziós tünet együttesről hazánkban három, a témát különböző meg-közelítéssel vizsgáló közlemény jelent meg [16, 19, 28]. Ennek ellenére érdemes ismét foglalkozni ezzel a tünetcsoporttal, mivel az újabb kutatások tükrében, főleg a schizophrenia kimeneteie szempontjából sokan -egyik meghatározó tényezőjének tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1990. ÁPRILIS 01.

A depresszió kognitív struktúrájának a vizsgálata

FODORNÉ DR POGÁNY Judit

A megismerési folyamat .a tudatosság különböző szintjén zajlik. A pszichológiai vizsgálódás iránya azonban megcélozva egy-egy jelenséget, néha mesterségesen kiszakítja azt abból a kontinuumból, aminek a tudatos és tudattalan jelenségek képezik a két ellentétes pólusát.

Ideggyógyászati Szemle

1990. ÁPRILIS 01.

A transcranialis Doppler szonográfia jelentősége érszűkület vagy elzáródás okozta cerebrovascularis kórképek felismerésében

DR RÓZSA László, DR SZABÓ Sándor, DR BALÁZS Erzsébet, DR SZÉKELY György, DR MIKÓ László

Az agyi vérkeringés vizsgálatára szolgáló új, nem invazív módszert, a transcranialis Doppler szono6-ráfiát (továbbiakban TDSZ) Aaslid és mtsai [1] fejlesztették ki és ismertették 1982-ben. Az eljárás újdonsága abban rejlik, hogy az ismert, a Doppler-elven alapuló áramlási sebességmérést a koponya bizonyos helyein és kívánt mélységben lehetővé teszi, így az agyalapi artériák is vizsgálhatók.