Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(02)

Ideggyógyászati Szemle

1990. FEBRUÁR 01.

Myasthenia gravis: Acetylcholin receptor-elleni antitestek vizsgálata és azok kliniko-pathologiai jelentősége

DR SZOBOR Albert, DR SZELÉNYI Judit, DR KLEIN Magda, PLATSCHEK Ida, PÁLDI-HARIS Piroska, DR KELEMEN Gabriella, DR FORNÁDI László, DR MOLNÁR János

A myasthenia gravist (MG) jellemző alapzavar feltételezetten presynaptikus helye és jellege a motoros idegi impulzustól független miniatűr véglemez potenciálok (MEPP) amplitudójának jelentős csökkenésén alapult, amiből logikusan következett a presynaptikusan felszabaduló acetylcholin (ACh) mennyiség csökkent volta [6, 7].

Ideggyógyászati Szemle

1990. FEBRUÁR 01.

A szuicid párkapcsolati dinamika vizsgálata a Közös Rorschach módszerével

DR BAKÓ Tihamér

A szerző 40 személy, azaz 20 olyan pár vizsgálatát végezte el, ahol a pár egyik tagja öngyilkosságot kísérelt meg. A cikk írója elemzi a szuicidium intrapszichés sajátosságait és kutatja az öndestruktív késztetés felerősítésében szerepet játszó interperszonális mechanizmusokat. Az interperszonális dinamika vizsgálatához a Közös Rorschach (K. R.) módszerét alkalmazza.

Ideggyógyászati Szemle

1990. FEBRUÁR 01.

Kísérletes vizsgálatok a neuromusculáris betegségek témakörében

DR HEINER Lajos

A WFN 1988-as klasszifikációja szerint (21] 138 spinalis izomatrófiát és más motoros betegséget, 128 féle perifériás idegbetegséget, a neuromuscularis transzmisszió 18 féle megbetegedését, az izombetegségeknek 27 csoportját lehet elkülöníteni.

Ideggyógyászati Szemle

1990. FEBRUÁR 01.

A pszichológus szerepe a krónikus fájdalom kezelésében

MARIA S. Schreiner

A Nemzetközi Fájdalomkutató Szövetség elnöke, dr. J. J. Bonica szavaival élve a krónikus fájdalom „korunk egyik legégetőbb problémája", ami még megoldásra vár. Hozzávetőleges adatok szerint 50-75 millió amerikai szenved krónikus fájdalomban, ami a nemzetnek évente több mint 50 milliárd dollár költséget jelent (3, 9).

Ideggyógyászati Szemle

1990. FEBRUÁR 01.

Beszámoló a Fiatal neurológusok VI. országos fórumáról

DR SZÁNTÓ József

A hagyománnyá vált fórumot ez évben Zalaegerszegen rendeztük meg. Fő témája a sürgősségi neurológiai ellátás volt. A gondosan felépített referátumokat a szakma vezető szakemberei tartották a tudatzavarok, a status epilepticus, a cerebrovascularis kórképek, a sürgősségi neurotraumatológia, a neuroradiológia és a gyermek-neurológia témakörökből.