Ideggyógyászati Szemle - 1982;35(12)

Ideggyógyászati Szemle

1982. DECEMBER 01.

Glucose transport a vérből a liquorba. I. Irodalmi áttekintés és munkahipotézis

DR VÁMOSI Bertalan

A glucose a központi idegrendszer csaknem kizárólagos energiaforrása, amelyből tartalékkal gyakorlatilag nem rendelkezik. Vér-agy transzportja quantitatív mutatóinak ismerete ezért alapvető élettani és klinikai fontosságú. A probléma elvben közel van a megoldáshoz.

Ideggyógyászati Szemle

1982. DECEMBER 01.

Az Első Országos Szocioterápiás Alkotótábor tapasztalatainak bemutatása nagycsoport ülések aktometriai feldolgozásának tükrében

VÉGH Magdolna, STREIM Anna

A szerzők az Első Országos Szocioterápiás Alkotótábor tapasztalatairól számolnak be a nagycsoportülések anyagának feldolgozásán keresztül. Az Alkotótábor betegei 12 intézetből jöttek, összesen 34-en, részben nappali szanatóriumból, részben zárt-, ill. munkaterápiás intézetekből. Diagnózisukat tekintve zömében krónikus schizophrének voltak. Szocioterápiás program keretében foglalkoztatták őket, szakmai és művészeti vezetők irányításával.

Ideggyógyászati Szemle

1982. DECEMBER 01.

A periodikus paroxizmális kisülések összefüggése a tüskehullám mechanizmussal

DR GYŐRI László, DR GUSEO András, DR MÁTRAI László, DR BODOR András

A szerzők akut szívmegállást követően kialakult prolongált kómás beteg tünettani változásait, a szériálisan végzett poligráfiás vizsgálatok eredményeit és neuropatológiai leletét ismertetik. Az inkomplett apalliumos szindrómában az agyi elektromos tevékenység a tüske- hullám mintából kialakuló periódikus paroxizmusok elemzését tette lehetővé, amelyek a Creutzfeldt-Jacob betegségben patognosztikusak. 

Ideggyógyászati Szemle

1982. DECEMBER 01.

Alkoholizmus és nyugdíjazás

HAASZ Ipoly, HAASZ-LUX Alice

A kutatások mai állása szerint kétségtelen, hogy az alkoholizmus multikauzális eredetű. A számos okozati tényezőt, didaktikus szempontból, legtöbbször három reprezentatív csoportba szokták összefoglalni és azokat következőképpen címkézni: 1. egyén, az ő testi és lelki tulajdonságaival, 2. szocioantropológiai tényezők és 3. alkohol.