Ideggyógyászati Szemle - 1980;33(05)

Ideggyógyászati Szemle

1980. MÁJUS 01.

A heveny szénmonoxid-mérgezés hatása a központi idegrendszerre

DR BALOGH István, DR SZEGEDY László, DR SÓTONYI Péter, DR SOMOGYI Endre

Szerzők heveny, inhalációs kísérletekben a szénmonoxid-mérgezés okozta korai központi idegrendszeri elváltozások elektronmikroszkópos vizsgálatát végezték el. Anyagunkban 1/2-4 perces belélegeztetést követően az idegsejtekben a Golgi komplex ciszternáinak mérsékelt tágulatát, a mitokondriumok sejten belüli akkumulációját, az endoplazmás retikulum lemezeinek fúzióját észlelték. Dendritikus ödéma alakult ki. A színaptikus membránok megvastagodtak. Perikapillárisan és a velőshüvelyek mentén foltos eloszlásban ödéma mutatkozott. A velőshüvelyek kezdeti károsodását axonális elváltozások követték.

Ideggyógyászati Szemle

1980. MÁJUS 01.

Akusztikus kiváltott potenciálok vizsgálata egészségeseknél, afáziás és jobb félteke sérült betegeknél

SZIRTES J., R. Jürgens

Vizsgálatunkban szavakra adott kiváltott potenciálokat írtuk' le egészséges személyeknél valamint bal (afáziás) és jobb félteke sérült betegeknél. Négy ingerlési helyzetet alkalmaztunk: bal és jobb monaurális, diotikus és dichotikus ingerlést. Akiváltott potenciálokban elsősorban az egészséges és afáziás személyek között tapasztaltunk különbségeket. Egészséges személyeknél a potenciál egy egészleges, negatív polaritású eltolódást mutatott, amely afáziásoknál kevésbé jelentkezett. Az egyes komponensek közül főleg az NI és P2 nagysága volt eltérő a csoportok között: az NI nagyobb, míg a P2 kisebb volt egészségeseknél mint afáziásoknál. A hullámformában és a komponensekben mutatkozó eltéréseket afáziásoknál a specifikus kódolási és a figyelmi mechanizmusok kapacitásának csökkenésével magyarázzuk.

Ideggyógyászati Szemle

1980. MÁJUS 01.

Relaxációban történt elektrokonvulzív kezelés tapasztalatai trópusi körülmények között

DR FAZEKAS András, DR SZABADOS Pál, DR ABDUL KADER Al-Kaff

Szerzők 2 éves adeni tapasztalataikról számolnak be, melynek során 900 betegen 6790 esetben végeztek elektrokonvulzív kezelést (relaxációban). Trópusi viszonyok között sem észleltek lényeges szövődményt. Az irodalmi megfigyelésekkel egyezően hangsúlyozzák az izomrelaxáns védelemben történt elektrokonvulzív kezelés szükségességét a pszichiátriai betegek gyógykezelésében.

Ideggyógyászati Szemle

1980. MÁJUS 01.

Az MMPI standard magyar változata

DR TRINGER László, DR ZSENI Annamária

Klinikánkon 1968 óta foglalkozunk az MMPI felhasználásával. Mivel több magyar fordítás is kézenforog, a Magyar Pszichológiai Társaság Orvosi Lélektani Szekciójának keretében, Juhász Pál professzor vezetésével egy bizottság egységes magyar fordítást dolgozott ki.

Ideggyógyászati Szemle

1980. MÁJUS 01.

Szubsztitúciós kezelés hatása a centrális pajzsmirigy funkciókra parkinsonismusban

TÁRCZY M., DABASI Gabriella, FORNÁDI F., ANTAL J., PERTIK Anna

A szerzők 3 nem-szubsztituált és 9 tartósan szubsztitúciós kezelésben részesülő parkinsonos betegnél vizsgálták a TSH alapértékét, a TRH-ra adott választ és a perifériás hormonszintet. A nem-szubsztituált betegeknél a TRH-ra adott TSH emelkedés megfelelő volt, míg a szubsztituáltak több mint felénél a normális érték alatt maradt. Ebből arra következtetnek, hogy a dopamin gátló szerepet játszhat a TSH elválasztásban. A perifériás hormonszint minden esetben megtartott volt, ami arra utal, hogy a csökkent TSH aktiválhatóság egyéb mechanizmusok útján kompenzálható. A dopamin TSH szekrécióra kifejtett hatása, ill. a szubsztitúciós kezelés időtartama és hatékonysága között nem találtak korrelációt. Megállapítják ennek alapján, hogy az endokrinológiai változások nem alkalmasak a terápiás effektus lemérésére.

Ideggyógyászati Szemle

1980. MÁJUS 01.

Szociálpszichiátriai szempontok Schwartzer Ferenc és Babarczi Schwartzer Ottó terápiás gyakorlatában, valamint törvényszéki és közigazgatási elmekórtani munkásságában

DR PISZTORA Ferenc

A XIX. sz. második felében tevékenykedő Schwartzer F. és fia, Schwartzer 0. a -hazánkban legelső és közel 100 éven át folyamatosan működő — magán elmegyógyintézet létrehozása, számos neves tanítvány képzése, az első magyar nyelvű pszichiátriai kézikönyv publikálása, az elmekórtan és a forenzikus pszichiátria tudományos művelésének és egyetemi oktatásának a megteremtése stb. alapján joggal tekinthetők a magyar pszichiátria megalapítóinak. Ezenkívül kiterjedt szakmapolitikai és közéleti tevékenységük révén aktívan részt vettek koruk társadalmi életében és abba mély betekintéssel rendelkeztek.

Ideggyógyászati Szemle

1980. MÁJUS 01.

Beszámoló Első Európai Neuropatológiai Kongresszus

DR LEEL-ŐSSY Lóránt

A Nemzetközi Neuropatológiai Társaság keretein belül megalakult az Európai Neuropatológiai Szövetség, amely főleg tudományos összejövetelek európai szervezését kívánja szolgálni. A tudományos találkozók szervezői, K. Jeliinger (Ausztria), F. Gullotta (NSZK), M. Mossakowski(Lengyelország) egyben a vezetőséget is jelentik. Tagdíjat ez a Szövetség nem állapított meg.