Ideggyógyászati Szemle - 1982;35(11)

Ideggyógyászati Szemle

1982. NOVEMBER 01.

Klinikai-genetikai vizsgálatok schizophren psychosisokban

DR UNGVÁRI Gábor

A szerző a schizophreniák és a cycloid (schizoaffektív) psychosisok Leonhard szerinti kategórizálásának klinikai-genetikai szempontú utánvizsgálatát végezte el a hagyományos genealógiai módszer és a genetikai korrelációs analízis segítségével. Utóbbi módszer szerint - a phenotipikus korrelációk alapján - a szisztémás schizophreniák és a cycloid psychosisok egyértelműen elváltak egymástól, míg a nemszisztémás csoport feltehotőleg a két előbbi kategória közötti genetikai pozíciót foglalja el.

Ideggyógyászati Szemle

1982. NOVEMBER 01.

A xeroradiográfia jelentősége a nyaki porckorongsérvek diagnosztikájában

DR GYIMÓTI Gábor, DR KISS Mihály, DR PÉNTEK Zoltán

A nyaki porckorongsérvek megállapításához nyaki levegőmyelográfiát, a műtétre alkalmas esetekben discográfiát végeznek. A xeroradiográfiás eljárást elsőként alkalmazzák levegőmyelográfiánál. A xeroradiogramokon a levegőszövet kontúr sokkal élesebb, mint a film-radiogramokon.

Ideggyógyászati Szemle

1982. NOVEMBER 01.

[Az endorfinok patogenetikai szerepéről az endogén pszichózisokban]

G. P. Panteleyeva, M. Y. Tsutsulkosvkaya, B. S. Beliayev, F. E. Vartanian, R. R. Lideman

[Az endogén pszichózisok patogenezisének tanulmányozása jelenleg nagy jelentőséggel bír. E pszichózisok nosográfiai felosztásának és pszichopatológiai tüneteik specifikumának nyitott kérdéseivel foglalkozik. l Ennek fényében az endogén ópiátoknak a mentális zavarokban való lehetséges részvételéről szóló jelenlegi vita mind a biológusok, mind a klinikusok figyelmét felkelti, és lendületet ad az endorfinok pszichopatológiai állapotokban betöltött funkcionális szerepének vizsgálatához.]

Ideggyógyászati Szemle

1982. NOVEMBER 01.

Schizophren beteg élményeinek pszichopatológiai elemzése

DR MAYLÁTH Eszter

A szerző esetelemzés kapcsánmegkísérli:bemutatni,hogy az ún. hagyományos és a dinamikus pszichiátriai szemlélet jól ötvözhetők a schizophren tévelyfolyamat, különösen az énzavarok és az affektív tévelyszükséglet feltárásakor. Mai ismereteink szerint az endogén faktor feltételezése szükséges a schizophrenia keletkezésének magyarázatához. Viszont a tünetek tematikája, hosszmetszeti kialakulása, feszültségháttere, élethelyzettel való kapcsolata jól felderíthető a dinamikus szemléletű pszichopatológiai elemzés során.

Ideggyógyászati Szemle

1982. NOVEMBER 01.

A szociális depriváció és modell alkalmazása a fóbiák kezelésében

BITTER István

A fóbiák kezelésében a komplex magatartásterápiás módszerek közül igen hatékonynak látszik a szociális depriváció és a modell tanulás együttes alkalmazása. Rövid ideig tartó, intenzív kezelést tesz lehetővé, azonban feltételezi a terápia szigorúan individuális tervezését és lefolyását. A módszert egy 23 éves kutyafóbiában szenvedő nő esetének ismertetésével mutatja be a szerző.

Ideggyógyászati Szemle

1982. NOVEMBER 01.

Vashiány okozta psychés aberratio: tubákolás-szerű agyag-por szippantás

A szerzők egy különleges - mostanig még nem ismertetett - psychés aberrációt írnak le egy kövér (94 kg testsúly, 153 cm magasság) 45 éves, vashiányos asszony esetében. 1971 és 1975 között 23-szor adott vért, s utolsó véradása után egy hónappal kezdett agyagport szippantani. Egy zsebkendőbe tette az agyagport, s azt mind gyakrabban - kezelésünk megkezdése előtt mintegy 10 percenként - szívta orrába, mint annak idején a tubákolók a dohányport. Ugyanakkor naponta többször elaludt. A beteg arról számolt be, hogy az agyagpor szippantása révén az elalvások gyérülnek. Annyira rabja lett az agyagpornak, hogy öngyilkossággal fenyegetőzött, ha őt ennek élvezetében megakadályozzák. Az i. v. vaskezelés hatására ez a psychés aberráció teljesen megszűnt, s ritkultak az elalvások is, melyek az ideggyógyászati vizsgálatok szerint a Pickwick szindróma kereteibe sorolhatók. 2350 mg i. v. vasinjekció ezeket az elalvásokat is gyakorlatilag meggyógyította, helyette később epilepszia-kataplexia szerű összeesések léptek fel, melyeket az aescin és a NaCl-szegény étrend befolyásolt kedvezően.

Ideggyógyászati Szemle

1982. NOVEMBER 01.

BESZÁMOLÓ

KAPPÉTER István

SZerző beszámol a 10. Pszichiátriai Duna-szinpóziumról, amely Magdeburgban (NDK) 1982. szeptemcer 23-25 között került megrendezésre. 

Ideggyógyászati Szemle

1982. NOVEMBER 01.

Spinalis dermoid cysta connatalis kyphoscoliosissal

DR KIRÁLY Magdolna, DR ÁFRA Dénes, DR SLOWIK Felicia, DR AMBRÓZY György

A kyphoscoliosis a gerinc deformitása, jelentkezhet connatalisan és másodlagosan, különböző megbetegedések következményeként. Az epidermoid és dermoid cysta a gerinccsatorna térfoglaló folyamatai között ritkán, többnyire mint fejlődési rendellenesség fordul elő. Alábbiakban ismertetésre kerülő esetünkben e két kórkép együttes előfordulását észleltük.