Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(05)

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁJUS 01.

A szomatoszenzoros kiváltott válasz lokalizációs értékéről

CZOPF József

Dawson volt az első, aki 1947-ben elektromos inger hatására szomatoszenzoros kiváltott választ vezetett el, az alsó végtag ingerlésekor a skalpon a középvonal mellett, a felső végtag ingerlésekor pedig a középvonaltól 6-7 cm-rel laterálisan (a szomatotópiás lokalizációnak megfelelően).

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁJUS 01.

A szomatoszenzoros kiváltott válasz jelentősége neurológiai kórképekben

CZOPF József, KELLÉNYI Lóránd, CZOPF János

Dawson 1947-ben perifériás ideg elektromos ingerlésével a skalpról agyi elektromos potenciált, a szomatoszenzoros kiváltott választ (somatosensory evoked potential, rövidítve: SEP) vezette el. 1963-ban Liberson és- mtsai gerincvelő felett regisztráltak elektromos ingerrel kiváltott választ. Az eljárás 1973 (Cracco és mtsai vizsgálatai) után a klinikai gyakorlatban elterjedt.

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁJUS 01.

Alsó végtagi idegek ingerlésével nyert szomatoszenzoros kiváltott válasz lokalizációs értéke

CZOPF József

A kiváltott válaszok az utóbbi két évtizedben a neurológiai gyakorlatban elterjedt egyszerű módszerek, melyek jelentősége lokalizációs értékükben és ún. szubklinikai károsodást detektáló lehetőségükben állapítható meg.

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁJUS 01.

Tibialis posterior ingerléssel kiváltott szomatoszenzoros válasz (TPSEP) sclerosis multiplexes (SM) betegeken

CZOPF József, KELLÉNYI Lóránd, DR CZOPF János

Dawson 1947-ben elektromos inger hatására szomatoszenzoros kiváltott választ vezetett el, az alsó végtag ingerlésekor a koponyán a középvonal mellett, a felső végtag ingerlésekor pedig a középvonaltól 6-7 cm-rel laterálisan (a szomatotópiás lokalizációnak megfelelően). Mai fogalmaink szerint a kérgi választ regisztrálta.

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁJUS 01.

A thrombocyta-aggregatio vizsgálata migrénes rohamban és intervallumban

DR KOVÁCS Katalin, DR HERMÁN Ferenc, DR JELENCSIK Ilona, DR FILEP János, DR MAGYAR Kálmán, DR CSANDA Endre

Számos tényező szól a thrombocytáknak a migrén patomechanizmusában való részvétele mellett, azonban pontos szerepük mind ez ideig ismeretlen. A migrénesek thrombocytáinak funkcionális eltérései, a vérlemezkék jó hozzáférhetősége miatt évek óta a migrénnel kapcsolatos biokémiai vizsgálatok érdeklődésének középpontjában állnak.