Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(03)

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁRCIUS 01.

Alkoholos pszichiátriai betegségek differenciális diagnosztikája

DR KÖRNYEY Edith

Az alkoholos neuropszichiátriai megbetegedések száma és az egyes kórformák társulása az utóbbi évtizedekben jelentősen emelkedett. Ezeknek a kórképeknek az elkülönítése részben egymástól, részben a hasonló tünetképződéssel járó, de nem alkohollal kapcsolatos, így más pathogenezisű betegektől a mindennapi klinikai gyakorlatban gondot jelenthet.

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁRCIUS 01.

A dementiák differenciáldiagnosztikája

DR TARISKA Péter

A XX. századot nevezik az idősek évszázadának is: az átlag é1etkor a századforduló óta sok országban közel kétszeresére nőtt [7]. Ezzel arányosan megszaporodott a dementia syndromában szenvedők aránya. Tudományos érdeklődés e tünetcsoport iránt a századfordulón mutatkozott meg, ekkor írták le néhány klasszikus kórkép.

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁRCIUS 01.

A rövid dinamikus pszichoterápiák

DR CSORBA János

A múlt század utolsó és századunk első négy évtizedében pszichoterápia alatt elsősorban a freudi pszichoanalízist és rokon irányzatait értették (Jung-féle analízis, esetleg Adler individuál pszichológiája), míg a klinikai és elmegyógyintézeti gyakorlatban a hipnoszuggesztív módszereket és a relaxációt (orvosi hipnózis, Schultz-féle autogén tréning) is pszichoterápiás módszerként alkalmazták (E. Kretschmer, 1941).

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁRCIUS 01.

Öngyilkosság és depresszió

DR RIHMER Zoltán, DR BARSAI Judit

A szerzők áttekintik a befejezett öngyilkosságok és pszichiátriai betegségek összefüggését vizsgáló releváns nemzetközi irodalmat. Ennek, valamint az e témakörben végzett saját vizsgálatok eredménye alapján egyértelműen megállapítható, hogy a befejezett öngyilkossági események kb. fele mögött súlyos primér major (endogén) depresszió mutatható ki a cselekmény idején, ill. azt közvetlenül megelőzően.

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁRCIUS 01.

A táplálkozási zavarok hipnobehavioralis kezelése

DR TÚRY Ferenc

A pszichiátria az utóbbi évtizedben erősen „ráharapott" a pszichoszomatikus táplálkozási zavarokra, pontosabban a táplálkozási viselkedés, az evés zavaraira. Az obesitas jelentősége hazánkban közismert, némileg szigorú kritériumok alapján a hazai népesség fele, de legalább harmada túlsúllyal küzd [3].

Ideggyógyászati Szemle

1990. MÁRCIUS 01.

Látászavarok vizsgálata sakktábla-mintaváltással kiváltott elektroretinogramok és szimultán rögzített kérgi válaszok segítségével

TÖRÖK Béla

Az utóbbi években egyre szélesebb körben alkalmazott diagnosztikai módszer a mintaváltással kiváltott elektroretinogramok és szimultán elvezetett kérgi válaszok rögzítése, mely a macula lutea és a látóideg betegségeinek elkülönítésére kiválóan alkalmazható.