Ideggyógyászati Szemle - 1984;37(09)

Ideggyógyászati Szemle

1984. SZEPTEMBER 01.

A kóros tartalomképzés sajátosságai cikloid psychosisokban

DR. SOLTI Gyöngyi

203 kóros tartalomképzéssel jellemzett, nozológiailag biztosan cikloid kórformának tartható beteg, egy-egy fázikus állapotromlásából származó adatokat vizsgáltuk meg, és azt találtuk, hogy a tartalmi jellemzőkben statisztikailag szignifikáns eltérések nem adódnak.

Ideggyógyászati Szemle

1984. SZEPTEMBER 01.

Csoporthipnózis - hatásos eszköz az önismereti csoportokban és neurotikus betegek csoportpszichoterápiájában

DR. SIMON Lajos, DR. ZÖLD Bálint

A szerzők önismereti csoportban és neurotikus betegek csoportjaiban alkalmaztak csoporthipnózist. A csoportpszichoterápia folyamán a csoporthipnózist nem tünetszembesítő konkrét gyógyító eszközként használták, hanem alkalmazásának célja a csoportstruktúra módosítása, a közös csoportnyelv és szimbólumrendszer markáns és gyors kialakítása, a csoporttagok kognitív kontrolljának fellazítása és a konfliktusok közös emócionális feldolgozása volt. A csoporthipnózisnak a csoportra gyakorclt hatását szociometriai vizsgálatokkal követték.

Ideggyógyászati Szemle

1984. SZEPTEMBER 01.

„Encephalitis katatonica" esete

DR. HŐGYÉSZ László, DR. KOVÁCS Margit, DR. BALÁZS Károly

Jelen kazuisztika szorosan csatlakozik a Róbert Károly körúti Kórház II. sz. Pszichiátriai Osztályáról már korábban publikált symptomás katatonia esetéhez. Szerzők lázas katatoniform psychosis képében lefolyó - szövettanilag is feldolgozott - postinfectiosus encephalitisről számolnak be. A típusos schizophreniás katatoniás állapot képét adó fiatal nőbeteg encephalitisének felderítése psychiatriai osztályon történt meg, a letális kórlefolyás további szakasza fertőző kórház intenzív részlegén zajlott.

Ideggyógyászati Szemle

1984. SZEPTEMBER 01.

A pica kóroktanával kapcsolatos megfigyelések

HADNAGY Csaba

A szerző újabb 10 kóros sóvárgás (pica) esetet ismertet. A betegek a következő anyagokat kívánták kórosan és ették: citromhéj, konyhasó, kréta, homok, föld ceruza grafitja, faszén, őrölt kávé, pörkölt szemes kávé, detergensek, cérna, rongy, szövet. A szerző véleménye szerint a vashiány az elsődleges megbetegedés, melyet követ a pica. A szerző vashiányos betegei között 5-nél látás-, kettőnél hallászavarok is kialakultak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a vashiány nemcsak pica-t, vagy kívánósságot (food craving), hanem más idegrendszeri zavarokat is létrehozhet. A vaskezelés minden esetben gyógyító hatású volt.

Ideggyógyászati Szemle

1984. SZEPTEMBER 01.

A Brief Psychiatric Rating Scale és a Fischer Symptom Checklist-Neuroleptika alkalmazásával nyert tapasztalatok elemzése

DR. BARTKÓ György, DR. BÉKÉSY Mariann

A szerzők a BPRS-t és az FSCL-NL-t szimultán használták schizophrén betegek tüneti képének felmérésére. A BPRS-t különböző diagnosztikai csoportokba tartozó elképzelt, tipikus esetek tünetbecslésére is alkalmazták. Mindkét skála inter-rater reliabilitása az összpontszám tekintetében megfelelő értéket mutatott, míg néhány tétel szintjén alig elfogadható. Mindkét skála alkalmas a psychopatológiai állapotkép globális és többé-kevésbé részletesebb értékelésére is és érzékenyen tükrözi a farmakoterápiás kezelés hatására bekövetkező tüneti kép változását. Az eredmények értékes támpontot nyújtanak arra vonatkozóan, hogy nagyobb számú vizsgáló személy részvételével megrendezett tünetbecslési trainingen, mely szempontokat kell majd különös figyelemben részesíteni, a tünetbecslés homcganitásának javítása érdekében.